CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Magyarok Nagyasszonya

Lk 1,26-28 Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.''

Amíg a történészek azon vitatkoznak, hogy ki és mikor ajánlotta fel Máriának Magyarországot, amíg mások azzal foglalkoznak, hogy emberi erővel próbálják azt megtenni, amit az Immaculata minden képzőművészeti ábrázolásában megtesz, addig nekem azon jár az eszemben, hogy a dolgok földi és égi országútja néha összeér.

A napi történések ide-oda cibálják gondolataimat, hogy az egyik percben a depresszió határán, az erkölcstelenség kitenyésztett közönyében lássam embertársaimat, majd másnap meggyőződhessek róla, hogy vannak - szerencsére - a diktatúrák számára is hozzáférhetetlen területek az emberben, megőrződnek a sokszor kétségbevont kategóriák, mint a lelkiismeret.

Nagyon hangosan élünk a relatív időben, s ami egykor pillanatnyi kéznyújtásnyira volt a jelentől, az másutt egy végtelennek tűnő folyamat ezernyi állomásából csupán az egyik.

Míg többen a hatalom - akár jótékony, akár kártékony - birtoklásáért kelnek birokra, addig magam biztos vagyok abban, hogy a háttérben - mert Isten nem hangoskodó - halkan megtörténnek a dolgok.

Bennem az angyali üdvözlet most ezt erősíti fel, azt a reményt bontakoztatja ki a szívemben, hogy bár bizonyos történések nem kapnak média-visszhangot, mégis visszavonhatatlanul megtörténnek. Mindig vannak kortársak, akik miatt Mária, a Magyarok Nagyasszonya nem "nyugdíjazható". S ha valamit igazán tenni akarunk, akik bizonyos szinten csak elszenvedjük a hatalmi változásokat, akkor ne feledjük el október nyolcadikát, s ne szűnjünk meg imádkozni.
Van kiért-miért és van Kihez.
- DI -



2006. október 06., péntek 22:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület