CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Égei tenger: újabb hajóbaleset


Egy idős amerikai turista meghalt, amikor a Zeusz III. névre keresztelt bérelt kétárbocos zátonyra futott szombat este az Égei- tengeren. Mivel ez már a harmadik tengeri baleset egy héten belül, a görög hatóságok hatvanöt hajónak megtiltották, hogy elhagyja a kikötot. A Zeusz III. rendszeresen tett körutakat a Kikládokon. A szerencsétlenség pillanatában 31 turista és hét főnyi legénység tartózkodott a hajó fedélzetén. A balesetet követően helyszínre siető halászhajók, valamint a parti orség hajói és helikopterei mindenkit kimentettek a vízbol, egy idős amerikai férfi azonban meghalt a náxoszi kórházban. Görögországban az elmúlt napokban három hajóbaleset is történt. A legsúlyosabb az Expressz Szamina tragédiája volt: a komphajó csütörtökön süllyedt el, 77 ember halálát okozva. Pénteken az Expressz Artemisz feneklett meg Náxoszra igyekezve egy homokpadon, ez az eset azonban nem fulladt tragédiába. A hajónak sikerült lekecmeregnie a zátonyról és baj nélkül beért a kikötőbe. A görög hatóságokat mindenesetre aggasztják a történtek. A kereskedelmi és tengerészeti minisztérium vasárnap éjféltől kikötoi veszteglésre ítélt 65 hajót, húsz napot adva nekik az Európai Unió biztonsági előírásainak teljesítésére. Ha erre nem képesek, akkor a tárca megvonja közlekedési engedélyüket.

Bean és a nőgyógyász


Az Angol Nőgyógyászok Szövetsége nyilatkozatban tiltakozott az ellen, ahogy Rowan Atkinson (vagyis Mr. Bean) egy lökött nőgyógyászt ábrázol a Papás-mamás című vígjátékban. A Ben Elton angol író-komikus által saját regényéből rendezett romantikus komédiában bolondozó Atkinson azonban nem fél a doktorok bosszújától:
- Ha nőgyógyász lennék, nem lennék felháborodva, hogy ilyen idétlen alakot játszom - jelentette ki újságírók előtt. - Sőt, talán még köszönőlevelet is küldenék magamnak, melyben azért hálálkodnék, végre nevetnek az emberek azon, hogy foglalkozásszerűen csúnya nagy fémeszközökkel ijesztgetem az ártatlan lányokat. Atkinson azonban beismerte, hogy egy ponton elvetette a sulykot: a film (magyarországi premier: október 12.) egyik legmulatságosabb jelenetében (mely a nogyógyászati rendeloben játszódik) elovesz egy hatalmas - és kissé ijeszto - muszert, amit a kellékesek nem nogyógyásztól, hanem a Sheperton Filmstúdió elektronikai szakembereitol kérték kölcsön.

Napster: félmilliárdot is fizetne!


Folytatódik az informatikai forradalom és a szerzôi jogok hagyományos felfogása közötti eddigi legsúlyosabb összeütközést megtestesítô Napster-ügy, amely nem csupán a szakjogászok, hanem a zenerajongók jóval népesebb táborát is hónapok óta izgalomban tart. Az alapképlet a következô: a Napster nevű kaliforniai cég olyan szoftvert fejlesztett ki, hogy a vele internetes kapcsolatban levôk a saját tulajdonukban levô CD-lemezek hanganyagát eljuttathatják a központi szerverhez, és cserébe mindazokat a felvételeket le is hívhatják onnan, amelyeket mások juttattak el oda. Ezért a Napster nem kér egy fillért sem, de a szolgáltatás folytán hallatlanul népszeru honlapja hatalmas hirdetési bevételeket hoz. A lemezgyárak felháborodása érthetô. Ha valaki a vadonatúj muzsikát "fellövi" a Napsterre, és attól fogva mindazok, akik internetes kapcsolattal rendelkeznek, nagy ívben elkerülhetik a lemezboltot, hiszen ingyen hozzájutnak a felvételhez. A Napster azzal védekezik, hogy semmi mást nem tesz, csupán ingyenesen nyilvános rendelkezésre bocsát egy bizonyos technológiát, de ô maga nem másol, nem terjeszt. Az alkudozás során azt is felajánlották, hogy ezentúl átalánydíjat kérnek. Havi 4 dollár 95 centes átalánybevételbôl a Napster 500 millió dollárt fizetne 2001- ben a lemeztársaságoknak. A felperesek azonban ezt elutasítják, mondván, nem csak a pénzrôl van szó, hanem "az elvrôl", a lemez tartalma fölötti rendelkezés jogáról is.

UPC: Sport1


A UPC Magyarország kábeltelevíziós csatornáján két hétig, az UPC Direct műholdas adás előfizetői számára pedig harminc napig ingyenes adást egyelőre csak azok láthatják, akik előfizetői valamelyik szolgáltatásnak. Később azonban a csoport nem zárkózik el attól, hogy a Sprt1 adását más szolgáltatóknak is eladja. A teljesen digitális alapú, napi 12 órás adást a kábel-elofizetok havi bruttó 2000, az UPC Direct vásárlói pedig bruttó 2500 forintért nézhetik. Az árkülönbség oka részben az, hogy a muholdas adás általános forgalmi adótartalma nem 12, hanem 25 százalék, illetve az, hogy a kábelnél drágább és jobb technológia segítségével sugározzák. Mátrai Gábor üzletfejlesztési igazgató elmondta: a 40 százalékban saját musorrendu szolgáltatás előfizetői magyar és külföldi sporteseményeket láthatnak majd, egyebek mellett olasz, spanyol focimeccseket, UEFA-kupa és Bajnokok Ligája mérkőzéseket. A kínálatban szerepelnek például extrém sportok, kézilabda, jégkorong, kosárlabda és boksz-meccsek is. Mátrai nem közölte, mennyi pénzt költöttek a csatorna kialakításra, annyit mondott: több milliárd forintos kiadásról van szó. Nem beszélt arról sem, az UPC mennyiért vásárolta meg a különböző mérkőzések közvetítési jogát, s azt sem árulta el, mikor lesz nyereséges a Sport1. Kifejtette, hogy hosszú távon, legalább 10 éves idotartamban gondolkodnak, ám ennek gazdasági részleteit már üzleti titoknak minosítette. A Magyarországon mintegy 600 ezer elofizetovel rendelkezo UPC egyszerre több országban indítja a mindenütt nemzeti nyelvu sportcsatornát, s az MTI információi szerint 2-3 év alatt körülbelül 100 ezer magyar előfizetőre szeretne szert tenni.

Digiszignó


A hordozható számítógépekhez érintofelületet gyártó Synaptics közölte, olyan szoftvert ad termékeihez, amellyel a felhasználók digitális aláírással láthatják el dokumentumaikat. A kanadai Silanisszal kötött megegyezés értelmében a digitális aláírás hitelesítését végző szoftver bekerül a tapipadok mellé adott szoftvercsomagba, így a felhasználók a felületen leírt aláírásukkal könnyedén hitelesíthetnek Microsoft Word és Excel dokumentumokat. A Synaptics bejelentése révén 40 millió notebook-tulajdonos és további 30 millió tapipadot használó juthat ingyenesen a Silanis szoftveréhez. Az Egyesült Államok területén október 1-jével válik elfogadottá az elektronikus aláírás, mivel ezen a napon lép életbe a szabályozásról szóló törvény. A Synaptics úgy véli, a hordozható PC-k esetén a tapipadok biztosítanak majd kapcsolatot az elektronikus formában tárolt dokumentumok és a saját kezű aláírás között. Ugyanakkor vezető technológiai szakértők Londonban arra figyelmeztettek, hogy az elektronikus hitelesítés elterjedése újabb biztonsági problémákat vet föl. A nemzetközi fórumon megjelent szakemberek elmondták, attól tartanak, a kormányok a digitális aláírás révén könnyedén nyomon követhetik majd az egyes emberek és dokumentumok mozgását az interneten. Emellett közölték, szerintük valós veszélyt jelenthet a jövőben a személyiség eltulajdonítása, mely során a digitális aláírás technológiájának ismeretében hackerek meg fogják kísérelni, hogy más nevével hitelesítsenek egy-egy elektronikus vásárlást vagy egyéb szerződéseket.

Screamer 4x4


Ebben az időben két komolyabb magyar(!) terepjáró szimulátor van fejlesztés alatt. Íme az egyikről egy kis ízelítő… Egy mindössze 35 Mb-os demó az egész. Első látásra hirtelen megörülhetünk, hogy egy rég várt játék készítésének egy stádiumába pillanthatunk be, de hamarosan észrevesszük a Virgin Interactive nevet. Ekkor már kicsit lelombozva lépkedünk a magyar nyelvu menüben. Mindent beállítva elkezdhetünk játszani, s szemünk egyre jobban felcsillan. Igaz nem az, amire számítunk, de egy nagyon jó és realisztikus játék tárul elénk. A játékban jelen pillanatban még csak egy Toyota LandCruiser, és három pálya található. A végleges változatban ezzel szemben számos terepjárót, és 10 különféle helyszínt (mindegyiken 10-10 különálló pálya lesz kialakítva) ígérnek a készítők. Ebben a játékban nem az esztelen versengés lesz a cél, hanem az, hogy minden játékos (saját teljesítményének megfelelően) megküzdjön az elé tárulkozó tereppel. Ha lehet minél gyorsabban. Hiszen a végső helyezésünket befolyásolja a jó vezetés, és a gyorsaság. A pályákon elhelyezett ellenorző pontokon áthaladva jutunk el minden egyes alkalommal a célig. De vigyáznunk kell, mivel a pályákon begyűjthetünk büntető pontokat is, melyek igencsak visszavethetnek a ranglistán.



2000. oktĂłber 03., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület