CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Szombaton tartja alakuló ülését a megyei képviselő-testület

A törvényi előírások figyelembe vételével szombaton tartja alakuló ülését az új megyei képviselő-testület. Minderről ma délelőtt dr. Szakács Imre és Firtl Mátyás számoltak be a sajtó munkatársainak.

Szakács Imre elmondta, hogy az elmúlt önkormányzati ciklusokhoz képest most annyiban más a helyzet, hogy a vasárnapi választási eredmények ismeretében (Fidesz-KDNP 26, MSZP 12, MDF 2, Nemzeti Fórum 1) nem kényszerülnek háttéralkukra. Tájékoztatást adott arról is, hogy a jogszabály előírásait követve zajlik majd a szombati alakuló ülés (részletes „programja” a www.gymsmo.hu/Közgyűlések/Közgyűlés ülései cím alatt olvasható).

Szakács Imre elmondta azt is, hogy az alakuló ülés keretében két bizottságot is megválaszt a testület, az Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-tételt Ellenőrző Bizottságot és a Közbeszerzési bizottságot.

Firtl Mátyás elmondta, hogy a Fidesz-KDNP frakciója már a listaállításkor úgy határozott, hogy a megyei közgyűlési elnöki pozícióra ismét dr. Szakács Imrét jelölik. Megválasztásához abszolút többség, tehát legalább 21 képviselő igen szavazatára lesz szükség. Az alelnökök személyére a megválasztott elnök tesz javaslatot szombaton, az ő megválasztásukhoz is abszolút többség kell. Az alakuló ülést az új elnök megválasztásáig a testület korelnöke, dr. Medgyasszay László vezeti majd.

Az alelnökök személyét firtató újságírói kérdésre -miszerint a megyei napilapban már megjelent utalás a lehetséges alelnökök személyére - Szakács az újságban megnevezett személyeket sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta.

A sajtótájékoztató második részében elhangzott, hogy a megyei képviselőtestület az önkormányzati törvényben rögzített lehetőséggel élve több alkalommal élt felterjesztési, illetve nyilatkozat-tételi jogával.

„A közgyűlés az önkormányzati jogokat, illetőleg a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő bármely kérdésben –közvetlenül, vagy érdekképviseleti szervezete útján- az adott kérdésben hatáskörrel rendelkező állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és

a.) tájékoztatást, adatot szakmai és jogértelmezési kérdésekben állásfoglalást kérhet,

b.) javaslatot tehet, intézkedés megtételét kezdeményezheti,

c.) az általa irányított szerv működésével , illetőleg az általa kibocsátott jogszabállyal és egyéb döntésével kapcsolatban véleményt nyilváníthat, kifogással élhet, kezdeményezheti annak megváltoztatását és visszavonását.” (Ötv. 101. § /1/ bek.)

„A közgyűlés véleményt nyilváníthat és kezdeményezést tehet a feladat- és hatáskörébe nem tartozó, de a helyi közösséget érintő ügyekben.

A közgyűlési nyilatkozatot e megjelöléssel határozatba kell foglalni.

A határozati formába foglalt közgyűlési nyilatkozatot – a közgyűlés döntésétől függően – közzé kell tenni, egyidejűleg meg kell küldeni a döntésre jogosult szervnek.” (Ötv. 2. § (3) bekezdés):

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés e jogszabályi felhatalmazás alapján 2002-2006. között nyolc alkalommal élt felterjesztési jogával, illetve 9 alkalommal nyilatkozattételi



2006. október 05., csütörtök 20:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület