CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

,,A pártpolitikai frontvonalakon túlra mutat”

Soproni Védegylet – civil szervezet
,,A
pártpolitikai frontvonalakon túlra mutat”

 ,,Nem a hatalmat akarjuk, hanem a soproniak összefogását megteremteni” – a jelszava a közelmúltban bejegyzett  Soproni Védegyletnek (SV), amely a környezetvédelem, és a kulturális örökség megőrzése mellett elkötelezett civil szervezetként határozza meg magát.

 A Sopronban május 16-án tartott sajtótájékoztatón a SV nevében Vadon László elnök, továbbá Pethő István és Németh Árpád elnökségi tagok ismertették a civil szervezet kitűzött céljait.

  - A Soproni Védegyletet olyan, többségükben a közpolitikával eddig közvetlenül nem foglalkozó emberek alakították, akik véleménye szerint a rendszerváltás óta Sopron nem élt a környezete által kínált és hagyománya által biztosított lehetőségekkel.

 Az elmúlt időszakban azonban világossá vált mindenki számára, hogy a város civil közvéleménye ragaszkodik azoknak az embereknek az erkölcséhez és világnézetéhez akik ezt a várost azzá tették ami. A Sopron nevet a hűség és a lokálpatriotizmus szinonimájává emelték.

Ebből a szellemi örökségből és a hazai progresszív környezetvédelmi mozgalmakból építkezve fogalmazta meg a SV jelmondatát – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 A ,,Nem a hatalmat akarjuk, hanem a soproniak összefogását megteremteni jelmondat azt üzeni, hogy az élhető, mindenki számára boldogulást biztosító város megteremtéséhez nem a hatalomért vívott politikai acsarkodás, hanem a közös akarat és felelősség vezet.

- Azt szeretnénk, ha az élhető Sopron megteremtésének munkájában minden sopronira számíthatnánk. A közös munka elvégzéséhez javaslatokat, terveket készítünk, és ha kell, támogatjuk a helyi közösségek fellépését a természeti és kulturális örökségünk védelmezésében, és abban a jogukban, hogy az őket közvetlenül érintő döntésekről információt kapjanak, azokba beleszólhassanak – mondta Vadon László.

Az Egyesület célja a város életének, döntéshozatalának befolyásolása, a környezetvédelem és a civil kezdeményezések szempontjainak fokozott figyelembevételével. A pártok, érdekérvényesítő szervezetek, más egyesületek által nem képviselt civil kezdeményezések felkarolása, támogatása.

A szervezet feladatának tekinti a közvélemény tájékoztatását, a döntéshozók meggyőzését, a Sopronban  élők képviseletét, munkája nem kötődik semmilyen világnézethez, ,,a pártpolitikai frontvonalakon túlra mutat.”

Az elkövetkezendő a Soproni Védegylet számos kezdeményezéssel készül megkeresni a Soproniakat, mely közvetlen környezetünk aktuális problémáit kívánja orvosolni. Ugyanakkor megkezdték szakértői anyagok készítését, hogy átfogó, és versenyképes programot tudjanak nyújtani a soproniaknak.

 Kérdésre válaszolva a SV tagjai megerősítették: a helyhatósági választásokon önkormányzati képviselőjelölteket és polgármester-jelöltet szándékoznak indítani.

 A város politikai életében jelenlévő, magát szintén civil szervezetként meghatározó Szövetség Sopronért Egyesülettel való viszonyukra, esetleges együttműködésükre irányuló kérdésre válaszolva, Német Árpád kifejtette: a SV nyitott minden civil szervezet felé, így a szövetség Sopronért Egyesület felé is, ugyanakkor a sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a SV tagja lehet bármely párthoz tartozó egyén, de a szervezet maga a választásokat megelőzően egyik politikai párttal sem kíván együttműködni.

 A Soproni Védegyletnek jelenleg több mint 50 tagja van, a társadalom minden rétegéből, a megcélzott taglétszám 100-120 körüli, olyan soproniakat várnak a szervezetbe, akiket érdekel a ,,közpolitika” – hangzott el a sajtótájékoztatón.
(cyberpress)



2006. május 16., kedd 21:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület