CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul

A magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul,

ha nem változtatják meg a kukorica intervenciós szabályokat

 

Magyarország számára súlyosan hátrányosnak, diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak nevezi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök José Manuel Barrosohoz, az Európai Bizottság elnökéhez írt levelében a Gabona Irányító Bizottság szeptember 28-i ülésén született döntést, amely módosítja a kukorica intervenciós minőségi követelményeit.

 

Az október 10-én elküldött levelében a kormányfő emlékeztet: a jogszabály-módosítás ellen Magyarország és az érintett szakmai szervezetek valamennyi fórumon több alkalommal is tiltakoztak.

 

„Több évre visszamenő adataink, széles körű szakértői vélemények és a nemzetközi szakirodalom egyértelműen bizonyítják, hogy az elfogadott javaslat néhány eleme semmilyen összefüggésben nincs a változtatások eredeti céljával, a kukorica hosszú távú tárolásával. Sajnálatos módon a bizottság nem végzett semmilyen hatásvizsgálatot, a javaslatot megalapozó dokumentumok egysíkúak, hiányosak. Ezért kiszámíthatatlan a döntés hatása az EU kukorica belpiacára” – áll a levélben.

 

A magyar miniszterelnök rámutat, hogy a bizottság által javasolt módosítások kizárnák a közép-európai régióban termett kukorica igen jelentős részét az intervencióból.

 

A levél szerint elfogadhatatlan a módosítások időzítése, mert az érintett termelők nem készülhettek fel a változásokra, ráadásul a közösségi piacszabályozás rendszerének érdemi megváltoztatása túlmutat a bizottság hatáskörén. „Magyarország számára az Európai Unió a piaci stabilitást és a kiszámítható szabályozást jelentette. A csatlakozás során ez a szempont meghatározó jelentőségű volt.

 

A bizottság döntése ezen szempontokat kérdőjelezi meg” – írja Gyurcsány Ferenc, azt kérve José Manuel Barroso-tól, hogy a bizottság saját hatáskörében eljárva függessze fel a rendelet kihirdetését, illetve amennyiben azt időközben kihirdetik, kezdeményezze annak visszavonását.

 

Amennyiben a bizottság nem veti be a rendelkezésére álló eszközeit, Magyarország az Európai Közösségek Bíróságához fordul – zárul a miniszterelnök levele.
(Kormányszóvivói közlemény)



2006. oktĂłber 11., szerda 10:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület