CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Megtartotta alakuló ülését az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság

Győrött, a Megyeházán megtartotta alakuló ülését az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság, melyet ismert és köztiszteletnek örvendő személyek tagságával, közreműködésével az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére rendezett megyei ünnepségek koordinálására, támogatására és emlékplakett adományozására hozott létre a megyei képviselőtestület....


Az idei esztendő jeles évfordulói közül kiemelkedik az 1956-os forradalom és szabadságharc 50 éves jubileuma, melyre természetesen Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata is tartalmas rendezvénysorozattal készül. Célunk az, hogy a fél évszázaddal ezelőtti sorsfordító eseményeknek, hősöknek - lehetőségeink keretein belül - igazán méltó emléket állítsunk, hiszen köztudott, hogy megyénk településein különösen meghatározó események zajlottak 50 évvel ezelőtt. Terveink között szerepel a megyében működő önkormányzatok és civil szervezetek - külön e célra létrehozott - pályázati úton történő támogatása. Az ifjabb korosztályt irodalmi pályázattal szólítjuk meg. Az '56-os eseményeket személyesen is átélt, megélt, meghatározó szerepet vállalt szereplőinek pedig emlékplakettet adományozunk. Természetesen emlékműsorokkal és kiállításokkal is készülünk.

A megemlékezés-sorozat rangját azzal is emelni kívánjuk, hogy elismert és megbecsült közéleti személyiségeket felkérve 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottságot alakítunk. Az Emlékbizottság tagjainak személyes és írásos felkérését, majd a visszajelzéseket követően a megyei képviselőtestület legutóbbi ülésén közgyűlési döntéssel is megerősítette az Emlékbizottság létrehozását, elfogadta és támogatta annak tagjait:

"Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségek koordinálására, támogatására és az emlékplakett adományozására emlékbizottságot hoz létre.
Az emlékbizottság elnevezése: 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság.
Az emlékbizottság elnöke:
dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke,
Az emlékbizottság társelnöke:
Szokolay Sándor zeneszerző (Sopron)
Tagjai:
Dr. Pápai Lajos római katolikus megyés püspök (Győr)
Ittzés János evangélikus püspök (Győr)
Dr. Kuroli Géza egyetemi tanár (Mosonmagyaróvár)
Dr. h.c. dr. Herpay Imre egyetemi tanár (Sopron)
Fehérváry Zoltán, a Történelmi Igazságtétel Bizottság megyei elnöke (Győr)"

1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság 2006. március 24-én, pénteken tartotta alakuló ülését.

Az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság feladatai

1. Emlékplakett adományozása az 1956-os forradalom és szabadságharc azon résztvevői számára, akik bizonyíthatóan szereplői voltak a forradalmi eseményeknek, akik magatartásukkal és cselekedeteikkel a magyar nép függetlenségéért, egy polgári Magyarország kialakításáért szálltak harcba, illetve szenvedték el a megtorlás évtizedeit. Az emlékplakett adományozásáról - a beérkezett felterjesztések alapján - az emlékbizottság dönt. Az emlékplaketteket az októberi ünnepségek keretében a megyei emlékbizottság tagjai adják át.

2. Az emlékplakett elkészítésére Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata meghívásos pályázatot ír ki a megyében élő éremművészek, szobrászok számára. Elvárásaink szerint az 1956-os forradalom eseményeit és szimbólumait figyelembe vevő művészi ábrázolású plakett maximum 15 cm átmérőjű kör alakú, vagy kb.15 cm x 15 cm alapterületű négyzet, vagy téglalap alakú, vegyes technikával készülő alkotás lesz.

3. Megyei rendezvénynaptárban közreadja a megye településein, az 50 éves jubileum tiszteletére rendezendő programokat; bibliográfia összeállítással segíti azok tartalmas megvalósítását.

4. Pályázatok meghirdetése és szervezése

* Így emlékezünk - szülőföldünkön c. pályázat (forgatókönyv, óravázlat, tanmenet írása)
* "megcselekedtük, amit megkövetelt a haza" címmel pályázat helytörténeti tanulmányok írására ifjúsági és felnőtt kategóriában


Az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság munkájának segítésére Dr. Medgyasszay László alelnök vezetésével, külső szakemberek és hivatali kollégák részvételével munkabizottság alakult. A munkabizottság előkészítő és adminisztratív feladatokat végez az 1956-os rendezvényekkel kapcsolatosan.
Ponty Zita



2006. március 26., vasárnap 14:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület