CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem

Folytatódik az Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Soproni Regionális Tudományi Műhely közös szervezésében, a Hatékony Innovatív Partnerség Program támogatásával megvalósuló Területfejlesztési Szabadegyetem fórum.

Az őszi első téma: Települési autonómia - Miként fejlődhetnek falvaink, városaink saját erőforrásaikra alapozva?

Meghívott előadók: Bozzay Balázs - BFH Kft., a Répceszemere falu projekt koordinátora, Zongor Gábor -Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, főtitkár

A vitafórum résztvevői: Radics László - Répceszemere község polgármestere, Szabados Zsuzsanna - FAMULUS Sümeg Kistérségéért Egyesület elnöke

Időpont: 2006. október 17. 17.00

Helyszín: Sopron, Best Western Pannónia Med Hotel, Európa terem



Települési autonómia
 Miként fejlődhetnek falvaink, városaink saját erőforrásaikra alapozva?

 

Magyarország uniós versenyképessége növelésének egyik előfeltétele, hogy a régióknak önálló fejlesztéspolitikájuk legyen, megvalósításukhoz pedig eszközökkel és kompetenciákkal rendelkezzenek. A területfejlesztés, illetve a regionális tudomány és társadalom-tudományai időszerű és izgalmas témaköreiből ad válogatást a soproni Területfejlesztési Szabadegyetem, amelyet Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. és a Soproni Regionális Tudományi Műhely hívott életre a Hatékony Innovatív Partnerség (HIP-ROP 3.1.3) projekt keretében.

Október 17-én, délután 5 órakor megkezdődik a Területfejlesztési Szabadegyetem őszi előadás-sorozata. A Pannónia Med Hotel Európa Termében ezúttal a települési autonómiáról gondolkodnak közösen a meghívott szakemberek.

 „A globalizálódó gazdaság és a határok feloldódása nemcsak kulturális identitásvesztéssel járhat, hanem gazdasági kiszolgáltatottsággal is. A negatív kockázat kivédése helyett a helyzet felkínálta pozitív kihívás elébe kell mennünk. Ez a régiók világgazdaságba ágyazott működése révén lehetséges, azonban csak erős kulturális és gazdasági identitástudaton és önigazgató, autonóm működésen keresztül valósítható meg.” (Ertsey Attila - Független Ökológiai Központ)

 
Az autonóm település gondolatát az 1996-os Naturexpón felépített Autonóm Ház alapozta meg. A kiállításon a Szelíd Technológia Alapítvány - mint nonprofit szervezet - felépített egy önellátó lakóházat, amely a ma hozzáférhető szelíd technológiákra, megújuló energiaforrásokra és nyersanyagokra alapozva készült. A sikeresnek bizonyult kiállítás révén bizonyítást nyert, hogy van reális alternatívája a centrális elosztóhálózatoknak kiszolgáltatott fogyasztói létnek, lehetséges az önállóság, méghozzá saját forrásokra támaszkodva. Az autonómia (ezúttal nem politikai értelemben véve) önfenntartást, függetlenséget, önigazgatást, kooperációt, asszociatív működést egyaránt jelenthet.

 
Répceszemere község önkormányzata a BFH Kft-vel együttműködésben az Osztrák-Magyar Phare CBC program támogatásával koncepciót dolgoz ki a település „politikai és gazdasági függetlenedésére.” Az autonómia a község számára, rendszerektől, pártoktól, kormányoktól független fejlődés alapjait teremti meg. Első lépésként a természetben fellelhető energiahordozók hasznosításával (biomassza, víz, szél) a központosított energiaellátó és szolgáltató rendszerektől való függetlenedést próbálják elérni. Távlati célként a település életerejének endogénforrásokon, erős lokális identitáson nyugvó gazdasági és szellemi megerősödését határozták meg.

B. L.



2006. október 13., péntek 14:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület