CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. november 26., szombat, Virág napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron gesztenyeszemmel

A soproni táj három jellegzetesen különböző táj egysége. Hazánk nyugati kapujában megmutatja magát az egész Kárpát-medence, a látóhatáron belül egymás mellé szelídül a hegyes Alpokalja, a mediterrán vonásokat hordozó dombvidék, és a legnyugatibb sztyepptó, a Fertő láposa. Idegyu^ltek a népcsoportok is, köszönteni a nyugatról jövőt – kezdte gesztenyeszemmel megfogalmazott beszámolóját Hárs Olivér, a Castanea Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Bármerre indulunk,csodálatos természeti élményekben lesz részünk, és már útközben is ember és táj harmonikus együttélésében gyönyörködhetünk: a Lőverek, Bánfalva, a Virágvölgy, a Mély út, a Csalánkert, a Potzmann hagyományosan szép kertjei azt mutatják, hogy sokan közülünk felismerték: a legtöbbet mi magunk tehetjük környezetünkért, ha mindig a táj egészségét tartjuk szem előtt.

Elődeinknek is sokat köszönhetünk: a mára terebélyessé vált összehajló fasorokat, békésen árnyas parkokat, egy-egy igazán nagy fát, hihetetlenül változatos élősövényeket, ízletes gyümölcsfajtákat, virágos gyepeket és persze a sok zöldben megbújó kerti lakokat, természettisztelő villákat, a barangolók által már régen felfedezett parkerdőben kedves pihenőhelyeket, Zenepavilont, sétautakat, kilátókat.

Megvan hát szinte minden ahhoz, hogy Sopron igazán Zöld Város legyen, még Zöldút és Zöld Határsáv program is indul az idén!

Az ország első Városszépítő Egyesülete, a Soproni-hegység Natúrpark, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Fertő-táj Világörökség is ezt az egyedülálló értékegyüttest védelmezi, élteti, gyarapítja. És ezen ügyködünk mi is, a 15 éves Castanea. Mert az e tájból, e tájért élőkkel együtt valljuk: „Szeretem ezt a tájat!”


2006. május 26., péntek 13:58


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület