CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. március 22., szerda, Beáta, Izolda napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Tízből még három sem…!
Piknik a gyerekekért
  
Viszonylag könnyen siklott át a közvélemény figyelme nem rég azon az európai uniós felmérésen, mely megállapította, hogy hazánkban a gyerekek legjobb esetben
is egynegyedéről(!) mondható el, hogy egészséges.

Az Eurokid program legfőképp a rendszeres mozgás, a családok aktív életvitelének hiányával magyarázta a lesújtó mérleget, amiben sok igazság lehet, hisz a gyerekek egyre kevésbé kedvelik a testnevelés órákat, soha nem volt annyi felmentett, mint manapság. Abban még a szakma is egyetért, hogy a hazai oktatásügy legrégebben halogatott adóssága a testnevelés, az iskolai sport gyökeres reformja.

Ezért is számított 2004-ben meghökkentő és várakozáson felül sikeres rendezvénynek az Európai Testnevelő Piknik elnevezésű módszertani találkozó sorozat, mely a bármely korban űzhető, vonzóbb, élvezetesebb életmódsportok alaposabb megismerésére nyújtott lehetőséget.
A résztvevő szaktanárok felmérhették, miként illeszthető saját iskolájuk sportéletébe a természetsportok közül a tájfutás, vízitúrázás, hegymászás, vagy akár a tollaslabda, a strandokról ismert frizbi, strandröplabda, a görkorcsolya, bocsa, kötélugrás, sárkányreptetés.

Első alkalommal 2004-ben Zánkán, majd tavaly Szilvásváradon és Egerben rendezték meg a Pikniket, melyen összesen már csaknem 800 testnevelő és sportszakember vett részt.

Az idén egyben tanévet is zár a találkozó június 16-18 között, és ismét a zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum ad otthont három napon át az említetteken túl a kajak és kenuoktatásnak, a kötélugrásnak, evezésnek, szórakoztató egyéb „golyós-sportoknak”, floorbalnak, történelmi íjászatnak, de még a barlangászat, illetve az egész  Európát meghódító „északi gyaloglás” is helyet kapott a programban.

Első alkalom, hogy a fővárosi ÁNTSZ szűrőállomása is kitelepül az eseményre, hogy az érintettek képet kapjanak egyszer saját egészségi állapotukról is.
Érdekes jelenség, hogy míg a testnevelők körében gyorsan terjedt a Piknik híre, sikere, addig sok iskola vezetői nem rajonganak e reformokért, viszont több kistelepülés képviselője, polgármestere jelezte érdeklődését, lakóhelyük sportéletének megújítása érdekében.

www.zoldpont.hu2006. május 25., csütörtök 18:19


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület