CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az egyes javaslatokkal kapcsolatos, minden megállapodásban érintett fél által elfogadott illetve tudomásul vett pontok

Sajtóközlemény

Sopron MJV, a Deák tér Fórum, a Szövetség Sopronért Egyesület és a Soproni Védegylet Egyesület a soproni Deák tér felújításáról, annak egyes elemeiről egyeztetéseket folytatott.
Az egyeztetésekre azt követően került sor, hogy az utóbbi három szervezet konkrét javaslatokat tett a felújítással kapcsolatosan.

Az egyes javaslatokkal kapcsolatos, minden megállapodásban érintett fél által elfogadott illetve tudomásul vett pontok:

  • SMJV Közgyűlése vállaljon kötelezettséget, hogy a téren távlatban sem kerül sor mélygarázs kialakítására!
A Sopron MJV jelenlegi városvezetése vállalja, hogy távlatban sem kerül sor mélygarázs kialakítására a téren.
  • SMJV Közgyűlése parkolási rendeletében rögzítse, hogy a csökkentett parkolási kapacitás miatt a téren csak az ott lakók parkolhassanak!

Sopron MJV rendeleteiben lehetővé teszi a helyben lakók kedvezményes pakolóbérlet vásárlását. A jelenlegi városvezetés vállalja, hogy előkészíti a parkolás rendjének módosítását melyben a Közgyűlés a Deák teret kiemelt parkolási övezetté nyilvánítja. Ennek következtében a helyben lakók jelentős előnyhöz jutnak a parkolás tekintetében.

  • Az út menti fasor földsávjának rovására ne alakítsanak ki parkolóhelyeket!
Az autók jelentős része jelenleg is a fák között parkol, a felújítás után ez a jelenleg rossz helyzet kerül kultúrált megoldásra. Az egyes fákról öntözőrendszer is gondoskodik. Ezzel együtt a következő pontban megfogalmazottak szerint a városvezetés vállalja, hogy ebben a kérdésben a megállapodásban résztvevő felekkel közösen, tovább keresi a megoldás lehetőségét.

  • Az elvesző parkolók pótlását az aszfaltozott sétaút megszüntetésével teremtsék meg!

A téren nem kerül kialakításra aszfaltozott sétaút. A gesztenyefasor árnyékában húzódó térköves sétálóösvény lehetőséget nyújt a babakocsival, kerekesszékkel közlekedőknek. Ezzel együtt Sopron MJV jelenlegi városvezetése elfogadja a másik három fél által javasolt módosítást nevezetesen, hogy a Csatkai utca és az Erzsébet utca közötti szakaszon, a páratlan oldalon az öblös parkolás és a park szélén tervezett térköves sétálóösvény egy közös koncepció alapján átalakításra kerül. A változtatás nem veszélyeztetheti a pályázati támogatást. A város vállalja, hogy ennek érdekében a megállapodásban résztvevő felek bevonásával, a szükséges hatóságoknál eljár.

  • Kérjük a „gyephullám” valamint a „virágok temploma” más kertészeti (nem műszaki technikai) elemekkel való helyettesítését!
Sopron MJV jelenlegi városvezetése elfogadja a másik három fél által javasolt módosítást a „gyephullám” tekintetében nevezetesen, hogy annak kiváltására más döntően fás ligetet hoz létre egy közös koncepció alapján. A változtatás nem veszélyeztetheti a pályázati támogatást. A város vállalja, hogy ennek érdekében a megállapodásban résztvevő felek bevonásával, a szükséges hatóságoknál eljár.

A „virágok temploma” az eredeti elképzelések szerint megvalósulhat, azzal a kikötéssel, hogy a megvalósítást követő 1 év elteltével az üzemeltetési tapasztalatok és a lakossági vélemények figyelembevételével, szükség esetén, más kertészeti elemekkel kiváltásra kerül.

  • Az egész teret szereljék fel térfigyelő kamerákkal!
A jelenlegi városvezetés vállalja, hogy a javaslat szerint térfigyelő kamerák elhelyezésére kerül sor azzal, hogy azok létesítése ne menjen a park
meghittségének rovására.
  • A kialakítandó játszótér kerítése a Liszt Ferenc Múzeum kerítésének igényszintjével legyen összhangban!
A leendő játszótér fa elemeihez egy igényes, de ugyancsak fakerítést készít a kivitelező, aminek döntően a kutyák távoltartása és a pici gyerekek elszaladásának megakadályozása a szerepe.
  • Rekonstruálják a márvány medencét a szökőkúttal az eredeti helyén!

A Deák téren a „régi” szökőkút eredeti formájában nem kerül újra megépítésre, ellenben a Múzeumkert Deák tér felöli oldalán fellelhető szökőkút rekonstruálásra és újra működőképes állapotba kerülése megtörténik.

  • SMJV Közgyűlése vállaljon kötelezettséget, hogy a téren nem kerül sor tömegeket mozgató események megrendezésére! (vásár, koncert stb.)
A jelenlegi városvezetés vállalja, hogy csak a mostanihoz hasonló méretű rendezvények kerülnek megrendezésre.


Sopron MJV javasolja, hogy a folyamatban lévő felújítás részét nem képező 2576/8 hrsz.-ú, Deák téri Általános Iskola előtti területet, a Deák tér Fórum korábbi kezdeményezésének megfelelően, Sopron MJV támogatásával a civilek által javasolt tervek szerint vonjuk be a felújításba. A felek vállalják, hogy a Deák tér felújítására létrehozott alapítvány tulajdonosát, kezelőjét együttesen felkérik, hogy ebbe a munkába az alapítvány is támogatólag vegyen részt.

Sopron 2006 július 6.

Sopron MJV
Deák tér Fórum

Kapcsolódó hír:
Együttműködési megállapodás a Deák-tér érdekében





2006. július 07., péntek 14:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület