CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Fidesz úgy véli: számos kérdésre nem kapott kielégítő választ

Média Központ ─ miért most, miért így?

Sass László, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője május 31-én sajtótájékoztatón ismertette a 
Fidesznek a legutóbbi közgyűlésen élénk vitát kavar Média Központtal kapcsolatos véleményét.

A képviselő úgy vélte, hogy egy olyan „iker” előterjesztés került a képviselő-testület elé, mely több furcsaságot tartalmaz, és számos kérdést vet fel, melyekre sem a bizottsági üléseken, sem a testületi ülésen, sem azóta nem kaptak kielégítő válaszokat.

Sass László a sajtótájékoztatón a következőket mondta:
Elgondolkodtató, hogy az előterjesztett javaslatokat a városvezetés egyik ellenzéki frakcióval sem egyeztette, s az írásos anyagot a legutolsó pillanatban juttatta el a képviselőknek.

Az előterjesztésben foglaltaknak sokkal nagyobb a jelentősége és a jövőbeni történésekre gyakorolt hatása, mint azt az újsághíradásokból tájékozódó közvélemény gondolná.

Miről döntött a a közgyűlésen várost vezető szocialista-szabaddemokrata többség?

Egyrészt arról, hogy gyakorlatilag leépíti a kamaraszínházat, megszüntetve a profi módon kialakított játszó helyszínt és jelképesre, kettőre csökkentve az előadásszámot.

Ugyanakkor úgymond „letelepíti” Sopronban a színház társulatát, és fölszámolja a nagyszínházi előadások budapesti előkészítésének eddigi gyakorlatát, melyről eddig úgy tudtuk, hogy mind művészi, mind gazdasági szempontból a legkedvezőbb megoldás. A változtatás azzal jár, hogy a színház 18 lakást bérel a „letelepítendő” társulat tagjai számára. A 10-12 millió forintra becsülhető éves bérleti díj mellesleg ─ milyen a véletlenek összjátéka ─ annak az ingatlannak, a volt Hotel Szilenciónak a hasznosítási nehézségein enyhít, melyet a közelmúltban vásárolt meg, több mint 800 millió forintért, hitelből ─ frakciónk gazdasági ellenvetései dacára ─ a város.

Sajnos nem láttunk olyan összehasonlító számításokat, melyek igazolnák azt az állítást, hogy az új működési mód valóban olcsóbb, takarékosabb lenne az eddiginél, az azonban számítások nélkül is tudható már, hogy a jövőben országos hírű művészek közül alig néhányat fogunk látni a soproni színház előadásaiban.

Mindehhez látszólag szervesen kapcsolódik a „páros” előterjesztés másik része, mely egy médiaközpont létrehozását célozza. A városvezető koalíció döntése következtében ugyanis a Pannon Sopron Regionális TV Kft. a Lackner Kristóf utcából a Konferenciaközpont épületébe költözik, elfoglalva a kamaraszínházat és a konferenciákat kiszolgáló szekciótermeket.

A Fidesz Polgári Szövetség frakciója mindkét döntést rendkívül elhibázottnak tartja.

Hangsúlyozzuk, hogy nem értünk egyet a Pro Kultúra Kht. kulturális-közművelődési tevékenységét érő közelmúltbeli éles bírálatokkal. Egyebek között ezért nem tartjuk helyesnek, hogy 5-6 millió forint éves bérleti díjért az épület két fontos funkciója is sérül: megszűnik a nem kis költséggel kialakított kamaraszínház és megszűnnek a szekciótermek, összesen mintegy 600 négyzetméteren.

Nem tartjuk helyesnek, hogy az előterjesztés azt ─ a város közvéleményét megtévesztő ─ látszatot kelti, hogy

1. mintha a médiaközpontot működtető kft. Sopron tulajdonában lenne

(Nem így van; ez egy magáncég, melyben a város kisebbségi, nem meghatározó tulajdonrésszel rendelkezik. Összehasonlításul: például a szombathelyi Savaria Médiacentrum Kht. a város saját cége, a Miskolci Kommunikációs Kht. úgyszintén.)

2. mintha a médiaközpont a Pro Kultúra Sopron Kht. részeként működne, s annak feladatkörét bővítené

(Nem így van; a kft. csak a helyiséget bérli; szervezeti működésébe, tartalmi munkájába, döntéseibe a Pro Kultúra Kht-nek csak nagyon csekély mértékben lehet beleszólása.)

3. mintha a létrejövő audiovizuális szektorban (városi tv, helyi rádió, városi újság, internetes portál) részt vevő médiumok centralizált irányítására és ellenőrzésére a városnak lenne lehetősége, joga

(Nem így van; erre csak a városi pénzbeli támogatásokhoz „csatolt” megállapodások alapján lesz módja, az önkormányzattól való anyagi függetlenedés esetén a cég természetszerűleg azt tehet, amit jónak lát, vagyis amit az üzleti vagy más érdekei kívánnak.)

4. mintha az előterjesztésben a médiacentralizálás mellett felsorakoztatott érvek (a produkciós kapacitás növelése, a gyártási funkciók összevonhatósága, a média- és hirdetési piacon megteremthető uralkodó szerep stb.) az önkormányzatot és nem a kft-t érintő gazdasági kérdések lennének.

(Nem így van; a szinergia a várost a legcsekélyebb mértékben sem érinti, hiszen a tervek szerint ugyanolyan mértékben fog anyagi támogatást nyújtani, mint ahogy eddig tette például a Sopron TV vagy a Soproni Lap esetében. A Sopron Tv-vel kapcsolatos hatékonysági és médiapiaci kérdések sem érdekelték ─ mert ugyan miért érdekelték volna ─ a várost.)

 Mindezek miatt nem értjük,

·        - hogy miért vált olyan sürgőssé a Regionális TV Kft. átköltöztetése, azelőtt, hogy a regionális adások készítésével és a megpályázott rádiófrekvenciával kapcsolatos kérdésekben tisztán látna mindenki. (Ismeretes, hogy a regionális stúdió Győrbe költöztetésének kérdése milyen zavaros és átláthatatlan.)

·        - hogy miért kell a Konferencia és Kulturális Központ funkcionális lehetőségeit a helyiségek bérbeadásával csonkítani, redukálni.

  - hogy miért érdeke a városnak egy nagy fontosságú helyiségegyüttes bérbe adásával és közvetlen anyagi támogatással domináns, monopolhelyzetbe hozni a médiapiacon egy olyan céget, mely nem a sajátja, s ezzel a mindenkori többségi tulajdonos kezébe tenni egy kis „médiabirodalom” eszköztárát, amellyel az a saját üzleti vagy más szándékai, érdekei szerint élhet ─ adott esetben akár a mindenkori városvezetés, illetve önkormányzat elképzeléseivel, szándékaival szemben

- hogy minderről miért úgy hoz döntést, hogy ─ talán néhány beavatotton kívül ─ senki sem ismeri sem a bérleti szerződés, sem a támogatási szerződés részleteit. Máig nem tudjuk sem a városi televíziós szolgáltatással, sem a közérdekű városi újsággal kapcsolatban, hogy: hogyan, mikor, hányszor, milyen terjedelemben, milyen feltételekkel… stb.

A szocialista-szabaddemokrata többség elfogadott előterjesztés konkrétum- és érvrendszere, mint látható, gyenge lábakon áll. Az érvek egy részét nem értjük, más részét nem látjuk megalapozottnak, főleg nem meggyőzőnek.

A meghozott döntés számos tisztázatlan és beláthatatlan helyzet kialakulásának lehetőségét rejti magában. Csak bízni tudunk abban, hogy az előterjesztőknek a szándéka nem ez volt, csupán e lehetőségeket nem vették számba.

Nyitott és kimondatlan kérdéseinkre az elkövetkezendő hónapok, évek adják meg a választ. Például, hogy történik-e és milyen változás a Kft. tulajdonosi összetételében, vagy hogy a Médiaközpont egyes médiumait milyen közreműködői kör vezeti, irányítja, működteti.
(cyberpress)



2006. május 31., szerda 21:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület