CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 30., szombat, Zalán, Amadé napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Húsvéti Kosár

A TESZ Alapítvány kosarában tojás: hímes, festett és festetlen, bárányhús, kalács, sonka, tarja, csülök, hagyma, paprika, és megannyi más finomság található. Vajon miért ezek az élelmiszerek, nyersanyagok a jellemző húsvéti alapanyagok? Vajon a kosárból mindenki mindent vehet?


A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: ezen a napon Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. A húsvétról szóló információkat már a II. századból is találhatunk. A kereszténység ünnepe mellett a megújulás, a tavasz, ünnepe is. Így a húsvéthoz kapcsolódó ételeknek, tevékenységnek megvan a maga vallási és vagy természeti háttere, amit sokan már nem ismernek, nem tartanak, csak a húsvéti ételekre koncentrálnak.

Tojás, sonka és társai

A tojás az új élet, a születés szimbóluma, a termékenységnek, magának az életnek a jelképe. Krisztus feltámadásának ünnepén a tojás is az újjászületést jelképezi. Mivel a tojásfestés, a locsolók megajándékozása hímes tojással még mindig az ünnep kedves része, ezért minden családnál jóval nagyobb mennyiségben kerül az asztalra tojás. Néhány jó tanács a tojással kapcsolatban:

- Csak ellenőrzött helyről, megfelelő szavatossági idővel rendelkező tojást vásároljunk

- A tojás sok értékes anyagot tartalmaz. A teljesség igénye nélkül: teljes értékű fehérje forrás, jó lecitin forrás, A-, D-, E- vitamint tartalmaz .

- 1db tojássárgájában kb. 190 mg koleszterin van. Összehasonlításképp: 100gramm sertésmájban 430mg, 100gramm trappista sajtban 100mg koleszterin található, a napi ajánlott koleszterin bevitel 300mg.

- Egyszer van húsvét egy évben felkiáltással az ünnepek alatt ne triplázzuk meg a koleszterin bevitelt, ezért csak módjával fogyasszunk az életet szimbolizáló tojásból( az ajánlott mennyiség: heti 3-4 db)

A sonka a paraszti élet következtében vált jellegzetes húsvéti eledellé. A télen levágott disznóból készült jól tárolható sonka az ünnepet megelőző negyven napos böjt után nagyon finom „falat” .

A bárányhús az ünnep vallási jellegére utal: az ártatlanul megöletett Jézus Krisztust jelképezi.

A böjt

A nagyböjt, amely hamvazószerdán kezdődik a római katolikus egyházban a húsvéti előkészület ideje. Jézus negyven napi böjtölésének és kínszenvedésének emlékére tartják. A negyven napos böjt, a hústól való tartózkodás a VII. századtól vált szokássá. A húsmentes étkezés az ételszenteléssel ér véget: húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást vittek megszenteltetni a templomba. Ezeknek az ételeknek az elfogyasztásával kezdődött újra a húsfogyasztás.

Mielőtt a húsvéti asztalról, vagy a TESZ kosarából többször vennénk, gondoljuk végig: ki tartotta be a 40 napos böjtöt, mennyire vigyázott előtte az étkezéssel, mennyire kímélte szervezetét?

Konyhai praktikák
- sonka, csülök, lapocka vagy tarja? A megfelelő minőség mellett figyeljünk az energia tartalomra is. Minél több zsiradékot tartalmaz, annál energia dúsabb is. Ha akarunk hízókúrát tartani húsvétkor, vagy alig mozgunk inkább a soványabb készítményeket vásároljuk.

Mennyiség (100gr)

Energia tartalom (kcal)

Főtt, pácolt kötözött pulykasonka

214

Füstölt csülök

251

Füstölt kötözött sonka-lapocka

366


- - legyen otthon friss zöldség: pl.: saláta, retek, újhagyma. Kevés olívaolajjal, ecettel, fűszerekkel könnyű, tavaszias saláta készíthető belőlük.

- A hideg ételekhez feltálalt hagyományos majonézes salátákat készítsük csökkentett zsírtartalmú tejföllel, vagy joghurttal. Könnyebb, és kevesebb energiát tartalmaz. Egy hagyományosan készített franciasaláta 100grammja 278kcal-t tartalmaz. Ha a majonéz helyett főtt tojássárgával, joghurttal készítjük akkor csak 214kcal.

- Néhány szó az alkoholról: csak mértékkel, étkezések kísérőjeként. Ne feledjük a rövid italok, a sör, bor az alkohol mellett igen sok energiát is tartalmaz.


Végezetül egy kis salátaízelítő:

Tavaszi gombasaláta. Hozzávalók: gomba, újhagyma, retek, joghurt, hidegen sajtolt olaj, citrom, mustár, fehérbors, só. A nyersanyagokat megtisztítjuk, a nyers gombát vékony szeletekre, az újhagymát és a retket karikára vágjuk. A joghurttal, olajjal, mustárral és a fűszerekkel öntetet készítünk, és a zöldségekre öntjük. Összekeverjük, 1-2 órát hagyjuk állni és salátalevél ágyon tálaljuk. 1 adag energiatartalma 80kcal.


Húsvéti saláta. Hozzávalók: savanyú káposzta, füstölt sonka, főtt tojás, hidegen sajtolt olaj, köménymag, petrezselyemzöld, kevés újhagyma. A savanyú káposztát(ha nagyon sós előtte mossuk ki) fűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, jól összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott sonkát és kemény tojást. Óvatosan összekeverjük, hűtőszekrényben 1-2 órát hagyjuk állni, majd tálaljuk. 1 adag energia tartalma 105kcal

Erdélyi Alíz, dietetikus



2006. április 14., péntek 12:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület