CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Fertő-táj építészeti tervtanács létrehozásáról állapodtak meg

Fertő-táj építészeti tervtanács létrehozásáról állapodtak meg

A Országos Lakásügyi és Építésügyi Hivatal és a Fertő-táj Világörökség Egyesület megállapodást kötött a Fertő-táj építészeti tervtanács (FVT) felállítására.

Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke ismertette a tervtanács működésének célját és feladatait.

A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj területén lévő 10 magyarországi település építészeti értékei a világörökség védelme miatt is kiemelkedő jelentőségűek, ezek megőrzése és fenntartása nemzeti jelentőségű feladat. Nem kockáztatható, hogy a beruházások intenzitása, a turizmus fejlődése során a térségben olyan nem környezetbe illő, építészeti minőséget nem képviselő objektumok valósuljanak meg, melyek kedvezőtlenül hatnának a kiemelten védett építészeti-természeti értékek összhangjára.

A területrendezési, a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 40/1999. (IV. 23.) FVM rendelet alapján a világörökségi területeken a Központi Építészeti - Műszaki Tervtanács az illetékes a kiemelkedő jelentőségű építészeti tervek bírálata tekintetében.

A Központi Építészeti -Műszaki Tervtanácsot működtető Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal és Fertő-táj Világörökség Egyesület megállapodott abban, hogy közös működtetésben létrehozzák Fertőd székhellyel a Fertő-táj tervtanácsot azért, hogy a döntések helyben szülessenek meg, nagy számban helyi szakemberek legyenek tagjai, az ügyintézés rugalmas és gyors legyen.

A tervtanács működésének célja és feladatai

A tervtanács működésének célja és feladatai között van a településrendezési eszköz hiánya vagy hiányos szabályozása esetén az illeszkedési szabályok érvényesülésének elősegítése, továbbá, a települési környezet, a táj- és településkép, a beépítési-, vagy az építészeti jellegzetesség és látvány, a helyi jelleg, illetve, az építészeti örökség és az építészeti értékek (építészeti minőség) külön jogszabály szerinti védelme, egyéb fontos építésügyi (településrendezési, építészeti-műszaki, településképi, környezetalakítási, az akadálymentes épített környezetalakítási stb.) célok érvényre juttatása.

A feladatok végrehajtása során különös tekintettel kell lenni az UNESCO részére a világörökségi előterjesztésben foglaltakra, amelyek az elfogadás feltételei voltak.

A benyújtandó tervek köre

A Fertő-táj Világörökség területén az érintett 10 település önkormányzatának építési engedélyezésre benyújtandó építészeti-műszaki tervdokumentációkat előzetesen a FVT-hez kell benyújtani állásfoglalásra.

(Fertőtáj Világörökség-cyberpress)



2006. június 01., csütörtök 13:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület