CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Vakon tapogatva - az önkéntes civilek
EFOTT 2006
2006. július 22., szombat

Az EFOTT-utolsó napján a Civilfalu sátrait jártuk végig: tapogatózás a sötétben, kérdések az AIDS-ről, házasodási lehetőség. Amúgy csúszott a Zanzibár, Lovasi nem jött vissza, a fürdőzök nem jöttek ki.

Civilfalu

"A 2006. évi EFOTT Civil Faluban közel 40 civil szervezet megjelenése várható regionális, magyarországi és a határokon átnyúló tevékenységet végzők részvételével. A megjelenő szervezetek a sátrakban színes programokkal, beszélgetésekkel és interaktív játékokban való aktív részvételi lehetőséggel várják az EFOTT résztvevőit, elősegítve a civil élet, civil munka rejtelmeibe való belelátást, a civil életérzés kipróbálását." - olvashattuk az EFOTT-honlapján, és eldöntöttük, kipróbáljuk a Civil sátrakat, és minél több érdekes anyagot (értsd tollat, frizbit stb.) gyűjtünk össze.
A legegyszerűbb a rendező Pannon Egyetem sátránál. "Kérhetünk egy frizbit?" - kérdezem, és a kért frizbi mellé máris az egyetem logójával ellátott poharakat, kulcstartókat és sörnyitókat pakolnak a kezünkbe. Az IASTE - Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete egy esküvői ceremóniával kedveskedik nekünk - a "pap" egy kicsit bizonytalan, de mint kiderül, mi vagyunk az első pár, akit összead. (Este a kivetítőn már olvasható a reklám a házassági lehetőségről, valószínűleg beindult a buli.) Kapunk jeggyűrűt, tollat, szerződést, sőt, még fényképet is készítenek az ifjú párról. A mellettük lévő standnál az AEGEE Szombathely telepedett le, ők egy "Kissing list"-tel készültek: ezen mindenki bejelölheti, milyen európai nemzet tagjával beszélgetett vagy folytatótt egyéb jellegű kapcsolatot. Jelentem, a németek a legnépszerűbbek.
Éjjel összefutunk egy ismerősünkkel, ő hív a Szempont Alapítvány sátrához, így egyik délután kipróbáljuk. Bekötött szemmel kell hengereket párosítani, dolgokat a helyükre tenni. A legnehezebbnek az a feladat tűnik, amikor különböző (smirgli) anyagokat kell összepárosítani tapintás alapján. A héten egyetlen egy ember tudta helyesen elvégezni ezt a párosítást: a húgom. Büszkék is rá
Egy másik sátorban - a programfüzetben utólag nem találtam a nevüket, az biztos, hogy Pécsről voltak - az AIDS-sel illetve a nemi betegségekkel kapcsolatos totót lehet kitölteni. Miután átrágtuk magunkat a hat oldalon, az egyik kedves hölgy minden egyes kérdést átbeszél velünk. Kiderül, hogy én vagyok az első, aki helyesen tudja az AIDS világnapját: december 1. (Ismerőseim segítettek a SOTE-soknak, hogy az AIDS-világnapját a Műegyetemen is népszerűsítsék, innen tudom a dátumot.) A helyes kitöltésért kapunk is egy-egy óvszert ajándékba.
A Mobilitas sátrában egy hatalmas Európa-térképre teszünk fel Melcsivel kis képeket. Töprengünk egy sort, hogy a Kis vakond vajon csehszlovák vagy lengyel rajzfilm volt-e, és vajon melyik országhoz tartozhat a Lolka és Bolka; orosztanáromnak viszont hálát lebegek, amiért el tudom olvasni az egyik cirilbetűs feliratot. A végén kapunk egy frizbi-karkötő párost.

Politikai pártok is megjelentek. A Fidelitasnál különböző beszélgetésekre van lehetőség, a Fiatal Baloldalnál közéleti totót lehet kitölteni (a kérdések nem csak a szocialistákra vonatkoznak, és megtudatjuk, hogy Mádl Ferenc tagja volt az Antall-kormánynak), az SZDSZ-es Új Generációnál pedig egy véleménynyilvánító lap kitöltése után pólóhoz lehet hozzájutni. Kinn van még továbbá az Ifjúsági Demokrata Fórum valamint a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség is.

Bár nem civil szervezet, érdemes megemlíteni az EU gömbsátrat. Az EduPress tájékoztatása szerint "EU lakossági tájékoztató szolgálat biztosít folyamatos konzultációs lehetőséget az erre a célra felállított gömbsátorban, tudtuk meg Makó Judittól - a Miniszterelnöki Hivatal EU kommunikációs főosztály projektkoordinátorától. Az EU-vonal telefonos szolgálat és a www.euvonal.hu működtetése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közvetlen kommunikációs csatornák kialakítására is, így az EFOTT- on is részt vesznek.
Céljuk, hogy tájékoztassák az érdeklődőket mindazon lehetőségről, amelyek elérhetők a tanulmányaik végzése során. Segítenek a külföldi ösztöndíjak, az EU-s pályázatok, külföldi munkavállalási lehetőségek közötti eligazodásban és az információszerzésben. Az önkéntes egyetemisták saját tapasztalaton alapuló élménybeszámolóval is ki tudják egészíteni a szakértők által elmondottakat. A külföldi munkavállalás ösztönzése mellett, a munkaerő-piaci mobilizáció erősítése is a céljaik közé tartozik." Mi nem tapasztaljuk, hogy annyira segítőkészek lennének az ott dolgozók, a tesztek kitöltése pedig segítség nélkül nagyon nehéz. Ön szerint hány tolmács dolgozik az Európa Parlamentben?

Hálóban szép az élet

Felsőoktatási Civil Hálózat alakult az EFOTT-on, jelentette az EduPress. Számos szervezet részt vett az EduCaféban megtartott konferencián és a workshopokon, amelyek révén péntek délután megalakult a felsőoktatási civil szervezeteket összefogó hálózat. "Jelenleg mintegy öt-hatszáz civil szervezet működik az egyetemeken és a főiskolákon, amelyek között azonban nincs hatékony kommunikáció, s a legtöbb intézményben nincsenek is hivatalosan regisztrálva" - mondta el az Educatio Pressnek Nagy Attila, a Philos Alapítvány képviseletében. Az ELTE bölcsészkarán működő alapítvány vállalta magára a kapcsolati és érdekvédelmi hálózat kialakítását, és az operatív munka háttérbázisának létrehozását. A Nemzeti Civil Alapprogram keretében elnyert pályázat segítségével konferenciát és három workshopot rendeztek az EFOTT-on működő EduCaféban, ahol egy személyes ismerkedés keretében meghatározták a rövid- és hosszútávú célokat. A hallgatói, oktatói, kollégiumi, kulturális és sportszervezetek összefogása révén hatékonyabb belső párbeszéd alakulhat ki. A hálózat jogi-, gazdasági és társadalmi tanácsadással foglalkozik majd. Az együttműködésnek köszönhetően több EU pályázatot is nyerhetnek majd el a szervezetek, hiszen ezekhez többnyire széles partnerség szükséges.

Utolsó dobások

Szombat az utolsó bulinap az EFOTT-on. Távolról hallottuk a Nagyszínpadon Ganxsta Zolee és a Kartel koncertjét, a Kowalsky meg a Vega fellépésén ott vagyunk a kevés közönségben. Hello Zamardi, énekelhetné az Emil Rulez, a kubai Raul Paz viszont késik egy órát, emiatt a Kispál és a Borz is később kezd. No meg a koncertjük sem az igazi, ezt Lovasi be is vallja, és nem is jönnek vissza, amikor visszatapsolnák őket a közönségük.
A kisszínpad hangosítását sikerült a mai napra megint elcseszni, pedig ott lépett fel a Pannonia Allstars Ska Orchestra valamint az amerikai New York Ska Jazz Ensembl is. Utóbbi - ahogy a neve is sugallja - a jazz-t vegyíti a ska zenébe. Meglehetősen érdekes a produkciójuk.
A fenti koncertek között belehallgattunk a Zanzibar produkciójába - akiknek sikerült másfél órát késniük, emiatt újra kellett gondolnunk a már kedden kitalált Kowalsky-Zanzibár-PASO-Kispál menetrendünket, és elmentünk inkább U2 Tribute koncertre. A hangosítás kicsit torz volt, de a With or Without You című számot élmény volt hallgatni. Bononak azért jobb a hangja, szeretnél elmenni egyszer egy igazi U2-ra is.

Papa, ha nagy leszek, én is szétverhetek valakit?

A Nagyszínpad mellett üldögélve szemtanúi lehettünk, amint a biztonsági őrök kivisznek egy fiatalt a tömegből - mindkét karját kicsavarva vonszolták maguk után a fájdalomtól ordító fiatalembert. Ilyen eset előfordul fesztiválon, de mint kiderült, vasárnap délelőtt négy Te-Sec Security felíratú pólót viselő fiatal azzal élte ki az agresszióját, hogy a strandon heverő pihenőket ébresztgették. Szép szó helyett rúgásokkal keltették az egyiküket, majd minden ok nélkül összeverték. Amikor egy másik ember rákérdezett, hogy mi szükség erre, a kérdező felé fenyegető mozdulatokat tettek. Meg nem erősített információink szerint az összevert fiatal rendőrségi feljelentést tett a heves biztonsági őrök ellen. Kár, hogy ilyenek is dolgozhatnak itt.

Bacsárdi László

A rendezvényről még két összefoglaló írással jelentkezünk a július 24-i héten. Az elsőben az EFOTT Top 10 lesz olvasható, a másodikban pedig egy képválogatással készülünk.



2006. július 23., vasárnap 22:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület