CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem
Nem a régiót kell etnicizálni, hanem az etnikumot kell regionalizálni

2006. június 7-én, 17.00 órakor a B.W. Pannónia Med Hotel Európa-termében tartják  a Soproni Területfejlesztési szabadegyetem soron következő előadását.

Magyarország uniós versenyképessége növelésének egyik előfeltétele, hogy a régióknak önálló fejlesztéspolitikájuk legyen, megvalósításukhoz pedig eszközökkel és kompetenciákkal rendelkezzenek. A területfejlesztés, illetve a regionális tudomány és társadalom-tudományai időszerű és izgalmas témaköreiből ad válogatást a soproni Területfejlesztési Szabadegyetem, amelyet Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. és a Soproni Regionális Tudományi Műhely hívott életre a Hatékony Innovatív Partnerség (HIP-ROP 3.1.3) projekt keretében.

Június 7-én, délután 5 órakor folytatódik a Területfejlesztési Szabadegyetem előadás sorozata. A Pannónia Med Hotel Európa Termében ezúttal a kisebbségek regionális szerepéről gondolkodnak közösen a meghívott szakemberek.

Az Európai Unió kohéziós politikájával kapcsolatos alakuló tervei kiemelt figyelmet fordítanak a határokon átívelő együttműködés erősítésének. Ez lehetővé teszi olyan fejlesztési koncepció, illetve stratégia kidolgozását, mely élni kíván a határokon átnyúló regionális együttműködés lehetőségeivel. Ennek érdekében abból kell kiindulni, hogy:
Nem a régiókat kell etnicizálni, hanem az etnikumot regionalizálni
A kisebbségek helyzete a többség nélkül nem megoldható

Látható, hogy a régiók közötti együttműködés komoly mértékben hozzájárulhat a fejlettségi szintkülönbségek kiegyenlítődéséhez, a régiók gazdasági növekedésének dinamizálásához megteremtődött az esély. Élni kell vele! Fontos tehát tudomásul venni és nem lehet figyelmen kívül hagyni a XX. századi keletközép-európai történelem egyik legfontosabb tanulságát, miszerint a kisebbségi kérdés a többség nélkül nem megoldható. Csakis gazdaságilag erős és/vagy a munkaerőpiacon versenyképes kisebbség teremtheti meg és tarthatja fenn saját intézményrendszereit, ami előfeltétele az egyenrangú együttműködésnek, az új intézményekben való részvételnek.

Jászi Oszkár A nemzeti államok kialakulása című munkájában írja 1912-ben, hogy egyfelől hat a nemzeti szerveződés, másfelől hat az integráció. – A gazdasági egységesedés és a demokrácia elvei alapján megteremthető a két tendencia összhangja.–  A történelem logikája a XX. században a hatalmi erőviszonyok és érdekek, a nacionalista önzés direktíváit követte, nem engedte az optimális és ésszerű, a demokrácia, a nemzeti egyenjogúság, a szabadkereskedelem alapján álló alternatíva megvalósulását. Minden, a térségben élő nép drágán fizetett érte. A XXI. század esélyt ad az összhang megteremtésére.

Meghívott előadó Törzsök Erika, Európai Összehasonlító Kisebbség-kutatások Közalapítvány elnöke

Vitafórum résztvevői Payrits Ferenc, Horváth nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kópháza
Wild Róbert, Német nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Fertőrákos
Tóth Imre, Soproni Múzeum

További információ: a.fabian@ktk.nyme.hu, laura@ktk.nyme.hu, andras.vissi@westpa.hu, adrienn.kozma@westpa.hu



2006. jĂşnius 06., kedd 21:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület