CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Munkacsoport elnökségi ülést tartott Sopronban

Sopronban tartotta kihelyezett elnökségi ülését az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Munkacsoport, amelynek soros elnöki tisztjét idén Győr-Moson-Sopron megye tölti be.

Többek között a területfejlesztésben, a gazdasági és idegenforgalmi beruházásokban, a kulturális örökség ápolásában együttműködő régiós partnerek – a három nyugat-dunántúli megye és Burgenland tartomány – az osztrák-magyar határon húzódó településközi utak és kerékpárutak helyzetéről, a kijelölt határ átlépési pontok megnyitásának szükségességéről, a térséget érintő vasútfejlesztési tervekről, a Fertő-tó vízpótlásának kérdéséről, a Heiligenkreuzban (Ausztria) létesítendő hulladékégető-mű körül kialakult magyarországi álláspontról tanácskozott.




Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés általános alelnöke az osztrák fél számára nyomatékosította a határ két oldalán fekvő települések kapcsolatát újrateremtő, településközi utak megépítésének fontosságát, és az ehhez kapcsolódó határátkelő pontok létesítésének szükségességét, amit a munkacsoport eddigi tevékenysége során az osztrák fél csak fenntartásokkal támogatott, annak ellenére, hogy a településközi utak fejlesztése egy kormányközi megállapodás tárgyát képezi.

Firtl Mátyás ebben a tárgykörben külön is felhívta Hans Niessl tartományfőnök figyelmét a közelmúltban átadott Sopronkövesd-Nikitsch (Füles) településeket összekötő útra, amely egyelőre azért nem láthatja el funkcióját, mert a két település közötti határátkelés nem biztosított, amiben a tartományfőnök segítségét kérte.

A munkacsoport egyhangúlag támogatta a GySEV jövőbeni fejlesztési terveit, amelyek között a legkonkrétabb a Szombathely-Szentgotthárd szakasz MÁV-től való átvétele és korszerűsítése, amelynek – 72 millió eurot kitevő – finanszírozásából az osztrák fél is részt vállalna, amit az ülésen résztvevő Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök is megerősített.



Markó Péter (A Vas megyei közgyűlés elnöke), Firtl Mátyás (az Eurégió West/Nyugat Pannónia ülésének elnöke)
és Hans Niessl (Burgenland tartományfőnöke) a sajtótájékoztatón

A GySEV fejlesztési koncepciójának részeként a Harka-Fertőboz rákötés illetve a Sopron-Baumgartner rákötés is teljes támogatást nyert a munkacsoport elnöksége által, – amint azt Firtl Mátyás a térség országgyűlési képviselőjeként is kifejtette – ez az itt élők életminőségét javítja, és a később létrehozandó közlekedési szövetség által is meghatározott módon elősegíti a hatékonyabb és gyorsabb régiós közlekedést, nem csak a személyszállítást, hanem a gazdasági élet szereplői számára is fontos teherszállítást. A Felsőőr (Oberwart)-Szombathely vasútfejlesztés szintén kétoldalú régiós érdekeket szolgál. közlekedést. a munkacsoport elnöksége egyhangúlag támogatta.

Az Eurégió West/Nyugat Pannónia kidolgozott jövőképpel rendelkezik – mondta el Firtl Mátyás, aki kifejtette: a meghatározott jövőképnek része az Eurégió West/Nyugat Pannónia tudománypolitikai fóruma által kifejtett munka. Ennek keretében a soproni, a győri, a szombathelyi és a kismartoni egyetemek, illetve főiskolák szakemberei olyan gazdaságpolitikai projekteket dolgoznak ki, amelyek a régiós kis- és középvállalkozásoknak nyújtanak megfelelő hátteret a versenyképességük biztosításához, lényegében a térség fejlődéséhez.

Az ülésen elfogadták a „8-as főút” Fejlesztési Tanáccsal kötendő együttműködést, prezentációt mutattak be az energia önellátás burgenlandi koncepciójáról, és tárgyaltak a Heiligenkreuz/Szentgotthárd térségében tervezett hulladék-égetőműről, amelynek létesítését a térségben élő magyar lakosság nem támogatja. Jelenleg hét szakterület szakértői véleménye van készülőben, amely a környezetvédelmi hatástanulmánnyal együtt elengedhetetlen feltétele és alapja lehet egy későbbi támogatási kérelemnek.

Újból napirendre került a Fertő-tó vízpótlása, és a Rába-folyó vízügyi kérdései. Mindkét kérdésben a magyar fél álláspontja egyértelmű. A Fertő-tó vízszintemelése lehetséges műszaki megoldásinak kidolgozása kizárólag az EU Víz Keretirányelvelnek megfelelően, a vízgyűjtő-gazdálkodás kereteiben és az érintettek bevonásával történhet meg. A Rába vízhabzásának okairól az évek óta tartó vizsgálatok eredményéről, amely különböző terhelések összhatására jön létre, szintén tárgyalt a munkacsoport. A szakértői vélemény szerint a habzás jelenségének elhárítására van műszaki megoldás, amelyben a két ország megállapodott, a végrehajtás az osztrák fél kötelezettsége, amit Ausztria elismert.



2006. szeptember 24., vasárnap 17:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület