CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Áldozatvédelem - Sopronban is van segítség

 Havonta egyszer Sop­ron­ban is felkereshető az Igaz­ságügyi Hiva­tal helyi áldozatsegítő szolgálata.

 Hazánkban évente 170 ezer ember válik bűncselekmény áldozatává, ám a sértettek csak kis hányada érvényesíti úgynevezett kárenyhítési jogát. Az állami segítségől szóló törvény ugyan­is ezév januárjában lépett hatályba. Február 22-e - az idén először Magyarországon is - a Bűn­cselek­mények Áldozatainak Napja.

Hazánkban még mindig kevesen tudják, hogy a bűncselekményt elszenvedett ember jogi segítségnyújtást, 61.650,- Ft azonnali segélyt és akár 900.000,- Forint káreny­hítést is kaphat (illetőleg a vele egy háztartásban élő egyenesági rokon vagy az az eltartott, akinek eltartásáról az áldozat gondoskodott), ha három napon belül felkeresi az Igaz­ságügyi Hiva­tal helyi áldozatsegítő szolgálatát. Utóbbi járadék formájában is kérhető, amit három éven át, havi ellátmány formájában kap meg a rászoruló. A jogosultság megállapítása minden esetben a Központi Igazságügyi hivatal hatásköre. Szakemberek szerint a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény az évi 700 ezer áldozaton kívül a környezetükben élő további 400-500 ezer ember traumáját is enyhítheti, biztonságérzetét javíthatja, ezért arra bíztatják a lakosságot, hogy a bajban forduljanak bizalommal az Áldozat­segítő Szolgálathoz.

Sop­ron­ban ebben az évben már több, összesen három ember életét követelő bűneset is történt – mondta a Cyberpressnek Mezei István. Az Igazságügyi Hivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Irodájának igazgatója az esetek kapcsán hozzátette: „A taxisgyilkosság esetében már a kifizetés is megtörtént, ennek talán a menete érdemel említést, hiszen mi is a híradásokból értesültünk arról, hogy ez a gyilkosság megtörtént. Felté­­telezve azt, hogy a társadalom tagjai még nem ismerik ezt a törvényt, néhány napunk volt arra, hogy ezt az ügyet előkészítsük. Természetesen igénybe vettük a megyei ren­dőr­­kapi­tány­ságnak a segítségét.Az áldozatsegítés hivatala Sopronban is működik: a Várkerület 98 szám alatt működő Pártfogói Irodában minden hónap második csütörtökén fogadják az érintetteket.

Mezei István azt is elmondta, hogy mivel a jogegyenlőség alkotmányos alapkövetelmény,  2004 áprilisától a mindenkit megillető állami segítségnyújtás is elérhető a városban: a „Nép Ügyvédje”-ként ismert szolgálathoz egyre többen fordulnak, ahol minden rászoluló  térítésmentesen kaphat jogi segítségnyújtást.

 Tóth Anita Lilla



2006. március 14., kedd 20:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület