CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. november 27., vasárnap, Virgil napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

KITAIBEL PÁL ÚTINAPLÓJÁBÓL


SOPRONI ÚT (Iter soproniense, 1806)
Fordították: Andrássy Péter - Dr. Szabó T. Attila - Szabó Renáta

Egy kétszáz éves útinapló, annak friss fordítása, kiadása, és a Líceumben augusztus 26-án 11.30-kor tartandó Kitaibel Pál emlékülés adja az apropóját annak, hogy a neves tudósra emlékezzenek Sopronban. Amilyen lelkesen szervezi Andrássy Péter tanár, tudmányos tanácsadó a Kitaibel Pál biológiai tanulmányi versenyeket, olyan lelkesedéssel ápolja Kitaibel emlékét a kiadványban és a megemlékezés létrehozásában is. Az igényes, többek által támogatott kiadvány előszavában így ír erről:

"Ha léteznek még olyan adatok, amelyek csakugyan - a tények önmagukért beszélnek - valódiságát, összehasonlíthatóságát tükrözik, akkor az alábbiakra kell figyelnünk.
Földünkön napjainkban több mint 6 milliárd ember él (milliók jólétben, a túltápláltságtól, a kevés mozgástól, a depressziótól szenvedve; százmilliók elképesztő nyomorban, éhezéstől, járványoktól elűzöttségtől, helyi háborúktól gyötörten). Minden eddiginél többeket tanítanak meg írni-olvasni; többségük azonban a kötelező iskolai tanulmányok befejezését követően, alig használja ezt a tudást. Igényét a testi-élvezeti fogyasztásra ösztönző médiumok szellemi erőfeszítést alig kívánó szolgáltatásai elégíti ki.
Soha ennyi könyv, folyóirat nem jelent meg az emberiség történetében, mint napjainkban, a számítógépek világa sokszorosára növelte az ismeretek „elérhetőségét", mégis a kulturálatlanság, az ízléstelenség, a lelki szegénység, az önzés, az agresszió vált uralkodóvá.

Ilyen önmagukért beszélő tények isrneretében, elkerülhetetlen a kérdés: Érdemes-e, egy 200 évvel ezelőtt írt, német-latin nyelvű - növényfajok százait felsorakoztató - tudományos útinaplót lefordítani, kiadni? Kiknek van erre szüksége?
Úgy véljük, érdemes!
„Jövőnk ígérete, múltunk ismeretében van. " Írta Gombocz Endre, a magyar természettudományi kultúra 100 évét bemutató könyvében. Ennek szellemében dolgoztunk a jubileum aktualitásának jegyében, és bízunk az érdeklődésben."

- DI -2006. augusztus 23., szerda 22:18


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület