CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Soproni Ünnepi Hetek - a szervezők értékelnek

Sokrétű, gazdag programkínálat, jó látogatottság, helyi és vendég-előadóművészek, jól bevált programstruktúra, könnyed nyári műfajok, és azok mellett fajsúlyos, különcöknek is való produkciók – röviden, címszavakban így foglalható össze az idei Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat, amely az elmúlt hétvégén ért véget.

A Soproni Ünnepi Hetek szervezésében fontos elv, hogy a programkínálat egyszerre szóljon a helyieknek és az idelátogató vendégeknek, az idén is ezt sikerült érvényesíteni – mondja Horváth Zoltánné, a szervező Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója, aki hozzáteszi:

arra is hangsúlyt fektetnek, hogy a rangos rendezvénysorozatban a soproni együttesek is bemutatkozási lehetőséghez jussanak. A nyitó hétvégén minden műfajban csak soproni együttesek mutatkoztak be.



Horváth Zoltánné

- Ebben a városban fantasztikus együttesek vannak, olyan előadók, vagy akár amatőr művészek, akik megérdemlik, hogy egy hétvégén csak az övék legyen a soproni Fő tér mondja Horváth Zoltánné.

A helyieken kívül természetesen vendég-fellépőkben és –produkciókban sem volt hiány.

A rendezvények egyik fő pillérét alkották a fertőrákosi Barlangszínház programjai, amelyek – az előző évekhez hasonlóan – opera- és táncszínházi előadásokat kínáltak.

Az Experidance együttes szívesen látott vendég, és már jövőre is már közös terveket szövögetnek, és szuperlatívuszok illetik az opera-előadásokat is.

Visszatérő vendégekként köszönthettük a kassai színház társulatát. Két előadást mutattak be a Mozart-évhez kapcsolódóan a Don Giovannit , és a Tosca-t.


Nyerges Ferenc

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója az opera-előadásokkal kapcsolatban kiemeli azt az új, de mindinkább megmutatkozó tendenciát, amely szerint, míg előző években elsősorban külföldiek jártak az operaelőadásokra, ez újabban megfordulni látszik, mert idén a soproniak is sokkal élénkebb érdeklődést mutattak az opera iránt. Ez az jelenti, hogy a helyi közönség körében az opera iránti érdeklődés gyökeret eresztett – vonja le a következtetést Nyerges Ferenc.

A Kassai Állami Opera művészei már hosszú ideje járnak Sopronba; európai viszonylatban is keresett és megbecsült társulatnak számítanak, énekeseik európai hírű és megbecsültségű sztároknak.

A Nyári Színházat, a már bevált gyakorlat és igény szerint eredetileg szabadtéri előadásoknak tervezték, de a Petőfi téri mélygarázs megkezdett építési munkálatai miatt a produkciókat a színház falain belül kellett bemutatni.

Nyerges Ferenc alátámasztotta azt a tapasztalatunkat, hogy igenis igény van a könnyedebb, ,,nyári” darabokra. A tavalyi 12 előadás után idén 23 volt, a nézőszám és a bevétel azt mutatja, hogy ezt a rendezvénysorozatot többen látogatták, mint a színházat az éves jegyvásárlók – mondja az ügyvezető igazgató. Tehát igény van a szórakoztató műfajra, és ebben a szervezők ebben jó partnerre találtak a Turay Ida Színházban, az ország egyetlen profi magánszínházában, amelyet jobbnál jobb színészek, sztárok jegyeznek, de a közönség tapsolhatott a Győri Nemzeti Sínház a Kassai Thália Színház produkcióinak is..

A Kassai Thália Színház bizonyítja azt, hogy egy szerény anyagi körülmények között dolgozó színházban is születnek jobbnál jobb előadások. A közönségnek átadott élmény arról is szól, amiről a határon túli színészek munkájának lényege: a színház, a közönség és a színpad szeretetéről. Egy tiszteletreméltó misszió a kassaiaké, akik egész Szlovákiában viszik a színpadokra a magyar nyelvet és a magyar nyelvű színjátszást – világít rá Nyerges Ferenc erre a minden színházszerető számára külön is tanulságos elemre.

Nagy számú közönséget vonzottak a kiegészítő-programok, a Fő téri minifesztiválok, és minden – szintén a hagyományok szerint – a Pro Kultúra falain kívüli helyszínekre vitt program. A Szent Mihály-, a Szent György, az evangélikus templom is a közönség által kedvelt hangverseny-helyszínek.

Horváth Zoltánné fontosnak tartja kiemelni a rangos Régi Zenei Napok sorozatot: ezt a ,,nagy fesztiválban kisebb fesztivált”, amely mindig ínyencséget jelent, és egyben hozzáértő közönséget kíván.

- Az előző évekhez képest idén viszont megjelent az a közönségréteg is, akik kifejezetten kikapcsolódási alkalmat láttak a régi zenében.

A kulturális igazgató régi álma volt, hogy a társintézmények is a Soproni Ünnepek Hetek időszakára összpontosítsák a programjaikat, mintegy kiegészítve és színesítve azokat. Ez megvalósult idén, hiszen a Múzeumok Éjszakája, a Kékfrankosok Éjszakája, a Nemzetiségi Fesztivál mind gazdagította a programkínálatot.

Természetesen minden programot és résztvevőt felsorolni nem lehet (bár megérdemelnék), de az idei rendezvénysorozat a szűkös anyagiak ellenére egy egésszé állt össze.

Aki az Ünnepi Hetek alatt Sopronban járt, az mindig talált magának valamilyen különleges programot – és ennél nagyobb elégtételt semmi nem adhat a szervezőknek, akik hamarosan már a jövő évi jubileumi Soproni Ünnepi Hetek szervezésébe kezdenek.

T.É.



2006. július 09., vasárnap 23:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület