CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Quo vadis city? Hová fejlődik településünk? - az Autómentes Nap ürügyén

 

Nekem az életminőség nem azt jelenti, hogy van-e mindenkinek autója, amivel a jól felszerelt bevásárlóközpontba tud eljutni. Nem azt jelenti, hogy kényelmesen, dugók nélkül tudunk autózni a városban. Nem azt jelenti, hogy gazdagok vagyunk és 150 TV csatornát tudunk fogni. Mert nincs olyan sok, ami elég lenne és nincs olyan kevés, mi nem lenne elég.

Az életminőség nekem: jó közösségek, szolgáltató hivatalok, egészséges környezet, jó levegő, egészség, hagyományok és természet tisztelete.

 

Az autózás a mobilitás egyik formája, mely civilizációnk egyik alapja. Olyan lehetőségeket nyújt, mellyel életünk szebbé, teljesebbé, könyebbé válhat. De az autózás felelősség is, mert a a köz javaiból vesz, a csendből, a jó levegőből. Nyugodtan ráírhatnánk minden autóra, mint minden cigarettásdobozra, hogy az autózás súlyosan veszélyezteti Ön és környzete egészségét. Ezért a városi közlekedésben, ahol nem feltétlenül szükséges, ne autóval közlekedjünk. Ma már tudjuk, városon belül a legtöbb út 3 km alatt van. Ezen a távon az autó pedig a kerékpárral sem gazdaságosságban, sem időben! nem veszi fel a versenyt.

 

Kérdés tehát, mely városi vezetés érti meg, ezeket az összefüggéseket és vállalja fel megvalósításukat. Egyértelmű, hogy a jelenlegi soproni megértette és hosszú évek után végre látványos eredmények születtek a kerékpározás területén. Utak épülnek és tervek készülnek, mely ha megvalósulnak, egy egészen más Sopron születik. Ahol valós alternatíva lehet, hogy óvodába, iskolába, munkába biciklivel járhatnak gyerekek és felnőttek. A turisztikai célú kerékpározást szolgálja a Sopron- Balf, Sopron - Ágfalva szakasz, utóbbi a Sopron -Bécsújhely Corvinus kerékpárút része. Kérdés, lesz, aki használja őket? Igen Rendezvények sokasága kapcsolódik a kerékpározáshoz pl. Liszt kerékpártúra Harka-Doborján és a turizmus trendjei is mutatják, a fejlett kerékpárúttal rendelkező desztinációk keresettek Európában. A fejlett kerékpárút hálózat tehát egyben a lakosság életminőségét és a turizmus bevételeit is növeli.

 

Ezek után pedig nem lehet más kérésem, folytatódjanak a kerékpárútfejlesztések, hogy Sopront, ismét a legtisztább levegőjű városként ismerhessék hazánkban!

T.T.
(Egy elmaradt felszólalás)



2006. szeptember 22., péntek 09:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület