Húsvéti
Kosár
A
TESZ Alapítvány kosarában tojás: hímes, festett és festetlen,
bárányhús,
kalács, sonka, tarja, csülök, hagyma, paprika, és megannyi más finomság
található. Vajon miért ezek az élelmiszerek, nyersanyagok a jellemző
húsvéti
alapanyagok? Vajon a kosárból mindenki mindent vehet?
A
húsvét a kereszténység egyik
legnagyobb ünnepe: ezen a napon Jézus Krisztus feltámadására
emlékezünk. A
húsvétról szóló információkat már a II. századból is találhatunk. A
kereszténység ünnepe mellett a megújulás, a tavasz, ünnepe is. Így a
húsvéthoz
kapcsolódó ételeknek, tevékenységnek megvan a maga vallási és vagy
természeti
háttere, amit sokan már nem ismernek, nem tartanak, csak a húsvéti
ételekre
koncentrálnak.
Tojás,
sonka és társai
A
tojás az új élet, a születés
szimbóluma, a termékenységnek, magának az életnek a jelképe. Krisztus
feltámadásának ünnepén a tojás is az újjászületést jelképezi. Mivel a
tojásfestés, a locsolók megajándékozása hímes tojással még mindig az
ünnep
kedves része, ezért minden családnál jóval nagyobb mennyiségben kerül
az
asztalra tojás. Néhány jó tanács a tojással kapcsolatban:
-
Csak ellenőrzött helyről, megfelelő
szavatossági idővel
rendelkező tojást vásároljunk
-
A tojás
sok értékes
anyagot tartalmaz. A teljesség igénye nélkül: teljes értékű fehérje
forrás, jó
lecitin forrás, A-, D-, E- vitamint tartalmaz .
-
1db tojássárgájában kb. 190 mg koleszterin van.
Összehasonlításképp: 100gramm sertésmájban 430mg, 100gramm trappista
sajtban
100mg koleszterin található, a napi ajánlott koleszterin bevitel 300mg.
-
Egyszer van húsvét egy évben felkiáltással
az ünnepek
alatt ne triplázzuk meg a koleszterin bevitelt, ezért csak módjával
fogyasszunk
az életet szimbolizáló tojásból( az ajánlott mennyiség: heti 3-4 db)
A sonka a
paraszti élet
következtében vált jellegzetes húsvéti eledellé. A télen levágott
disznóból
készült jól tárolható sonka az ünnepet megelőző negyven napos böjt után
nagyon
finom „falat” .
A bárányhús az ünnep vallási jellegére
utal: az
ártatlanul megöletett Jézus Krisztust jelképezi.
A böjt
A nagyböjt,
amely
hamvazószerdán kezdődik a római katolikus egyházban a húsvéti
előkészület
ideje. Jézus negyven napi böjtölésének és kínszenvedésének emlékére
tartják. A
negyven napos böjt, a hústól való tartózkodás a VII. századtól vált
szokássá. A
húsmentes étkezés az ételszenteléssel ér véget: húsvéti sonkát,
bárányt,
kalácsot, tojást vittek megszenteltetni a templomba. Ezeknek az
ételeknek az
elfogyasztásával kezdődött újra a húsfogyasztás.
Mielőtt
a
húsvéti asztalról, vagy a TESZ kosarából többször vennénk, gondoljuk
végig: ki
tartotta be a 40 napos böjtöt, mennyire vigyázott előtte az étkezéssel,
mennyire kímélte szervezetét?
Konyhai praktikák
- sonka, csülök, lapocka
vagy tarja? A megfelelő minőség mellett figyeljünk az energia
tartalomra is.
Minél több zsiradékot tartalmaz, annál energia dúsabb is. Ha akarunk
hízókúrát
tartani húsvétkor, vagy alig mozgunk inkább a soványabb készítményeket
vásároljuk.
Mennyiség (100gr)
|
Energia
tartalom (kcal)
|
Főtt,
pácolt kötözött pulykasonka
|
214
|
Füstölt
csülök
|
251
|
Füstölt
kötözött sonka-lapocka
|
366
|
-
- legyen otthon friss zöldség: pl.:
saláta, retek,
újhagyma. Kevés olívaolajjal, ecettel, fűszerekkel könnyű, tavaszias
saláta
készíthető belőlük.
-
A hideg ételekhez feltálalt hagyományos
majonézes
salátákat készítsük csökkentett zsírtartalmú tejföllel, vagy
joghurttal.
Könnyebb, és kevesebb energiát tartalmaz. Egy hagyományosan készített
franciasaláta 100grammja 278kcal-t tartalmaz. Ha a majonéz helyett főtt
tojássárgával, joghurttal készítjük akkor csak 214kcal.
-
Néhány szó az alkoholról: csak mértékkel,
étkezések
kísérőjeként. Ne feledjük a rövid italok, a sör, bor az alkohol mellett
igen
sok energiát is tartalmaz.
Végezetül egy
kis salátaízelítő:
Tavaszi
gombasaláta. Hozzávalók: gomba, újhagyma, retek, joghurt, hidegen
sajtolt
olaj, citrom, mustár, fehérbors, só. A nyersanyagokat megtisztítjuk, a
nyers
gombát vékony szeletekre, az újhagymát és a retket karikára vágjuk. A
joghurttal, olajjal, mustárral és a fűszerekkel öntetet készítünk, és a
zöldségekre öntjük. Összekeverjük, 1-2 órát hagyjuk állni és
salátalevél ágyon
tálaljuk. 1 adag energiatartalma 80kcal.
Húsvéti
saláta. Hozzávalók: savanyú káposzta, füstölt sonka, főtt tojás,
hidegen
sajtolt olaj, köménymag, petrezselyemzöld, kevés újhagyma. A savanyú
káposztát(ha nagyon sós előtte mossuk ki) fűszerezzük, meglocsoljuk
olajjal,
jól összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott sonkát és kemény
tojást.
Óvatosan összekeverjük, hűtőszekrényben 1-2 órát hagyjuk állni, majd
tálaljuk.
1 adag energia tartalma 105kcal
Erdélyi Alíz, dietetikus
2006. április 14., péntek 12:34