CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Fesztiválkavalkád

Elmúlt évekbeli szokásainkhoz hasonlóan idén is szeretnénk megcsillantani a nyári fesztiválok színes kavalkádját.

Sportsziget
Rögrön az elején a sportolás hívei számára egy rossz hírrel kell kezdenünk. Hosszú időn keresztül a Sportsziget volt hagyományos nyárindító fesztivál, ingyenes részvétellel, sportprogramokkal és koncertekkel. Az idei évtől azonban ez a fesztivál megszűnt. A rendezvény tavaly már nem volt ingyenes, de a belépőjegy áráért cserébe több tekintetben is újítottak a fesztiválon a rendezők: egy tematikus Sportszigeten vehettünk részt, a kulcsszó az extrém sport volt. Visszatért a rendezvényre a motocross legextrémebb válfaja, az mx freestyle, amely keretében a tengerentúli sztárok hihetetlen attrakcióit csodálhatta meg a közönség, a sportprogramokat pedig már napközben is zenei betétek színesítették, este pedig különböző koncertek voltak.
Idén a fesztivál honlapján csak egy pár soros információ találhatunk: "bár a belépő ára még koránt sem érte el a hasonló méretű, kínálatú rendezvények jegyárait, komoly támadásokat kaptunk, és hiába volt a számos látványos sportesemény és koncert, a nézőszám jelentősen csappant az előző évekhez képest. Mindez után úgy határoztunk, hogy a Sport Sziget szervezésébe fektetendő energiáinkat a jövőben az egyéb, jólismert rendezvényeinknél kamatoztatjuk."
Egy korszak véget ért.

Fesztergom [Esztergom, 2006. június 15-17.]
Egy nagyon hangulatos fesztivál Esztergomban, a Prímás szigeten. Az elmúlt években elsősorban egyetemista és főiskolai közönséggel találkoztunk, mintha egy mini EFOTT-ba csöppentünk volna. Esztergom egyébként is egy szép város, Budapestről vonattal egy óra alatt elérhető (Budapest Soprontól pedig vonattal 2 óra 30 perc, ha épp nincs kavarás az induláskor.) A zenei paletta itt is eléggé széles: Kispál, Belga, Tankcsapda, Heaven Street Seven, Anima Sound System, Depreszió, Auróra, és feltűnik az utóbbi időben egyre népszerűbb ska zenekar, a Pannonia Allstars Ska Orchestra is.
Bővebb információ: http://www.fesztergom.hu

Vekeri-fesztivál [Debrecen, 2006. június 21-25.]
Furán fest, hogy egy Soprontól ilyen messzi városban lévő fesztivált ajánlunk, de már megmondták a régiek is: "Debrecent látni és meghalni." Esetleg nem pont ezzel a városnévvel. Idén rendezik meg ötödik alkalommal, és az elmúlt években mindig professzionálisra sikerült a szervezés. A szervezők az idei négy nap alatt több mint 200 hazai előadót hívtak meg, és rengeteg egyéb érdekes és értékes kiegészítő programmal készülnek. A helyszín ráadásul eléggé szép, a Vekeri-tó partja ad otthont nekik. A fesztiválra érkezőket különbuszok szállítják az állomástól a koncertterületre. A debreceni nagytemplom az idelátogatóknak kihagyhatatlan.
Bővebb információ: http://www.vekerimusic.hu/

VOLT-fesztivál [Sopron, 2006. július 6-9.]
Soproniak számára kihagyhatatlan. A Soproni Nagyszínpad a szokásoknak megfelelően naponta öt koncertnek ad otthont. A nagy nemzetközi nevek (The Cult, Pet Shop Boys, Fun Lovin' Criminals, De Phazz) mellett a klasszikus fesztiválbandák közül többen (Kispál, Tankcsapda, Moby Dick, Quimby) itt lépnek fel, de ugyancsak a Soproni Nagyszínpadon (a Cult előtt!) lép újra színpadra a hazai fesztiválok közül egyedül a VOLT-on az F.O. System!
A djuice-Nokia Aréna az idei évben is színes programot kínál. A kora délután induló műsorban rock-, és alterock bandák mellett nagy visszatérőként találkozhatunk a Sexepillel és Pajor Tamással. A mexikói Los de Abajo és a brit Mattafix ugyancsak itt lép fel, akárcsak az osztrák Bauchklang, Metthew Herbert, a Kraftwerk-őstag, Karl Bartos és a Mo' Horizons.
A sátor partikínálata is erősnek ígérkezik: az első napon itt lép fel Dj Food, majd Andy C, Scam és Josh Wink. A hazai csapatok közül például a Belga, a Hiperkarma, a Sziámi és Yonderboi is a djuice-Nokia Aréna vendége lesz.
A "rocksátor", a Coca-Cola Soundwave Színpad megnövelt küzdőtérrel, és a szokásosnál is erősebb programmal várja a fanokat. Csak néhány név a sok közül: Hooligans, Edda, Republic, Hobo Blues Band, Depresszió, Black Out, Supertbutt, Blind Myself, Bikini.

Ezen kívül természetesen még számos program várja majd a látogatókat. Bízzunk abban, hogy idén szerencsénk lesz az idővel, és a tavalyi sártenger nem borítja el a fesztivált!

Bővebb információ: http://www.volt.hu
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk

EFOTT [Zamárdi, 2006. július 18-22.]
Az 1976-ban indult Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának [EFOTT] rendezését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája [HÖOK] minden évben megpályáztatja. Idén - a 30 éves jubileum kapcsán szervezők a helyszínnek a Balatont választották. A négy évvel ezelőtti Szelidi-tó illetve a két évvel ezelőtti Fonyód, és a tavalyi Velencei-tó is azt igazolta, érdemes vízpartra szervezni ezt az öt napos találkozót. Turisztikai programok mellett különböző koncerteken (magyar zenekarok: Alvin és a mókusok, Tankcsapda, Kicsi Csillag, KFT, Jamie Winchester, Zanzibár stb) nyílik lehetősége a fiataloknak (főiskolások, egyetemisták, leendő főiskolások és egyetemisták, egykori főiskolások és egyetemisták), hogy kicsit megismerkedjenek egymással. Építő és kulturális jellegű rendezvény.
Idén remélhetőleg nem lesznek olyan nagy szervezési problémák a rendezvény nyitónapján, mint amelyekről tavaly hírt adtunk.
Bővebb információ: http://www.efott.hu
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk

Sziget Fesztivál [Budapest, 2006. augusztus 9-16.]
Idén a Szigetesek folytatják a tavaly útjára indított kezdeményezést, hogy a fesztivált a korábbi évektől eltérően egy héttel később, azaz augusztus 9-16. között kerül megrendezésre. Ennek az lehet az oka, hogy a nagyobb fellépők ekkorra már letudták a többi nyári fesztivált és jobban ráérnek, valamint a Sziget alatt szokásos esőzések is túl lesznek szokásos nyári turnéjukon. Nemrégiben volt egy sajtótájékoztató, ahol az idei Sziget főbb fellépőit és újdonságait ismertették. Idén a szervezők a minőségi fejlesztésekre fektettek nagyobb hangsúlyt, még több zuhanyzó, még jobb WC. Idei újdonság a hazamenős hetijegy, amivel nem lehet bennaludni a fesztiválon. Ez egyben azt is jelenti, hogy - mivel a Sziget befogadóképessége véges - ezért kevesebb napijegy lesz, mintegy 25.000 db naponta a 25.000 hetijegy és a 15.000 hazamenős hetijegy mellé. Így elképzelhető, hogy a napijegyek - amelyeket elővételben is árusitanak - hamar elfogynak.
Bővebb információ: http://www.sziget.hu/fesztival
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk



Bacsárdi László

2006. május 19., péntek 16:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület