CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

ÁSZ vizsgálat a megyénél - Nagyon sok a pozitív megállapítás

Az Állami Számvevőszék átfogó ellenőrzés keretében vizsgálta a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerét. A vizsgálat lezárult, annak eredményeiről, a vizsgálat során tapasztaltakról sajtótájékoztató keretében számoltak be az érintettek a Megyeházán. (A vizsgálatról készült jelentés teljes terjedelmében megtalálható az Állami Számvevőszék honlapján.)

Dr. Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató-helyettese elmondta, hogy a vizsgálatra - amely a 2005. év gazdálkodását elemezte - az országosan egységes ellenőrzési program alapján került sor. Az ellenőrzés célja egyrészt annak értékelése volt, hogy az önkormányzati gazdálkodás törvényességét, szabályszerűségét biztosították-e a tervezés, a költségvetés végrehajtása, a vagyongazdálkodás és a zárszámadás során. Másrészt vizsgálták azt, hogy az önkormányzat által ellátott feladatok és az azokhoz rendelkezésre álló források összhangja biztosított-e, különös tekintettel egyes kiemelt feladatokra. Ezen túlmenően az ellenőrzés kiterjedt arra is, hogy a gazdálkodás szabályszerűségét biztosító „kontrollok” (a belső irányítási és szabályozási rendszer, valamint a belső ellenőrzési funkciók ellátása) megfelelően segítették-e a végrehajtást.

Sepsey szerint az ÁSZ vizsgálatai mindig – így ez esetben is - segítő szándékúak, azt a célt szolgálják, hogy a közhivataloknál pontos és jó szakmai munka folyjon. A nyilvánosságra hozott jelentések segítségével pedig az állampolgárok is képet kaphatnak az önkormányzatoknál és a közhivatalokban folyó munkáról.

A főigazgató-helyettes a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat gazdálkodásának átfogó vizsgálatával kapcsolatban elmondta, hogy a költségvetés tervezésénél, a szabályzatok alkalmazásánál mindent rendben találtak, ugyanúgy, ahogy a leltározási szabályok és a számlarend kérdésében is. A jelentés „Javaslatok” részében a megyei közgyűlés elnöke felé csupán két javaslat-pontot fogalmaztak meg:

1.      a jogszabályi előírások maradéktalan betartása érdekében gondoskodjon a középületek akadálymentessé tételéről, tekintettel a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. tv. 29. § (6) bekezdésében előírtakra;

2.      a munka színvonalának javítása érdekében: tájékoztassa a Közgyűlést a számvevőszéki jelentés megállapításairól, javaslatáról.

Sepsey Tamás „unicumnak nevezte azt, hogy a jelentés a megyei főjegyző, hivatalvezető felé semmilyen javaslattal nem élt.

Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke örömét és elégedettségét fejezte ki, hiszen a vizsgálat megállapításai megerősítik azt, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál körültekintő tervezés és pontos, fegyelmezett munkavégzés folyik. Olyan  szakmai munka, ami csak fegyelmezett és odafigyelő köztisztviselők csapatmunkájával lehetséges. Mindezért köszönetét fejezte ki dr. Kovács Béla hivatalvezetőnek és a hivatal dolgozóinak is.
Ponty Zita



2006. jĂşlius 19., szerda 14:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület