CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Nemzetközi Közlekedéstudományi Konferencia
Firtl Mátyás az Eurégio West/Nyugat Pannónia Munkacsoport soros elnökeként szólalt fel a régió érdekében

Az Osztrák Közlekedéstudományi Egyesület az Északi-tengertől az Adriáig húzódó új fejlesztési banán mentén címmel rendezett konferenciát Sopronban azzal a céllal, hogy erősítse az észak-déli kapcsolatokat az európai közlekedéspolitikában. A rendezvény alkalmából Ausztriából, Magyarországról, a Szlovák Köztársaságból, Németországból és Horvátországból érkeztek résztvevők. Az előadások részben a nagyvárosok közötti kapcsolatokra koncentrálnak Berlintől Zágrábig, valamint a városokra és régiókra a Centrope névre keresztelt térségben Európa új közpönti részében – Bécs, Alsó-Ausztria,Burgenland, a nyugat-dunántúli megyék Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas, valamint e térség nagyvárosai: Pozsony, Sopron, Szombathely.


Győr-Moson-Sopron Megyét, és a soproni térség érdekeit Firtl Mátyás, mint az Eurégio West/Nyugat Pannonia soros elnöke képviselte a szakmai tanácskozáson.

Az Eurégió West Nyugat Pannónia Munkacsoport kiemelt szerepet szán az infrastruktúrafejlesztésnek, és azon belül is a vasútfejlesztésnek – fejtette ki a munkacsoport soros elnökeként Firtl Mátyás –, aki elmondta: a regionális közlekedéspolitika vonatkozásában kiemelt szerepet szánnak, a régiót átszelő GySEV-nek, amely lehetőséget teremt a gazdasági élet szereplői számára is, különösképpen a schengeni határok eltűnését követően:

Egy Észak-Déli tengely megvalósítása megfelelően tudná szolgálni a Baltikum- Adria kapcsolatot.

Mindenkinek a saját nemzeti kormánynál el kellene érni, hogy a vasútfejlesztést európai forrásokhoz való hozzájutással együtt valósítsa meg.

A jövőképhez hozzátartozik a közlekedési szövetségek létrehozásának szükségessége, a Centrope-projekthez kötődő megvalósítása.

A konferencián résztvevők, így Firtl Mátyás is megfogalmazták azt az igényt, hogy az európai korridorokon lehessen változtatni, hogy azok valóban hatékony összeköttetést teremthessenek a régión belül.

A Centrope és a Jövő-régió összekapcsolásának szükségessége mellett, mint közös érdek, felmerült a kelet-nyugati irányú kapcsolat megteremtése is, tekintettel arra, hogy a meglévő korridorok között, egy 200 kilométeres szakaszon kell az átjárhatóságot megvalósítani. A felmerült kérdéseket az Eurégió West/Nyugat Pannónia továbbítja Bajnai Gordonak, azzal a céllal, hogy ezek a tervek helyet kapjanak a Nemzeti Fejlesztési Tervben, a finanszírozhatóság megteremtése érdekében.
2006. október 06., péntek 07:37


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület