CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem
 Regionális érdekérvényesítés az Európai Parlamentben
 
2006. május 24. 17.00 óra

Sopron, Pannónia Med Hotel

 Magyarország uniós versenyképessége növelésének egyik előfeltétele, hogy a régióknak önálló fejlesztéspolitikájuk legyen, megvalósításukhoz pedig eszközökkel és kompetenciákkal rendelkezzenek. A területfejlesztés, illetve a regionális tudomány és társadalom-tudományai időszerű és izgalmas témaköreiből ad válogatást a soproni Területfejlesztési Szabadegyetem, amelyet Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. és a Soproni Regionális Tudományi Műhely hívott életre a Hatékony Innovatív Partnerség (HIP-ROP 3.1.3) projekt keretében.
 
Május 24-én, délután 5 órakor folytatódik a Területfejlesztési Szabadegyetem előadás sorozata. A Pannónia Med Hotel Európa Termében ezúttal az Európai Parlament magyar képviselői számolnak be munkájukról, a regionális érdekképviselet lehetőségeiről.
Az Európai Unió működését meghatározó négy alapintézmény közül az Európai Parlament az elmúlt néhány esztendőben nagy sikereket könyvelhetett el. Örömteli-e tény, mivel az Unió komoly demokratikus deficittel, legitimitás hiányával küzdő intézményrendszerében az egyedüli, közvetlen választások eredményeként felálló intézményről van szó. A sikerei közül gondoljunk csak a regnáló, Barosso vezette Európai Bizottság személyi összetételével kapcsolatos erődemonstrációra, vagy a 2007-13-as költségvetés versenyképességre- és szolidaritásra épülő, az új belépők felzárkózását biztosító törekvéseire.
A szervezet munkájában 2004 nyarától 24 magyar képviselő teljes jogú tagként vesz részt. A Parlament egyik legnagyobb súlyú bizottsága a regionális fejlesztésért felel, amelyben Surján László és Harangozó Gábor képviselők dolgoznak a magyar régiók érdekeinek érvényesítéséért.
 Hazánk hét fejlesztési és statisztikai régiójának életre hívásában, majd megerősödésében nagy szerepet játszott az Európai Uniós integráció. Mivel csatlakozásunk óta a régiókat érintő döntések egyre nagyobb hányadban születnek Brüsszelben, így a Nyugat-dunántúli régiót alkotó megyék és megyei jogú városok összefogtak, s megnyitották a régió Brüsszeli Képviseletét. Az állandó, földrajzi értelemben vett döntésközeli helybenlét új lehetőséget nyújt a következő költségvetési időszak tárgyalásaiban az érdekérvényesítésre.

 
Meghívott előadók Surján László és Harangozó Gábor, az Európai Parlament tagjai (Költségvetési Bizottság, Regionális Fejlesztési Bizottság)

Vitafórum résztvevő: Kiss Judit, Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete

F.K.  


 



2006. május 22., hétfő 15:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület