CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program

 

Európai Uniós tagságunk révén hazánk számára a következő évtől, 2007-től eddig nem látott fejlesztési lehetőségek nyílnak. A közösségtől érkező források hatékony felhasználásával jelentősen gyorsítható felzárkózásunk a fejlett uniós tagállamokhoz.

 

Az Európai Unió a 2007 és 2013 közötti következő közösségi költségvetési ciklusban 22,4 milliárd euró fejlesztési támogatási keretet biztosít hazánk számára (ez mintegy 6 ezer milliárd forintnak felel meg, Magyarország ezt további ezermilliárd forinttal egészíti ki.) Az agrárprogramokra és vidékfejlesztésre újabb 1300 milliárd forintra pályázhatunk ebben az időszakban. Összességében több mint 8 ezer milliárd forint, melynek felhasználására pályázati lehetőség nyílik.

 

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (Európai Uniós hivatalos megfelelője a nemzeti stratégiai referenciakeret) tartalmazza az ágazati operatív programokat és a 7 régió önálló Regionális Operatív Programját. A tervek elsősorban a foglalkoztatottság növelését, az elmaradott térségek felzárkóztatását, és a versenyképesség növelését szolgálják.

A tervezés folyamata nem zárult le, a ROP-ok „kibontása” 2-3 éves akciótervekben ölt testet – ezekben lesznek konkrétan megfogalmazva a pályázati célok – az év végétől.

élja:

 

Az unió egyik alapelve (az ún. szubszidiaritás elve), hogy a térségi szintű fejlesztések tervezése és a források elosztása ott történjen, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre, tehát regionális szinten. Ezt szolgálják a Regionális Operatív Programok. Az előző Nemzeti Fejlesztési Tervben – mely 2004 és 2006 között rendelkezett a fejlesztési források felhasználásáról – még nem volt lehetőség a helyi érdekek, az egyedi regionális szempontok megjelenítésére. A II. NFT – amely a 2007 és 2013 közötti időszakról rendelkezik – azonban már a 8 ezer milliárd forintból 1550 milliárd forint tervezését és felhasználását a régiók felelősségébe utalja. Ezt az összeget a régiók önálló Regionális Operatív Programok (ROP) végrehajtására használhatják fel.

 

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium minden régióban társadalmi vitát folytat a helyi ROP-ról, az uniós követelménynek megfelelően.

A tárca a Regionális Fejlesztési Ügynökségeken keresztül több száz társadalmi partneréhez juttatja el a ROP-pal kapcsolatos kérdőívet. A beérkezett véleményeket, javaslatokat az ügynökség összegzi. A szervezet honlapján (www.westpa.hu) elérhető a ROP, ahhoz bárki hozzáteheti javaslatait.

A helyi érdekek minél színesebb megjelenítése érdekében minden régióban találkozóra is sor kerül, melyen részt vesz Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a tárca, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei kíséretében.

 

A társadalmi vita november 6-ig tart. Ezután összegzik az RFÜ-k a beérkezett véleményeket. A kormány döntését követően Brüsszelben kerülnek a regionális programok végleges jóváhagyásra.

 

2007 és 2013 között a régióban összesen 128 milliárd forint keretösszeg erejéig pályázhatnak majd a ROP keretei között. Ezen felül további több száz milliárd forráshoz is hozzájuthat a régió az ún. ágazati operatív programok révén, például a közlekedési, a humán infrastruktúra vagy az agrárprogramok által.

 

Minden régió, így a Nyugat-dunántúli is önálló fontossági sorrendet határozott meg. Amennyiben a kormány és az Unió is jóváhagyását adja, ez alapján lehet majd pályázni.

Legfontosabbnak feladat a gazdaságfejlesztés:  A nyugat-dunántúli régió gazdasági mutatói alapján az ország egyik legfejlettebb térsége, gazdasága ugyanakkor szerkezetváltás előtt áll. A nagy vállalkozások többnyire betanított munkán alapuló gazdasági tevékenységet végeznek, az innovációt hordozni képes kis és közepes vállalkozások ugyanakkor finanszírozási és szerkezeti gondokkal küzdenek. A helyzet javítása érdekében a helyi, térségi érdekeltségű kisvállalkozásoknak nyújthatnak majd segítséget.

További fontos célként jelent meg a turisztikai fejlesztések segítése. A helyiek a termálprogram kiszélesítésében és az ökoturisztikai beruházások támogatásában látnak lehetőséget.

A városfejlesztés szintén kiemelt célkitűzés a régióban. A városközpontok értékmegőrző felújítása mellett a leromlott állapotú lakóterületek rehabilitációja szerepel a tervekben. A Nyugat-Dunántúlon emellett a kistérségi környezetvédelemi beruházásokra is pályázni lehet a jövőben a keretből.

A helyi és térségi közszolgáltatások fejlesztése, az egészségügyi, szociális és közoktatási infrastruktúra, vagy az információs társadalom kiteljesítése szintén előkelő helyen szerepel a ROP-ban.

 

A régióban még lesz egy fontos esemény novemberben, mikor az önkormányzati és területfejlesztési miniszter által felügyelt Regionális Fejlesztési Tanács napirendjére tűzi az ügynökség által összesített tapasztalatokat, véleményeket, javaslatokat. A tanács kialakítja végső állásfoglalását, majd a kormánynak küldi tovább a ROP-ot. Decemberben Brüsszelben hagyják jóvá a végleges dokumentumot.
(cyberpress)

 



2006. oktĂłber 31., kedd 08:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület