CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Fertő-táj Világörökség havi hírei -

2006.június 2.

Fertő-táj honorarius curator találkozó Fertőhomokon, 2006. május 8-án

A curatorok a szokásos tavaszi ülésükön, áttekintették az egyesület működését és javaslatokat fogalmaztak meg a jövőre vonatkozóan. Kiemelt témák voltak: pedagógiai program folytatása, webalapú kommunikáció, világörökségek érdekképviselete, képzőművész kiállítások szerepe a világörökségben. Résztvevők: Andrássy Péter, Kovács György, Bak Jolán, Dr. Gimesi Szabolcs, Kenessei Károly.

Kerékpáros konferencia Halásziban

2006. május 12-én a szigetközi Halásziban került sor kerékpáros konferenciára. A résztvevők előadást hallgattak meg Taschner Tamástól, Mit ér a turista, ha kerékpáros címmel. Az előadás röviden bemutatta a Fertő-táj kerékpáros turizmusának környezetre, gazdaságra, társadalomra gyakorolt hatását. Kérésre az előadást ppt. formátumban elküldjük.

Fertő-táj Világörökség Tanácsának Közgyűlése

A Fertő-táj Világörökség Egyesület tagjai 2006. május 15-én Fertőrákoson tartották közgyűlésüket, melyen az Egyesület legújabb tagja a fertődi Porpáczy Aladár Szakközépiskola mutatta be 2 éves projektjét, mellyel nagyban hozzájárul a Fertő-táj Világörökség hagyományainak felkutatásához és megismertetéséhez, a világörökségi tudat elmélyítéséhez.

Az ülésen résztvett Körmendy János Megyei Főépítész is, aki a Fertő-táj Tervtanács létrehozásának alakulásáról tartott tájékoztatót.

Hídverés a régió partjai között

2006. május 17-én Bozzay Balázs szervezésében a Hévíz-Keszthely kistérség tagjai, mintegy 20 fő, látogatott el a Fertő-tájra. hogy megismerje a Fertő-tájat és a közös tulajdonságok és érdekek alapján együttműködést kezdeményezzen. Találkozókon részt vett: Völgyi János polgármester Hegykő, Dr. Jakab Zsolt jegyző Hegykő, Fülöp Géza polgármester Fertőd, Alois Lang IUCN, Fersch Attila FHNP és Taschner Tamás.

Soproni Borünnep május 26-27-28.

A soproni borvidék borait 21 soproni borosgazda kínálgatta három napon át a Fő téren, ahol a nem túl kedvező időjárás ellenére is rengetegen megfordultak az elmúlt hétvégén. Külön élményt jelentett az, ahogyan egy-egy borosgazda borait szakszerű magyarázattal kísérve kínálgatta

A három napig tartó rendezvényre Ausztriából, Svájcból is érkeztek vendégek a fúvószenekari fesztiválra, hiszen amint az Sopronban köztudott, a hagyományok szerint a bor és a muzsika közös ünnepe a borünnep.

2006. május 28. Kerékpárút átadás Hegykő

Minden út Hegykőre vezet. Még a kerékpárutak is – mondta ünnepi beszédében Völgyi János, Hegykő polgármestere. – Egy 180 millió forintos beruházással gazdagodott a településünk. A belterületi kerékpárút megépítésére 2004-ben nyertünk pénzt egy Phare-pályázaton. Ezt egészítette ki a Belügyminisztérium és a saját önrészünk. A kerékpárút kivitelezésével egy időben a Kossuth utca ivóvízvezetékeit, valamint a bekötéseket is kicseréltettük, mintegy húszmillió forintból.
A polgármester megjegyezte, évről évre több turista látogat Hegykőre. A tegnap átadott kerékpárútból a vendéglátók és a termálfürdő is profitál, hiszen korszerű és biztonságos körülmények között lehet közlekedni a településen.
Az avató után Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke adta át Völgyi Jánosnak az új megyezászlót, valamint a megye 56. születésnapjára megjelentetett kötet két példányát. Forrás: Kisalföld On-line

V. Bodzavirág Fesztivál

Ötödik alkalommal rendezték meg Fertőbozon a Bodzavirág Fesztivált, ahova a rossz idő ellenére is sokan látogattak el Fertőbozra a múlt hétvégén. Az istentiszteletet követően a kitelepítési emlékszobor felszentelésére került sor, majd a kitelepítettek és az egykor itt maradt boziak közös ebéden vettek részt. Ezt követte a megyei önkormányzat által adományozott megyezászló átadása, melyet Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés alelnöke nyújtott át Henn Márton polgármesternek A Bodzavirág Fesztivál ezután kezdődött. Az érdeklődők olyan bodzából készült finomságokat kóstolhattak meg, mint például a rántott bodza vagy a bodzakrém leves. A jó hangulatról dalárdások, fúvósok és táncosok gondoskodtak.

Közhasznúsági jelentés

Fertő-táj Világörökség Egyesület Titkárságán 2006. május 31-én tartott közgyűlést Ivanics Ferenc, az Egyesület elnöke. A megbeszélés fő témája a közhasznúsági jelentés elfogadása volt. A jelentést az Egyesület 2006. június 31-ig köteles közzé tenni a Kisalföld c. napilapban

20 000 db világörökségi térkép

Május utolsó hetében került nyomtatásra az a világörökségi térkép, melyről már korábban is írtunk. A térképet az osztrák világörökségi egyesülettel közösen készítettük. Elsősorban az ideérkező látogatók tájékozódását szeretnénk megkönnyíteni. A térkép hamarosan irodánkban is megvásárolható lesz.

Tervtanács a Fertő-tájon

2006. június 1-én 10.00 órakor jelentette be Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke, hogy két nappal korábban aláírásra került az a keretmegállapodás, melynek célja a Fertő-táj építészeti tervtanács (röviden FVT) létrehozása.

A területrendezési, a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 40/1999. (IV. 23.) FVM rendelet (továbbiakban rendelet) alapján a világörökségi területeken a Központi Építészeti - Műszaki Tervtanács az illetékes a kiemelkedő jelentőségű építészeti tervek bírálata tekintetében.

A Központi Építészeti -Műszaki Tervtanácsot működtető Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal és Fertő-táj Világörökség Egyesület megállapodott abban, hogy közös működtetésben létrehozzák Fertőd székhellyel a Fertő-táj tervtanácsot azért, hogy a döntések helyben szülessenek meg, nagy számban helyi szakemberek legyenek tagjai, az ügyintézés rugalmas és gyors legyen

Képzés Világörökségi információs pontok részére

A hegykői Tornácos Panzióban Taschner Tamás tart előadást 2006. június 9-én az információs ponthálózatba jelentkezők részére. A képzés után a résztvevők átvehetik az információs pont létesítéséhez adott tárgyi eszközöket.

Ismerjük meg közelebbről a világörökségeket!

2006- tól minden hírlevelünkben találhattok egy rövid leírást egy világörökségi helyszínről.

Első körben szeretnénk a Fertő-tájat részletesebben bemutatni, hisz a legfontosabb, hogy az ember saját környezetét minél jobban megismerje. Ha már mindent megtudtatok a Fertő-tájról, akkor tágabb környezetünket, azaz a magyarországi világörökségek szépségeit tárjuk majd elétek. Ötleteket adva ezzel kirándulásaitokhoz, nyaralásaitokhoz.

A Fertő-tájat nem lehet könnyen megismerni, mint a búvó patak rejtőzik és csak a beavatottaknak tárja fel rejtett szépségeit!

Képzeletbeli kirándulásunkon ma Fertőszéplakra látogatunk!

Fertőszéplak Magyarország észak-nyugati részén, az osztrák határtól 10km-re, Fertőd város közvetlen közelében található.

Az első legrégibb oklevél, amely a falu nevét Siplak néven említi 1250. február 16-án keletkezett, amelyben Osl Miklós birtokrészeit, így Széplakot is öt részre felosztják. Majd ezt követi egy 1261-ben íródott oklevél, amit a győri káptalan előtt hitelesítenek, amely Széplak hatodrészének elzálogosítását rögzíti.

A falu sokszor cserélt gazdát. Legrégibb birtokosa az Osl nemzetség volt.
A XIII-XIV. században földesúri vámszedőhelyként tartották nyilván Széplakot. Nevezetesebb birtokosai a Nádasdyak voltak. A falu gazdája volt Nádasdy Ferenc is, akit 1671-ben, mint a Wesselényi-összeesküvés résztvevőjét kivégeztek.

1682-vel Széplak történetében új fejezet kezdődik, Széplak a Széchényiek birtoka. A család anyagi alapjainak biztosításában a vezető szerep Széchényi György esztergomi érsek nevéhez fűződik. 1643-ban már csanádi püspök, később győri, pécsi, kalocsai püspökké is kinevezik. 1685-tõl esztergomi érsek.

Széplakon a mai templom helyén a XII-XIII. században fából épült templom állott.

A templom alapjait még a Széchényiek rakták le 1728-ban és 1737-ben készült el. A homlokzaton IHOS betûk - In Honorem Omnium Santorum - hirdetik, hogy a templomot a Mindenszentek tiszteletére szentelték fel.

A templommal szemben áll a ma magtárként használt Széchényi kastély. Ebben az épületben született 1754. április 28-án Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum alapítója.

A faluban található múzeumban a régi falusi, mezővárosi építészet jellegzetes háztípusait, épületegyütteseit igyekeztek megőrizni. Az első házban helytörténeti, a környék háziiparát és a Fertő halászatát bemutató kiállítás, a másik háromban pedig lakásrekonstrukciók találhatóak. Belépő: 200Ft diák, 400Ft a felnőtt. Nyitva: keddtől-vasárnapig 9órától 17óráig.


Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület
9436 - Fertőszéplak, Nagy Lajos u. 43.
Tel.:99/537-140 Fax: 99/537-141



2006. június 02., péntek 19:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület