CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

X. Szakmai Konferencia a dunántúli állami, magán- és egyházi fenntartású szociális intézmények vezetőinek

Tizedik alkalommal tartották meg június 15-16-án a dunántúli állami, magán- és egyházi fenntartású bentlakásos szociális intézmények igazgatóinak, szakmai vezetőinek és főnővéreinek szakmai konferenciáját az öttevényi Földváry Kastélyszállóban. A konferenciát Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés általános alelnöke nyitotta meg.

A szakmai konferenciát 11 évvel ezelőtt az alapítványi- és a magánfinanszírozású szociális intézmények megjelenésével együttjáró szakmai segítségnyújtás igénye tette szükségessé. Az eltelt több mint egy évtized után, mára már a magán- és az egyházi fenntartású intézmények nem igényelnek külön kondicionálást – mondta el Dr. Wappel Lászlóné, mb. módszertani osztályvezető, a rangos szakmai esemény szervezője. A magánintézmények, amint az az első magán- és alapítványi intézmények megjelenése óta eltelt időszakban bebizonyosodott, minden tekintetben megfelelnek mindazoknak a szakmai követelményeknek, amelyeknek az államiak, mi több, azokat a lakóiknak, az ellátottaknak nyújtott szolgáltatások minősége, az életkörülmények és az ellátás színvonala alapján nagyrészt emeltszintűeknek tartják már számon.

Az eddigi konferenciákat elsősorban a szociális intézmények szakmai vezetőinek szervezték. Ezeket nem akkreditált képzésnek szánták a szervezők, de nem is ez volt a céljuk, miután a résztvevők mind magasan képzett szakemberek voltak.

A tíz éve megkezdett szakmai továbbképzést ugyan folytatódik, de a jelenlegi igényekhez igazodva az eddigiekhez képest más keretek között. A továbbiakban általánosan a szociális szakmának szólnak majd az előadások, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szociális területen az állami szférához tartozók is fokozottan igénylik a szakmai segítségnyújtást.

A konferencia szervezője azt is elmondta: a magas színvonalú, széles körű továbbképzés Firtl Mátyás megyei alelnök felügyelete mellett zajlott. A megyei alelnök messzemenő, elkötelezett támogatásának, továbbá Makra Ottó igazgató magas színvonalú szakmai irányításának is köszönhető, hogy tíz alkalommal megvalósulhatott a szakma által is nagyra értékelt továbbképzés-sorozat.

A konferencián ugyanakkor az intézményvezetők hangot adtak elkeseredettségüknek, mert a normatíva-csökkentés, a gáz- és villanyáremelések, és az ezekkel együttjáró drágulás a munkájuk, az intézmények fenntartásának ellehetetlenítéséhez vezet, miután a térítési díj emelése sem lehetséges egy bizonyos határon túl.

Firtl Mátyás megnyitó-beszédében szintén utalt arra, hogy a költségvetési megszorításokkal, a normatív támogatások átszervezésével a kormány ellehetetleníti az egyházi és magán-intézményeket, de az állami és önkormányzati ellátó rendszerek , amelyek a legrászorultabb, legkiszolgáltatottabb embertársainknak nyújthatnak oltalmat szintén komoly finanszírozási gondokkal küzdenek. Az egyházi és alapítványi intézmények a maguk erejéből valósították meg fejlesztéseiket, hogy méltó körülményeket biztosíthassanak lakóiknak, viszont azzal, hogy emiatt emeltszintűnek számítanak, ezeket 20 százalék fölötti nornatíva-csökkentéssel sújtja a kormány. Ez bérleti díj emeléshez vezethet, ami belső feszültségeket szül.


A Dr. Piróth Endre Mentálhygiénés Otthon, a megyei Módszertani Szociális Intézmény-Módszertani Osztálya által szervezett konferencia témái között szerepelt a tartós bentlakásos intézmények aktuális szakmai feladatai, az intézmények működési, engedélyeztetési feltétel- és követelményrendszere, a demens betegeket ellátó bentlakásos intézmények ellátása, illetve finanszírozása. A konferencia második napján a bentlakásos intézményekben élő ellátottak mentálhigiénés ellátásanak alapvonalai, az idősellátás aktuális kérdései nemzetközi kitekintéssel, az időseket ellátó intézmények szakmai szempontú ellenőrzési tapasztalatai Győr-Moson-Sopron Megyében témákban hangzottak el előadások, illetve folyt eszmecsere.



2006. jĂşnius 17., szombat 01:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület