CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

300 kilométeren át túrautat építenek a vasfüggöny magyarországi szakaszán

Michael Cramer és Szájer József EP-képviselők közösen avatták fel a páneurópai piknik és határáttörés évfordulóján azt a vasfüggöny túrautat, amelynek a Sopron közeli, jelenleg elkészült, 10 kilométeres szakasza része a Fertő tótól Felsőszölnökig tartó – és a tervek szerint még az idén elkészülő – 300 kilométeres vasfüggöny vándorútnak. A Bécsi úti Arcus parkolóból a piknik helyszínére tartó túrán több mint száz érdeklődő vett részt.
Michael Cramer kezdeményezésére az Európai Parlament tavaly a fenntartható európai idegenforgalom új távlatairól szóló jelentésében javasolta, hogy a berlini fal emlékére létrejött berlini falútvonalhoz hasonlóan jöjjön létre a vasfüggöny vándorút, amely egységes túrajelzéssel a Fekete-tengertől a Balti-tengerig húzódna.

Az elektromos jelzőrendszert, azaz a vasfüggönyt Magyarország nyugati határán 1965-től állították fel. A magyar vasfüggöny – amely valójában a határral párhuzamosan két kilométerre futott – 1 méter 85 centiméter magas drótkerítés volt, előtte nyomsáv, és érintésre a legközelebbi határőrsön jelző, 24 volttal működő elektromos rendszer. A berendezés felépítéséről, amely 6 éven át tartott, az MSzMP Politikai Bizottsága döntött. A jelzőberendezés a nyolcvanas évek végére műszakilag és ,,eszmeileg” is elavult, a magyar kormány a felszámolása mellett döntött. A határőrség 1989 áprilisában titkos feladatként látott hozzá a bontáshoz.

– Az elmúlt években nemcsak a magyar, hanem osztrák és német képviselők is sokat dolgoztak azért, hogy a pikniken történtek fontossága Európa-szerte tudatosuljon, illetve nyerjen elismerést –tette hozzá a politikus, aki az elmúlt időszakban maga is számos fórumon hívta fel e történelmi tettre a figyelmet. Elmondta: személyes emlékei vannak arról, hogy a város hosszú évtizedeken át hogyan volt elzárva a külvilágtól, mert gyakorlatilag teljesen körbevette a vasfüggöny. Emlékszik arra is, hogy amikor a soproni hegyekben kirándult, mindig átnéztek a túloldalra, a ,,szabad világba". Ma már akadály nélkül át lehet jutni a határokon. A vasfüggöny túraút emlékeztessen mindenkit a mesterségesen megteremtett elzártság időszakára, ugyanakkor jelentsen örömöt is mindazoknak, akik ezen a vidéken a természejárások alkalmával adóznak majd a vidék, a táj szépségeinek - mondta a politikus, a túrá elindításakor.









2006. augusztus 22., kedd 09:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület