CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Zsira - 1956-ra emlékeztek

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából emléknapot tartottak október 28-án a határmenti Zsirán. A rendezvénysorozatot a rossz időjárás miatt a Zsira-Locsmánd (Lutzmannsburg) határátkelő helyett a helyi templomban tartották, ahol a locsmándi katolikus, evangélikus, valamint a zsirai és a répcevisi katolikus lelkészek ökumenikus istentiszteletét követően az eseményen – többek között – beszédet mondott Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Mag. Franz Steindl, Burgenland tartományfőnök-helyettese, Rudolf Strommer, az Európa fórum képviselője, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő.


A határátkelőn 1956-ban csaknem 31 ezer menekült hagyta el az országot. A menekültek, az áldozatok és hősök emlékére a határon két emlékművet avatnak fel, egyet a magyar és egyet az osztrák oldalon.

Az szomszédos osztrák település lakói emberségből, önzetlen segítségnyújtásból mutattak örök érvényű példát 1956-ban, amikor fogadták a menekülteket, sátrakat állítottak fel, ellátták a nélkülözőket élelemmel, meleg ruhával. Az istentiszteleten a nehézségek és megpróbáltatások idején nyújtott segítségadás bibliai példázatát idézték Máté evangéliumából: ,,Idegen voltam, és befogadtatok engem”. A helyi szónokok az 50 évvel ezelőtti segítségnyújtást köszönték meg az osztrák szomszédoknak, míg a határ túlsó oldaláról érkezettek a közös földrajzi-történelmi környezet, a határ két oldalán élőket összekötő kultúra és jószomszédság fontosságát, a közös jövő építésének szükségességét hangsúlyozták.




Firtl Mátyás megyei alelnök személyes történetét is felidézte. Azokban a napokban 7 éves gyermekként ő maga is megjárta a traiskircheni menekülttábort, ahonnan nővérének és családjának Svédországba kellett távoznia, míg ő maga édesanyjával visszatért Sopronba.

-,,Az igazság szabaddá tesz Titeket” idézte kereszténydemokrataként beszédében Firtl Mátyás János evangélistát.

- 1956-ban megjártam a traiskircheni lágert, és magánemberként, gyerekként, majd felnőttként én is megéltem a család szétszakítottságát. Ezért magánemberként is mondhatom, hogy az a forradalom, amely életekkel fizetett az igazságért és szabadságért, ma 2006-ban nem eshet egy hazugságra épült rendszer prédájává, de elherdálandó örökségévé sem. Éppen az 56-osok, az Önök áldozata nem engedi meg nekünk, hogy ne mondjuk újra és újra ki az igazságot, mi több kötelességünk tenni azért, hogy 2006-ban is az igen ,,igen” legyen és a nem ,,nem”. Kötelez erre 1956 minden áldozata – fogalmazott Firtl Mátyás, aki a többnemzetiségű vidékről összejöttek együvé tartozása és összefogása gondolatának jegyében horvátul kért áldást az egybegyűltekre.

Az eseményen felléptek Michael Wild vezényletével a felsőpulyai (Obenpullendorf) zeneiskola tanítványai tartanak előadást, a helyi fiatalok irodalmi emlékműsorral idézték 1956 emlékezetét, a zsirai kultúrházban a forradalom dokumentumait bemutató kiállítás nyílt.






2006. oktĂłber 31., kedd 08:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület