CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Megújult az Új utca

A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program keretében megújult a város idegenforgalmi szempontból is jelentős utcája, az Új utca. Pénteken Walter Dezső, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Csejtei Imre, a Betonút Zrt. soproni projektvezetője közösen helyezte az utca díszburkolatának két utolsó, díszkövét, mellyel hivatalosan is átadták az utcát a forgalomnak.

Sopron belvárosának egyik legrégibb utcájának, az Új utcának a felújítása során nemcsak a csatornahálózat, hanem az egyes háztartások bekötései, az elektromos és a gáz közművek is felújításra kerültek, valamint új ivóvízvezetéket létesítettek és az internetes hozzáféréshez szükséges kábelt is elhelyezték a föld alatt. Sőt, mindezek mellett az utca díszburkolata is felújításra került.


A Betonút Zrt. kivitelezői 160 méter szennyvíz-vezetéket és szintén 160 méter csapadékvíz-vezetéket fektettek le a területen. Megújultak az utcában lévő háztartások házi bekötései, melyből 18 szennyvíz-rákötés és 31 csapadékvíz-rákötés valósult meg. Az Új utca díszburkolatának kialakítását idén május közepén kezdték el a kivitelezők, amelyhez felhasználták a régi burkolat nagy gránitköveit is, melyek félbevágásával alakult ki a járda. A munkálatok során a kivitelező közel 17 000 m3 töltésanyagot hordott ki, majd hordott vissza a munkaterületre úgy, hogy közben biztosítani tudták a gyalogosközlekedést. A kivitelezés során különös figyelmet fordítottak az alépítmények teherbíró képességére is, hogy biztosítani tudják az utca nagyobb tömegű gépjárművel való megközelíthetőségét.

Az Új utca legyező alakot ábrázoló díszburkolata mintegy 1 500 m2 és összesen 128 500 darab kockakőből áll össze, melyből 14 000 kocka alkotja az 500 m2 – es járdafelületet. Az utca középső folyókája 4 500, míg az út nagyrészét alkotó kis kövekből 110 000 darabot raktak le a kivitelezők.

Az Új utca és annak környékének felújítási munkálatai során számos római kori, Árpád-kori, késő középkori és ezeknél fiatalabb régészeti leletek kerültek elő. Itt található ugyanis az egykori római város Scarabantia központi része és az Árpád-kori ispáni vár, ami a római város fallal körülvett területén helyezkedett el. A római korból épületmaradványokat, kerámia töredékeket, edényeket, mécsesek darabjait tárták fel, az Árpád-kor idejéből sövény kerítések sövényfonatait figyelték meg a régészek.

A középkori rétegben több utcaszintet tudtak megkülönböztetni, ahol sok cserép és állatcsont feküdt. A középkori járószint kb. 80-90 cm-rel volt a mai járószint alatt. A feltárás során faragott kőemlékek, egy gótikus ablak könyöklője és egy ajtó szárkövének töredéke is előkerült, ami feltehetően az Új utca 11-ben lévő középkori zsinagógához tartozott. A fiatalabb időszakból a 19. és 21. számú ház előtt egy kőből rakott gyalogos híd maradványait tárták fel, valamint a belváros csatornázási és esővíz elvezetési rendszeréhez kaptak adalékot a kutatók.

xxx

A modern és rendezett belváros kedvezően hat a város idegenforgalmára, hiszen Sopron a felújításnak köszönhetően vonzó körülmények között várhatja az idelátogató hazai és külföldi turistákat egyaránt.

Az Új utca kockaköveinek lerakása után a kivitelező még a munkaterületen marad, hiszen a munkálatok tovább folytatódnak a kapualjakban.
(Double-Decker-cyberpress)



2006. július 24., hétfő 10:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület