CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Szauna – a test és lélek paradicsoma

  Csendes félhomály, forró, illatos levegő, felszálló gőz, izzadságcseppek, nyugtató atmoszféra – ez a szauna, amelynek egyre több híve van Magyar­országon is.
 Forró örömök
 Aki nem szeret fagyoskodni és - mellőzve a havas domboldalra kapaszkodás, majd lesiklás élményét - a leghidegebb hónapokban is inkább melegre, mi több, forró­ságra vágyik, annak is tartogat valami jót a tél: szobába zárkózás helyett a ború, depresszió félresöprésére tuti recept a szauna! Feltéve, ha nem vagyunk epilepsziások, vese- vagy szívbetegek, nem szenvedünk ízületi gyulla­dásban és elmúltunk hatévesek. Ámbár a szauna őshazájában, Finn­ország­ban az alig iskoláskorú gyerekek már javában együtt szaunáznak családjukkal. Bár úgy hírlik, a szaunát legelőször a közép-amerikai indiánok, maják és aztékok használták gyógyításra, testedzésre - az agyagtéglából épített speciális fürdőben egy máglyán izzított követ öntözve vízzel -, annak igazi, sok évszázados hagyománya a finneknél alakult ki, ahol máig a kultúra szerves része. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy az ezer tó országában kétmilliónál is több szauna van. Az egykori „földszauna” és napjaink kabinszaunája ugyanazon az elven működik, csak a mai izzasztókamrát lucfenyőből építik - ez elnyeli a nedvességet és visszaveri a hőt -, elektromos kályhát és locsolgatni való köveket helyeznek el benne.

Gyógyházikó egyszeregy

 
A szaunázást alapos tisztálkodás után kezdjük el és véletlenül se teli gyomorral. A 80-100 fokra melegített helyiségbe menet váljunk meg ékszereinktől, vegyünk magunkhoz törölközőt: egyet a lábunk, egyet testünk alá. Jól húzzuk be magunk után az ajtót, ne szökjön ki a meleg. Helyezkedjünk el kényelmesen - a kezdők az alsó lépcsőn, ott alacsonyabb a hőmérséklet -, majd hunyjuk be szemünket, engedjük el magunkat és hagyjuk szétáramlani testünkben-lelkünkben a meleget és a pozitív gondolatokat! Úgy tíz percnyi relaxálás után jöhet a hideg fürdő vagy zuhany, illetve ha tehetjük, - finn mintára - a hóban hempergés. Mindezt - ügyelve a fokozatosságra - alkalmanként két-háromszor ismételjük meg, végül pihenjünk egy félórát, a leadott vízmennyiséget pedig szénsavmentes ásvány­vízzel pótoljuk. A szauna-kúra élettani hatása nem függ attól, hogy fürdő­ruhában vagy anélkül élvezzük, de a tapasztalt szaunázók a meztelenségre - vagyis a teljes bőrfelület zavartalan izzasztására - esküsznek.

 Ami jó, mégsem hízlal…

 
… viszont nem is fogyaszt. Hiába az erőteljes izzadás, súlyunk átmeneti csökkenését csupán a vízveszteség okozza; ám számos - a sporthoz hasonló - pozitív élettani hatást idéz elő szervezetünkben a szauna gőze, hozzásegítve minket egészségünk megőrzéséhez. A melegben ugyanis ereink kitágulnak, vérkeringésünk felgyorsul, fokozódik belső elválasztású miri­gyeink működése és javul testünk anyagcseréje. A forró, száraz levegő megöli a bakté­riumokat, vírusokat és bőrünk táguló pórusa­in át könnyebben távoznak a salakanyagok. Pórusaik és ereink kitágulása-összehúzódása óvja bőrünk feszességét, rugal­masságát. Immunerősítő és érregeneráló hatása mellett a szauna ellazít, felfrissít, oldja a feszültséget. Rendszeres használatával jó kondícióban tarthatjuk magunkat, elejét vehetjük a lappangó betegségek kialakulásának. Már havi egy szaunázással is sokat tehetünk egészségünkért, ha mellette a helyes életvitelre is odafigyelünk.
 Ráadás és tudniillik

Fokozhatjuk a szauna lazító, nyugtató légkörét, a meghűléses és egyéb beteg­ségekkel szembeni gyógyhatását, ha mézzel kenjük be magunkat és párolog­tathatunk illóolajokat. A szaunaolaj-koncentrátumok hatóanyagai pórusainkon keresztül jutnak szervezetünkbe és fejtik ki hatásukat. Az eukaliptusz például frissít, a menta lazít és élénkít, a citrom energiát ad és felvidít. A szakavatottak arra intenek, hogy az esszenciát ne közvetlenül, hanem a dézsa vizébe csöpög­tetve öntsük a szauna köveire.
Bár Magyarországon az elmúlt években megszaporodott a szaunakabinok száma, használatuk kultúrája még gyerekcipőben jár. Ezért szaunázás közben gondoljunk arra, hogy relaxálni csöndben lehet, ne zavarjuk hát mások pihenését például zajos viccmeséléssel. Papucsunkkal ne lépjünk a fenyőbútorra, saját izzadságunkat ne csepegtessük a másik nyakába, az olaj használatához pedig kérjük a többiek beleegyezését is. Ha pedig nehezünkre esik az alkalmazkodás vagy folyton zsúfolt kedvenc szaunánk - és megtehetjük -, építsünk egyet magunknak otthon.
 Tóth Anita Lilla



2006. február 24., péntek 20:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület