CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Tarka napon barnulva
EFOTT 2006
2006. július 20., csütörtök

Látványos összecsapás a hadsereg tagjai között, szorgosan tevékenykedő biztonsági őrök, Gyurcsány Ferenc és Hiller István politikai látogatása, nosztalgiabuli a Republiccal - folytatódik az EFOTT.

"Igen! Uram! Igen"

A haderőreform kapcsán a honvédség is nagyobb hangsúlyt fektet a közvetlen kapcsolatteremtésre, több sátorral képviselteti magát az EFOTT-on. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hallgatói Önkormányzatával együttműködve állították fel a honvédség katonai sátrait. A közvetlen közelben fegyverek, harckocsi, és fotókiállítás is várja a kíváncsiskodókat. Minden nap lehetőség nyílik falmászásra, lőfegyver és pilóta szimulátor kipróbálására. A hét minden napján különböző fegyvernemeket is részletes bemutatnak a légierő és a szárazföldi csapatok kötelékéből.

"Az idegenek köztünk vannak és Security feliratú pólót viselnek"

Ez a mondat még a 2001-es EFOTT-ról ragadt meg bennem. Idén mindenesetre 168 fős biztonsági szolgálat vigyáz a fesztiválozókra, és teljesen korrekten valamint segítőkészen állnak mindenhez. A létszám magában foglalja az éjszakai és nappali tizenkét órás szolgálatban dolgozókat és a köztes segítőket, akik az "esti csúcs" rendezvénybiztosításban segítenek be a többi munkatársuknak. Szorosan együttműködnek a vízi rendészettel, a rendőrséggel, akik munkáját jelzésadással teszik gördülékenyebbé a rendezvény zárt területén belül. A "forró drót" és az együttműködés hivatott a rendbontás kiszűrésére és a vagyonvédelem teljes körű biztosítására. A rendezők különböző színű pólóban teljesítenek szolgálatot helyszínek szerint csoportokba osztva. A csoportokat koordinátorok vezetik, akik folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Kiemelkedő feladatnak számított számukra a miniszterelnök látogatásának biztosítása.

"El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa!"

Bár erre a napra sok együttest beszerveztek a szervezők, az est koncertje kétségkívül a Republic fellépése volt. Cipőék örülhettek, a VOLT-on hangoztatott kérésük teljesült: a Nagyszínpadra kerültek. Kilenctől gyülekezett a közönség, aztán elkezdődött egy igazi Republic-koncert: felvezető zenével, bevonulással, és egy nagy adag válogatással az elmúlt 17 évből. Mozgalmi (vagy jobb elnevezéssel közérzeti) dalok, szerelmes válogatások, népies dalok - mind-mind a Republic repertoárjából. Amikor a "Jó reggelt kívánokkal"-dallal lementek a színpadról, sejtettük, hogy még vissza fognak győzni. Visszajöttek, kétszer is. Akármilyen gyorsan változik a hazai könnyűzenei élet palettája, ez a debreceni zenekar már beírta magát a magyar zenetörténelembe, és igazi, csápolós-tapsolós koncertjeik egy kicsit visszahozzák a 90-es évek hangulatát.

Bacsárdi László

Kedves Naplóm!
EFOTT, csütörtök

Egy újabb tűzforró nap, mely elől igyekeznek az árnyékba ill. a sörcsapokhoz menekülni az EFOTT-lakók. Megkóstóltam a "málnaszörpös sör" nevű csodát, amelynek íze után nyugodtan kijelenthetem, hogy mégsem annyira szörnyű ital, mint azt eddig gondoltam. A délutánból 50 perc azzal telt, hogy vártunk Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrra. Az eredetileg meghirdetett negyed kettő helyett kettő óra után pár perccel érkeztek meg a HÖOK-kal folytatott egyeztetéről. A várakozás alatt hideg csokikat osztogattak a média képviselőnek. Összeismerkedtem egy lánnyal is, aki most lesz gimnáziumban tizedik osztályos, és az iskolaújságjának tudósít. Sosem lehet elég korán kezdeni az EFOTT-ot.

A sajtótájékoztatón először Gyurcsány Ferenc beszélt az oktatás érintő reformokról, melynek célja, hogy az eddigi mennyiségi oktatás helyett minőségi oktatást kell létesíteni: átalakítani a szerkezetet, csökkenteni a létszámot, szakmailag fejleszteni. A kormány és a HÖOk között a finanszírozás kérdésében vannak feloldhatatlan ellentétek, és bár a HÖOk a törvénytervezet visszavonását kérte, ez nem fog megtörténni, hanem hétfőn, az Országgyűlés következő napján szavazásra bocsájtják.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke elmondta, ogyh amennyiben az Országgyűlés hétfőn megszavazza a törvenytervezetet, elkezdenek előkészíteni egy demonstrációt őszre. Elmondta, hogy sok kérdésben egyetértettek és fontos a felsőoktatás reformja, de a tandíj nem a megfelelő motivációs elem.

A tájékoztató után Miniszterelnök úr, Miniszter úr és a HÖOK elnöke átsétáltak a HÖOK sátorba, ahol 200-300 egyetemista várt a meghirdetett kötetlen beszélgetésre. Sokan "A fer - nem fair" feliratú pólóban voltak és a megjelentek száma is tükrözte, hogy milyen érzékenyen érinti a hallgatókat a tandíj kérdése.

Röviden összefoglalásra kerültek a sajtótájékoztatón elmondtottak, majd kérdéseket lehetett feltenni. Elsősorban az érdekelte a diákságot, hogy miért csak ilyen későn kezdtek el egyeztetni a HÖOK-kal, ill.mi történik akkor, ha valaki nem tudja kifizetni a tandíjat. Miniszterelnök úr elmondta, hogy hasonló gondolkodású és gazdálkodású országot szeretne, mint Svédország, Dánia vagy Finnország, olyan országot, ahol mindenki megtalálja egyéni számítását is. Zárszóként Ekler Gergely szavai hangzottak el, melyben ő is kifejezte helyeslését, hogy olyan szintű gazdálkodása legyen országunknak, mint a fent említett országok, de különösképpen azért lenne jó hasonló országokban élni, mert azokban nincs tandíj.

Az este folyamán fellépett a Nagyszínpadon a Ghymes együttes, őket váltotta fél tízkor a Republic, majd ezt követően a jól ismert Hooligans slágerek csendültek fel. A Kisszínpad műsorán Colorstar, Anima Sound System, majd Yonderboi szerepelt, a keményebb, rockosabb stílus kedvelői pedig a Tribute színpadnál szórakozhattak.

A sör hideg, a víz kellemes és igen Anyu, jól vagyunk!

Valee

Az EduPress jelenti a politikusok EFOTT-on tett látogatásáról

Ha ma lennék egyetemista, ugyanazt gondolnám a fer-ről, mint most miniszterként, úgyhogy továbbra is támogatom annak bevezetését - felelte Hiller István az Edupress kérdésére. A szaktárca vezetője Gyurcsány Ferenccel és a HÖOK elnökével tartott fórumot a felsőoktatási hallgatók előtt csütörtök délután az EFOTT-on.

A vártnál hosszabbra nyúlt egyeztetések után rövid sajtótájékoztatót tartottak az érintettek, amelyen ugyanazok hangzottak el, mint az ezt követő hallgatói fórumon: az álláspontok nem közeledtek. Ugyan a végső célokban, vagyis a minőségi felsőoktatásban egyetértés van, a HÖOK továbbra is elutasítja a tandíj bevezetését. Továbbra is egyetértenek a képzési struktúra átalakításának szükségességében, a keretszámok csökkentésében pedig még radikálisabbak a hallgatói érdekképviselet elképzelései. A szervezet azonban ezt a fer elkerülése mellett képzeli el.

Az EFOTT-on felállított HÖOK-sátorban Hiller István úgy fogalmazott: az elmúlt időszak a mennyiségről szólt, most eljött a minőségi változások ideje, mert a színvonalat tartják elsődlegesnek. "Ma 72 felsőoktatási intézmény van Magyarországon, amelyek színvonalában jelentős különbségek mutatkoznak" - mutatott rá az oktatási és kulturális tárca vezetője. "A jelenlegi helyzetben nem lehet biztosítani, hogy mindenki elsajátítsa az alapkészségeket, vagyis írni, olvasni, számolni tudjon" - fogalmazott, és kiemelte, hogy ma a felnőttek 25 százaléka beszél csupán idegen nyelven Magyarországon, amin változtatni kell.

A miniszterelnök kijelentését, hogy csupán néhány percet szeretne beszélni, a hallgatóság tapssal fogadta. Gyurcsány Ferenc elmondta: azok a politikák sikeresek a világban, amelyek versenyelvűek. "Ugyanakkor mi nem csak "vagy"-okban gondolkodunk, hanem "és"-ekben is. A felsőoktatás reformja nagyon konfliktusos út, a tandíj dolgában jelentősek a nézetkülönbségek, annak hatásában pedig félreértések vannak." - fogalmazott a kormányfő.

Ekler Gergely hangsúlyozta: ha a július 24-i hétfői zárószavazáson elfogadják a tandíj bevezetését, akkor őszre demonstrációt szerveznek. A közönség ovációval, vastapssal, és ütemes "Ott leszünk!" skandálással válaszolt a kijelentésre. A HÖOK elnöke indoklásul úgy fogalmazott, a felsőoktatási reform kérdésében és a tandíj kapcsán a kormány fordítva ül a lovon. "Előbb hatástanulmány kell, és utána nyújtani be a törvényjavaslatot, most épp fordítva történik" - mondta.

"Kell-e számítani az utazási diákkedvezmények csorbítására?" - hangzott egy másik kérdés, amelyre a kormányfő azt felelte: "Nem kell rá számítani, de megkezdtük a kérdésről zajló egyeztetést. Összetett átalakítások lesznek az utazási díjak tekintetében, ezek a kedvezményeket is érinteni fogják."

Zárásul a miniszterelnök az új Magyarországról vallott elképzeléseit vázolta. "Ne csak beszéljünk arról, hogy úgy éljünk, mint Nagy-Britanniában, Dániában vagy Németországban, hanem tegyünk is érte" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A vendéglátó HÖOK elnöke búcsúzásképpen hozzáfűzte: azt szeretnék, ha nem csak azért közelítenénk ezekhez az államokhoz, mert ott magasabbak a jövedelmek, hanem mert például az említett országokban nincsen tandíj.

Forrás: EduPress



2006. július 21., péntek 22:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület