CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Olyan fejlesztésekre kell pénzt szánni, amelyek a soproniak szándékának is, akaratának is megfelelnek

A Soproni Védegylet a Koronázódombi kilátóról, a Deák-térről, a tűzoltólaktanyáról

A Soproni Védegylet ,,megdöbbenve értesült arról, hogy valaki, vagy valakik” a város polgárainak megkérdezése nélkül a Koronázódombon egy közel 30 méteres kilátót kívánnak építtetni." A tervezett objektum közelebb lenne a Belvároshoz, és magasabbra épülne, mint a Szent Mihály templom. Méreteire jellemző, hogy a bencés templom magassága 43 méter, az Orsolya-templomé pedig 30 méter.

- Valóban szükségünk van egy újabb toronyra? Kell konkurencia a Károly-kilátónak, vagy a Tűztoronynak – tette fel a kérdést a Védegylet elnöke Vadon László június 7-én a szervezet június 7-én tartott sajtótájékoztatóján.

,, Mi fejlődéspártiak vagyunk” – mondta Vadon László, de kifejtette: A Védegylet szerint olyan fejlesztésekre kell pénzt szánni, amelyek a soproniak szándékának is akaratának is megfelelnek. Nem biztos, hogy a 80 millió forintos költséggel megvalósítandó építmény, –amely sem a választott hely, sem esztétikai megjelenésében nem jó – közös szándékot, vagy érdeket szolgál.

A Soproni Védegylet fontosnak tartja a Koronázódomb rehabilitációját ezért két megoldási javaslatot is megfogalmazott. Egyrészt a kijelölt helyen egy kilátóterasz létesítését javasolja, amely illik a város és a hely arculatához, vagy ,,ha polgármester úr ragaszkodik a méretekhez, akkor a tervezett kilátónak megfelelő helyet kell találni a belvárostól távolabb. Sopronnak van elég tornya, inkább ezek felújítására kellene költeni” – fogalmazott Vadon László – annál is inkább, hogy a közeli Bécsi-dombon már van egy kilátó.

Németh Árpád, a Soproni Védegyletnek a Deák-tér rekonstrukciójával kapcsolatos álláspontját fejtette ki.

Elmondta: A Deák-tér felújítása már el elkezdett beruházás, ezért a munkálatok felfüggesztését kérni teljesen irreális lenne. Ez a lépés aláásná Sopron szavahihetőségét az EU-n belül, és a további pályázatok sikerét is veszélyeztetné.

Németh Árpád kifejtette: A Védegylet pozitívan értékeli azt, hogy a ,,Deák-térrel egyáltalán történik valami”, és hogy EU-s pénzeket sikerült megszerezni a rekonstrukcióhoz, azonban ez nem adhat felmentést a beruházás tervezése idején elkövetett hibákra.

Egy ilyen méretű átalakítás esetében az ott lakók joggal várják el, hogy hallgassanak a véleményükre a döntéshozók.

Ezért a Védegylet azt javasolja, hogy a munkálatok folytatása mellett a városvezetés haladéktalanul kezdjen el konzultációt az érintettekkel azokról a kertépítészeti lehetőségekről, amelyeken a terv keretein belül még változtatni lehet. Németh Árpád még több, a tér átalakításával kapcsolatos részletkérdést is érintett: többek között a játszóterek kutyáktól való védelmét, térfigyelő kamerarendszer működtetését.

A Védegyletet a tűzoltó laktanya sorsa is foglalkoztatja, amelynek a rehabilitációja a mentőállomás elköltözése után időszerűvé válik. A Soproni Védegylet arra hívja fel a városvezetés figyelmét, hogy ennek megvalósítása előtt, – a Deák-tér esetében történteknek a tanulságát levonva – folytasson minél szélesebb körű konzultációt a hely megfelelő rehabilitációja és hasznosítása érdekében, különös tekintettel a területen található szecessziós épület megőrzése és a zöld felületek növelése érdekében, amelyek zárt játszótereknek, vagy sportpályáknak is helyet adhatnának.

(cyberpress)



2006. jĂşnius 07., szerda 23:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület