CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Meneszti Gyurcsány a Pénzügyminisztérium államtitkárát

Meneszti Gyurcsány a Pénzügyminisztérium államtitkárát

MNO
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken elfogadta Katona Tamás lemondását, ezért kezdeményezi a Pénzügyminisztérium államtitkárának tisztségéből történő felmentését – közölte Danks Emese kormányszóvivő. Az államtitkár távozását csütörtöki, az ingatlanadóval kapcsolatos nyilatkozatával indokolták.

• A 9,5 milliónál drágább lakások után jön az ingatlanadó?


Katona Tamás azt követően ajánlotta fel lemondását a kormányfőnek, hogy Gyurcsány Ferenc figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzat tisztségviselőkkel szembeni elvárásaira – mondta a kormányszóvivő. A pénzügyi államtitkár távozásának hátterében az ingatlanadó bevezetéséről szóló, előző napi nyilatkozata áll.

Danks Emese az Objektív Hírügynökségnek azt mondta: a kormány és a kormányfő nagyra értékeli Katona Tamás szakmai munkáját, személyes hozzájárulását az Új Egyensúly programjához és a Magyar Köztársaság konvergenciaprogramjához, ezért a kormány továbbra is számít Katona Tamás munkájára, más, később meghatározandó beosztásban.

– Ugyanakkor a kormányfő megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy kormányzati tisztviselők nyilatkozatai olyan szándékokat tulajdonítsanak a kormánynak, amelyekről döntés semmilyen formában nem született, amelyek nem tükrözik a kormány konkrét álláspontját, pontos terveit – közölte Danks. Hozzátette: az államtitkárnak az ingatlanadóval kapcsolatos tegnapi nyilatkozata – egy korábbi hasonló esetet követően második alkalommal – ilyen hamis látszatott keltett, ilyen nyilatkozat megtételére felhatalmazása nem volt.

– Az ingatlanadó bevezetése bekerült a konvergenciaprogramba – hangsúlyozta Danks. Szerinte az ingatlanadó koncepciójának megfogalmazására azért van szükség, mert az igazságosság megköveteli, hogy a vagyonnal rendelkezők ne csupán – olykor csak részben – látható jövedelmük, hanem tényleges vagyoni helyzetük alapján is hozzájáruljanak a közterhekhez. Ezért indokolt a vagyonra is kiterjeszteni a közteherviselést. Az ingatlanadóval érintett adózók körének, az adó alá vont ingatlanoknak a meghatározása, az adó kiszámításának, kivetésének és beszedésének módja, valamint a mentességeknek, a kedvezményeknek a kidolgozása további szakmai vizsgálatok és elemzések tárgya. A részletekről társadalmi, politikai egyeztetések keretében születik döntés.

A Pénzügyminisztérium államtitkári posztjának betöltéséről szóló döntés később várható.

Katona Tamás csütörtökön, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén azt mondta: a kormány 2008-tól vezetné be az ingatlanadót az átlagosnál értékesebb, jelenleg 9,5 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra. A távirati iroda később a PM kérésére pontosította az államtitkár bejelentéséről szóló híradását. A pontosításban az szerepelt, hogy még nincs döntés arról, hol húzzák meg az alsó értékhatárt.

A törvénytervezetet tavasszal kívánják a parlament elé terjeszteni.

(mno)



2006. október 13., péntek 15:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület