CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kiállítás  

Múzeumok éjszakája

A Xántus János Múzeum az idén is különlegességekkel készül a június 24-i Múzeumok éjszakájára.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2005-ben kezdeményezte, hogy az előző évi – budapesti – kedvező tapasztalatok után a vidéki, megyei múzeumokban is megrendezzék a múzeumok éjszakáját az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén. A Szent Iván éji szokások a néphagyományban a tűzhöz, a varázsláshoz, a boszorkányokhoz kötődnek, így az elmúlt évben a Xántus múzeum programjai erről is szóltak. Így volt előadás a Szigetköz hiedelemvilága címmel Tanai Péter néprajzkutatótól, Szentivánéj az irodalomban címmel vers és drámarészletek a Győri Előadóművész Kör tolmácsolásában, valamint A nap-éj egyenlőség jelensége és a Nap hatása életünkre címmel Mikli Ottó asztrológustól. Nagy siker volt ez a különleges éjszaka, ami különben külföldön már bevett szokás: Ausztriától az Egyesült Államokig több mint egy évtizede rendeznek ilyen rendkívüli éjszakai programokat.

A Xántus János Múzeum az idén is különlegességekkel készül, a mottó: „Népek tánca, zenéje”. Előadáson és tárlatlátogatáson vehetnek részt az érdeklődők a Patkó Imre Gyűjtemény afrikai és távol-keleti néprajzi gyűjteményében 6 órakor, ahol Kovács Lajos orientalista tart előadást a tibeti művészet emlékeiről. Ez idő alatt olyan tárgyak, művészeti emlékek is megtekinthetők lesznek, amelyek a kiállításon egyébként nem szerepelnek. Ugyanebben az időben Egry Ildikó régész a keltákról tart izgalmas vetítettképes előadást a múzeum dísztermében. Ezt követően pedig Pusztai Antal gitárművész előadásában gyönyörködhetnek az érdeklődők. A gyerekek kedvére 18.00-tól 20.00 óráig „indiános” kézműves foglalkozás lesz, és kiállítják Xántus János híres Henry-karabélyát is. A jó hangulathoz 19.30-tól a Jánossomorjai Fúvós Egyesület (német) és a Fertőhomoki Tamburazenekar (horvát) szolgáltat zenét, majd 21-től 23 óráig a Váradi Roma Café koncertjét hallgathatják meg a vendégek. A programokat éjfél előtt tűzzsonglőrök zárják. A múzeum Lapidáriuma is nyitva lesz, ahol a Kőtár kincsei a sejtelmes éjszakai megvilágításban már tavaly is nagy számú látogatót vonzottak. Újdonság, hogy a városnéző kisvonat a programhoz kapcsolódva ezen az éjszakán járatokat indít 22 óráig a Xántus János Múzeum elől, és aki felmutatja a múzeumi éjszakai belépőjegyet, az a jegyárból kedvezményt kap.

Az esős, hűvös nyár miatt a múzeum udvarát egy sátortetővel fedik le, így a kedvezőtlenebb időjárás sem tud kifogni a szervezőkön és a résztvevőkön!

A programokra kedvezményes bérletjegy váltható a helyszíneken, mellyel a többi kiállítás is meglátogatható.

Érdeklődni a Xántus János Múzeumban lehet, Győr Széchenyi tér 5. Tel: 96/310-588; 96/326-906.




2006. jĂşnius 21., szerda 12:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület