CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Bőséges hőséges
EFOTT 2006
2006. július 21., péntek

Tovább folytatódott a meleg idő a Balaton partján - vajon mennyi az annyi, ha hideg űdítőről van szó az EFOTT-on? Helyszini beszámolónk.

Hőség, hőség!

A budapesti hőségriadóról a szervezőktől hallottunk, a fesztiválozók többsége a Balaton vízében vagy a fák árnyékában hűsölve tölti a nap naposabb részét.

Mi jente! Muchas gracias Zamardi!

A fellépését lemondó Junior Kelly helyett a House of Riddom lépett fel a nagyszínpadon. A reggae-zenét játszó zenekar nagyon jól érezte magát, a koncerten lévők nem kevésbé. Utunk utána a Hiperkarma fellépésére vezetett, majd belehallgattunk a pécsi Kiscsillag-ba is. A nap koncertje azonban kétségkívül a Jamie Winchester és Hrutka Róbert Unplugged koncertje volt, olyan igazi csendes-ülős, dzsémis, az együttessel együtt éneklős, tapsolós. Az utolsó számuk, a Take me home eléneklése után állva tapsolta vissza őket a közönség.

A magyar Baywatch

A Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának megbízásából tizenegy vizimentő látja el a fesztiválhoz tartozó partszakasz felügyeletét. Nyolc órás műszakokban, háromfős csoportokban végzik a munkájukat. Az EFOTT számára kijelölt fürdőhely biztosítása a feladatuk, amely egy nyolcszáz méteres partszakaszt jelent. A vízfelületeten három csónak teljesít szolgálatot, amelyeknek az a feladatuk, hogy a kijelölt helyen belül tartsák a fürdőzőket. Baleset esetén ellátják a sérültet, vagy ha szükséges az elsősegélyesek segítségét kérik. A vezető elmondása szerint általánosságban nem volt nagyobb probléma. Ittas emberekkel találkoztak, és néhány hőbörgő volt összesen, aki nem foglalkozik a mentők véleményével, ilyenkor természetesen a biztonságiak segítségét kérték. Kagyló által okozott sérülést, valamint térdsérülést kellett eddig ellátniuk. A vízben nem történt baleset. A hőségriadó és a hétvégére várható plusz látogatók miatt, fokozott figyelemmel, további csónakok műszakba állításával készülnek. A hőség miatt nagyobb a leégés, az égési sérülések veszélye hívja fel a figyelmet a szolgálat vezetője.

1000 Ft egy liter rostos üdítő

Az EduPress tájékoztatása szerint a fesztivál közvetlen környezetében több élelmiszerüzlet is működik, így mindenki hozzájuthat a napi élelmiszerekhez, alapvető szükségleteket kielégítő termékekhez. A fesztivál területén kettőszázötven forintot kell fizetni egy korsó sörért, háromszázötven a kürtőskalács, négyszáz egy Hot-dog, további kettőötven a főtt kukorica. Természetesen, aki magasabb minőségre vágyik, mélyebben kell a zsebébe nyúljon, de minden további nélkül megkóstolhat italkülönlegességeket a fütyülős baracktól a szatmári szilvapálinkáig.

A fentieknek mi is utánajártunk. A csapolt korsó sör (csak egy cég terméke kapható) 250 Ft-ba kerül, viszont a legkisebb kiadható mennyiség az 1 korsó (azaz pohár nincsen). A bor decije 150 Ft-ba kerül (egyes helyeken a szemfülesebbek 90 Ft-ért is fellelhetnek). Az ásványvíz fél literes palackokban 250 Ft-ba kerül. A szénsavas italokért 300 Ft-ot kell fizetni (azaz 600 Ft egy liter), a frissítő Ice-tea 350 Ft (1 liter tehát 700 Ft), míg a rostos üdítő decije 100 Ft-ba kerül (azaz 1.000 Ft literje. Aki tehát nem sörön szeretne élni, annak a gatyája is rámehet arra, hogy ne csapvízet fogyasszon. (A csapvíz fogyasztása egyébként nem ajánlott fesztiválokon.) A kávé ára 150-250 Ft között mozog, a felesek árát pedig 300-600 Ft közé lőtték be.

A korgó has nagy úr: előételnek ajánljuk a főtt kukoricát 200 Ft-ért, vagy a kürtőskalácsot (350 Ft). Főételnek fogyaszthatunnk sültkrumplit (250 Ft/10 dkg), sült kolbászt (350 Ft/10 dkg), ehetünk gyrost (550-650 Ft), hot-dogot (400 Ft), hamburgert (300-500 Ft), sajtos-tejfölös lángost (350 Ft), pizzaszeletet (délután 1-ig 300, onnantól kezdve 400 Ft/szelet áron). De van főtt étel is, például gulyásleves (690 Ft), bolognai spagetti (650 Ft). Sokan boldogan emlegetjük vissza azokat az EFOTT-okat, amelyeken menzaszerű éttermek működtek, és 300-500 Ft-ért remek ételeket lehetett fogyasztani. A mostani EFOTT árait (az ásványvíz és a sör kivételével) nem a fiatalok pénztárcájához méretezték. Marad tehát az ingyen kávé és ingyen csoki.

Sátorozók növekedési üteme: a helyzet változatlan

Kempingezők érkezése vs kemping bővülése: továbbra is 1:1. Akár triplájára is bővülhet az EFOTT belakható területe - tájékoztatta az Edupresst a főszervező Pató Sándor, akit a hírügynökség azért kérdezett, mert - a mi tudósítóinkhoz hasonlóan mások is úgy látták -, hogy a rendezvény nem tud több sátorozót fogadni. Eddig csakem 15 ezer látogatója volt az EFOTT-nak Zamárdiban, a legtöbben hetijeggyel, de sokan napijeggyel érkeznek az egyetemisták fesztiváljára - mondta Pató Sándor. Akár az eredeti triplájára is bővülhet a lakható terület - tette hozzá.
S tényleg, nemrég kikerült az Infosátor elé egy újabb lap: "Új kemping nyílt a dolgozói kemping mellett". A mosdóhelységek a régi kempingben közben kezdik nem bírni a terhelést: a gyakori takarítás ellenére hatalmas mocsok, letört zuhanyrózsák, a tisztálkodás körülményeire panaszkodó emberek jellemzik.

Bacsárdi László



2006. jĂşlius 22., szombat 15:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület