CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopronban is folytatódik a tüntetés

A múlt heti folyamatos tüntetéssorozatot követően, száz-százötven ember szombaton és vasárnap is összegyűlt Sopron Fő terén, annak ellenére, hogy pénteken még az hangzott el, hogy a tüntetés csak hétfőn folytatódik.

Hétfőn több mint ötszázan gyűltek össze a Fő téren, ahol a demonstrációt higgadtság jellemezte. A felszólalók közül többen is a jogszerűség betartását hangsúlyozták, egyidejűleg azzal, hogy a kormányfő és a kormány távozását kérték, és felolvasták a Soproni Demonstrációs Bizottság közleményét.

Mint már előző napokban is tették, a szónokok megköszönték a helyi rendőröknek, hogy szakszerűen felügyelik az eseményeket.

A soproni spontán szerveződő tüntetéssorozat állandó résztvevőiből egy ,,bizottság” alakult, amely a mai napon egy közleményt adott ki.

Pénteken már megjelent az egyetemi hallgatók egy csoportja, akiket addig hiányolt a tömeg, ma, már egy másodéves egyetemi hallgató fel is szólalt a rendezvényen, amelyen a beszédek között énekszámok, szavalatok is elhangzottak, többek között Ady Endre: A tűz márciusa című verse, Latinovits Zoltán tolmácsolásában, archív felvételről.

A már ismert jelszavakat skandáló menet a Fő térről a Várkerületen a Hűségzászlóhoz vonult, ahol a Szózattal és a Székely himnusszal zárilt a demonstráció, amely a résztvevők kinyílvánított szándéka szerint a következő napokban is folytatódik.



A Soproni Demonstrációs Bizottság közleménye

A 2006. szeptember 16-án nyilvánosságra került Gyurcsány-beszéd hatására országos méretű megmozdulások kezdődtek a fővárosban és vidéken egyaránt. A soproni demonstráció-sorozat, hasonlóan a többihez, spontán összegyűlt emberek törvényes és békés vélemény-nyilvánítása. Semmilyen párt sem hívta életre, szervezte vagy irányította a történéseket, azok forgatókönyvét kizárólag az ott megjelentek írták és alakították.

Mi, a Soproni Demonstrációs Bizottság tagjai valamennyien saját elhatározásunkból veszünk részt a tüntetéseken. Önként vállaltuk fel azok rendjének kialakítását, programjának összeállítását, valamint a rendőrséggel való kapcsolattartást. Célunk, hogy a Leghűségesebb

Városban zajló megmozdulások mindenkor békés, kulturált mederben folyjanak, a törvényes keretek között, szélsőséges megnyilvánulások nélkül. Bárki csatlakozhat hozzánk, aki a fentiekkel egyetért és hajlandó az együttműködésre.


Bár mindannyian különbözően szemléljük a világot, más politikai irányzatokkal szimpatizálunk, van, amiben valamennyien egyetértünk: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök végérvényesen elvesztette hitelét és becsületét, ezért távoznia kell posztjáról! A Budapesten és vidéken történt garázdasásoktól, rendbontásoktól valamint a felelőtlen nyilatkozatoktól teljes mértékben elzárkózunk. A tüntetéseket a kormányfő távozásáig folytatni kell! Az önkormányzati választások utáni helyzet jelenleg kiszámíthatatlan, ezért ezt mi a kampánycsend beálltáig vállaljuk.

Minden, a tüntetéseken elhangzó beszéd, vagy a médiának szánt nyilatkozat magánvéleményt tükröz. A Soproni Demonstrációs Bizottság hivatalos álláspontjának csak az tekinthető, amiben annak megjelent tagjai előzőleg megállapodtak.

Köszönetünket fejezzük ki a Soproni Rendőrkapitányságnak, az elmúlt napok demonstrációinak szakszerű és korrekt biztosításáért, a velünk szemben tanúsított együttműködésükért. Közös eredményünk, hogy Sopronban eddig rendbontás nélkül zajlottak az események, s reményeink szerint ez a jövőben is így marad.

Tisztelettel és szeretettel kérjük a tüntetések résztvevőit, hogy méltó módon járuljanak hozzá az eseményekhez. Fehér szalaggal és gyertyával, a béke és a tisztaság jelképeivel érkezzenek, ezzel is kifejezve, hogy egy közösségbe tartozunk!

A város lakosságának türelmét és megértését, az esetlegesen elszenvedett sérelmekért pedig elnézését kérjük. Mindenkit várunk továbbra is, hogy együtt hallassuk hangunkat, hogy Sopron a kulturált és törvényes demonstráció példája lehessen az egész ország számára!

Elfogadták Sopron Fő terén, 2006. szeptember 25-én


(cyberpress)



2006. szeptember 25., hétfő 21:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület