CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Még több parádé - kevesebb ember
Budapest Parádé 2006
2006. augusztus 26., szombat

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Budapest Parádét, mely ezúttal egy új arculatot mutatott a kilátogató embereknek, amennyire lehet, még sokoldalúbb, még változatosabb lett. Több program, több színpad, több látvány, csak a látogatók száma (közel fél millió) maradt alul a tavalyihoz képest. Talán annyira sokszínű lett, hogy az már semmilyen. Nézzük, miből is állt össze ez a kokafón szivárvány!

Délben indultak az Újpesti rakpartról a Voda Voda görkoriparádé részvevői. A délutáni buli előfutáraként nem levelet, vagy stafétát vittek, hanem zenét és jó hangulatot hordoztak körbe a városon.
Kettőkor indult a nyárzáró karnevál, melyen idén előszőr, karneváli csoportok, gólyalábasok, óriásbábok, dobosok, olasz zászlódobálók, szambatáncosok, capueira-sok volnultak fel színes jelmezekben. (kedvencem a kínai sárkány volt)
Fél háromkor indult a már jól megszokott parádé, a kamionokkal és a dübörgő zenével.
A különböző platókon kereskedelmi televíziók, rádiók, újságok, népszerű szórakozóhelyek által felkért dj-k és táncoslányok szórakoztatták a tömeget. A kocsik között helyet kapott Szeged városa is, valamint (az ilyen jellegű parádék mainstreamétől eltérően) egy, igen csekély érdeklődést kiváltó rock kamion is.

A "Még több fesztivál" szellemében délután négytől négy színpadon koncertek várták a bulizni vágyókat. A Coca-Cola-Radiocafe színpadon fellépett a Magna Cum Laude, Belga, Anima Sound System és az Asian Dub Foundation együttes is. A közelben, a Djuice Nokia Színpadnál elektronikusabbra vették a figurát és Neo-t, majd Náksi vs. Brunnert követően Da Hool állt a lemezjátszók mögé.
Da Hool azok közé a Dancefield-es dj-k közé tartozik, akik az elmúlt két évben a Loveparade kamionon zenéltek a Budapest Parádén, az ő nevéhez kötődik a '98-as LoveParade himnusz is.
Amikor a másfél órás bulija után odamentünk hozzá fényképezkedni- szigorúan LoveParade-os pólóban, síppal, a berlini kamionjukról hozott táblákkal, ahogy kell :) - nevetve vette tudomásul, hogy ismét találkoztunk.

Megjegyeznénk, hogy a Budapest Parádén minden általunk hallott dj. zenéje eltolódott a populárisabb, lassabb irányba. Lehet, hogy a város, netán a Parádé szelleme okozta az eltérsét, vagy a szervezők külön kérése volt, de még az igazi keményvonalasok is engedtek a zúzásból. Bennünk ez a "budapestizálódás" némi csalódást váltott ki, hiszen sokan nem azért megyünk el egy dj. előadására, hogy valamilyen zenét halljunk, hanem azért, hogy az Ő zenéjére bulizhassunk.

Tíz órakor véget ért a buli, majd - mivel a tűzijáték az augusztus 20adikai események miatt kegyeleti okokból elmaradt - a tömeg nagy része megindult az afterparty-k helyszíne felé.
Mi a Parádé Bónusz felé kezdtünk gyalogolni és ismét megállapítottuk, hogy - a tájékoztatóban leírtakkal ellentétben - nem 5 percre van a Népstadionkert a Hősök terétől, de cserébe rengeteg árus kínált majd egy éjszakán át működő, világító, villogó izéket és mütyüröket.

A Bónuszon 4 party várta 1 helyszínen a bulizni vágyókat, bár a High Voltage színpadra, a Körcsarnokba nekem is csak a hátsó bejáratnál sikerült bejutnom, mivel olyan iszonyúan nagy tömeg volt, hogy minimum 1 óra lett volna kivárni. Ehhez képest bent nem volt olyan nagy tumultus, csak megállt a tömeg a bejáratnál és ezért nem lehetett elférni.

A SYMA-csarnok legjobban várt fellépője DJ. Rush volt. Az ő 5:10kor kezdődő fellépése a szervezői leleményességet dícséri, mert sokan csak miatta jöttek el a partyra, így meg is várták őt. A várakozó tömeget addig is - többek között - Pascal Feos (D), Newl, Budai, Hot-X és Felipe (A) szórakoztatta.

Da Hool az esti koncert után az AXE Click arénában (ami ez estére a szívem csücske is lett) "lovagolta" meg a lemezeket. Itt már kicsit magához térve, sokkal inkább a saját stílusában zenélt. Német barátunkat Náksi vs. Brunner, követte, hozva Magyarországon egyedül álló stílusukat. Az est további európai sztárvendégei voltak Pulsedriver és Rocco, akik ÓRIÁSI partit csempésztek a kókadozó közönség sorai közé. Az éjszakát a dezodorosoknál Bass-T, Ziggy-X és DJ. Lee zárta, akik mind az Aqualoop Records ászai.

A negyedik helyszín a d'n'b rajongók táborának kedvezett, ők (is) igazi csemegéket kaptak, hiszen a Djuice-Nokia aréna színpadára érkezett a MC Conrad-dal kiegészült LTJ Bukem (UK). Ő az az ember, aki Drum and Bass labelt alapított, mert "szenvedélyesen hitte, hogy az egyedülálló zenei hangzás megfelelő kifutót igényel a megjelenéshez."
Hajnali négy óra tájban Palotai szolgáltatta a talpalávalót a sátorban bulizók számára.

Mi hajnali ötig bírtuk a pörgést, de addigra már lábaink riadót fújtak. Tartalék energiára kapcsolva és reménykedve, hogy a lábainkból érkező fájdalom ellenére haza tudunk császkálni, elhagytuk a még mindig önfeledten bulizók táborát. A hazaúton megpróbáltuk rendezni magunkban a nap során szerzett élményeket és egy végső értékelést összehozni.
Meglátásunk szerint a parádé annyira "színesre" sikerült, hogy nehéz belőle bármit kiemelni. Nekünk hiányoztak az olyan karakteres kamionok, mint például a Loveparade kamion Dr. Motte-val.

Valcs és Pedro



2006. augusztus 29., kedd 17:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület