CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

OPEN DAYS 2006

Régiók és Városok Európai Hete

A Nyugat-dunántúli Régió innovatív megoldásokkal mutatkozik be

OPEN DAYS – 2006. október 9-12., Brüsszel

Európai régiók és városok csúcstalálkozója 130 résztvevő régióval

Nyugat-dunántúli programok:

- október 10. 11:30 „Regionális Versenyképesség Innovatív Megoldásai: klaszterek, innovációs pólusok és hálózatok legjobb gyakorlatai” szeminárium a Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviseletén

- október 10. 13:30 Fogadás a Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviseletén

- október 9-12. Nyugat-Dunántúl kiállítás a Befektetők Kávézójában

- október 9-12- Nyugat-Dunántúl bemutatkozása a Duna-menti régiókkal Baden-Württemberg képviseletén



A 2007-2013-as új programozási időszak küszöbén állunk – amikor eldördül a startpisztoly, a fejlesztési forrásokat gyorsan és hatékonyan kell elköltenünk. Az európai régiók programokat koordinálnak, fontos szerepet vállalnak a legfontosabb kulcsprojektek megvalósításában. Felelősségteljes szerepvállalásra készülnek Magyarország fejlesztési régiói is, köztük Nyugat-Dunántúl. A régiók programkezelési tapasztalataikról, azok legjobb gyakorlatáról is eszmét cserélnek Brüsszelben az október 9-12-i NYÍLT NAPOK rendezvénysorozat keretében. Az Európai Unió éves régiós rendezvény-naptárának legnagyobb eseményére készülünk: a mintegy 13 500 látogatói helyre már nincs szabad hely, a Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviseletén a szeminárium-székek júniusban elkeltek, háromszoros a túljelentkezés.

Az idei évben immár negyedik alkalommal rendezi meg a Régiók Bizottsága és az Európai Bizottság Regionális Politika Főigazgatósága Európa régióival karöltve az OPEN DAYS – Régiók és Városok Európai Hete rendezvénysorozatot. 2006. október 9. és 12. közt a régiók csúcstalálkozója lesz Brüsszelben: az idén 130 európai régió vesz részt a programsorozatban.

A szakmai rendezvények öt fő témakör köré csoportosulnak, amelyek a következők: versenyképesség és befektetés-ösztönzés, PPP (public-private partnership) együttműködések támogatása, nagy infrastrukturális projektek, regionális innováció, valamint a Strukturális Alapok hatékony menedzsmentje az új programozási időszakban. A 2007-2013-as fejlesztési időszak küszöbén állunk – amikor eldördül a startpisztoly, a fejlesztési forrásokat gyorsan és hatékonyan kell elköltenünk. Az európai régiók programokat koordinálnak, fontos szerepet vállalnak a legfontosabb kulcsprojektek megvalósításában. Felelősségteljes szerepvállalásra készülnek Magyarország fejlesztési régiói is, köztük Nyugat-Dunántúl. A szemináriumok mellett az idén első alkalommal a régiók „Befektetők Kávézójában” is közvetlen kapcsolatokat lehet majd építeni.

Az eseménysorozat keretében Nyugat-Dunántúl egyszerre több helyszínen is bemutatkozik: a legfontosabb esemény a saját szervezésű szeminárium és az azt követő fogadás, amely október 10-én 11:30-kor kezdődik Nyugat-Dunántúl-, Stájerország-, a lengyel Kujávia-Pomeránia-, a bolgár Trákia és immáron Észak-Horvátország közös multi-regionális képviseletén (Avenue de Tervueren 82-84) „Regionális Versenyképesség Innovatív Megoldásai: klaszterek, innovációs pólusok és hálózatok legjobb gyakorlatai” témában. Nikos Pantalos, az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága helyettes vezetőjének elnökletével spanyol, osztrák, lengyel és magyar előadók, köztük Győrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője, tartanak előadást. Az előadásokat követően lehetőség lesz szűk körű beszélgetésekre, a rendezvényen részt vesz többek közt Hans Beck, az Európai Unió korábbi nagykövete, és Demeter János, Kovászna megye elnöke is.

Nyugat-Dunántúl önálló brüsszeli képviselete jól vizsgázott: a régió három megyéje és megyei jogú városai újabb két évre biztosították közösen a működés feltételeit, így a továbbiakban is lehetőség nyílik régiós brüsszeli érdekérvényesítésre.


A Pannon Gazdasági Kezdeményezés immár több mint 5 éve kíséri, segíti a Nyugat-dunántúli régió gazdasági folyamatait, szorosan együttműködik a régióban hasonló területen működő szervezetekkel és állandó motorja a régió gazdaságfejlesztésének. Az együttműködés célja egy vonzó, innovatív gazdasági környezet megteremtése, a régió belső gazdasági kohéziójának erősítése, az innovációs képesség kialakítása/megerősítése, illetve a gazdaságfejlesztési hálózatok megerősödéséhez szükséges szervezeti rendszer felállítása volt. Fenti célkitűzések megvalósítása érdekében a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, a Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Rt. 2001. október 16-án írta alá a Pannon Gazdasági Kezdeményezést létrehozó megállapodást. A Pannon Gazdasági Kezdeményezés tevékenységének eredményeként válhatott a Nyugat-dunántúli régió az OECD szerint is klaszter mintarégióvá, hiszen e Kezdeményezés keretében jött létre a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter (PANFA), a Pannon Termál Klaszter (PANTERM) és a 2000. év végén alakult első magyarországi iparági klaszter, a Pannon Autóipari Klaszter (PANAC). Klaszterizáció, mint a versenyképesség növelésének egyik jelentős eszköze megelőzte saját korát: Nyugat-Dunántúlon 2-4 évvel korábban alakultak meg az első klaszterek, mint hazánk más területein, s korábban, mint amikor az Európai Unió ezt beavatkozási területként beazonosította. Nyugat-Dunántúl oly módon is megelőzte saját korát, hogy az egész régiót tekinti fejlesztési pólusnak. A szakemberek szerint az igazán versenyképes fejlesztési pólusok legalább 1 milliós lakosú fejlesztési potenciállal bíró koncentrált térségek. Nyugat-Dunántúl gazdasága ennek minősülhet, 5 középvárosunk, ipari-gazdasági központunk megteremtette azt a lehetőséget, hogy ezt együttesen európai színtérre vigyük. Térségünk, s a Pannon Gazdasági Gazdasági kezdeményezés nem egy nemzetgazdaság részeként definiálódik: Győr kapu Pozsony és Bécs, Sopron Bécs, Szombathely és Zalaegerszeg Graz és Ljublana Nagykanizsa pedig Horvátország felé.

A Kezdeményezés megteremtette a nyugat-dunántúli hálózatalapú gazdaságfejlesztés keretét, segíti a régió gazdaságfejlesztési programjainak végrehajtását, és lehetővé teszi, hogy a régió gazdasági dinamizmusából részesülő vállalkozói kör kiszélesedjék a hálózati együttműködésbe bevont kis- és középvállalkozásokkal.



2006. oktĂłber 07., szombat 20:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület