CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hat határátkelőpont nyílik meg a közeljövőben Győr-Moson-Sopron és Vas Megyében

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő a közúti járműközlekedésre alkalmas határátkelőket és a közútak kiépítését szorgalmazza

November 2-án Szentmargitbányán (St. Margarethen) írták alá a burgenlandi-magyar határszakaszon tervezett hat új határátlépőpont megnyitásáról szóló egyezményt, amely az aláírásától számított 30 napon belül lép hatályba.
Az érintett települések Győr-Moson-Sopron Megyében: Szentmargitbánya ( St. Margarethen)- Fertőrákos, Somfalva (Schattendorf-Ágfalva), Sopronnyék (Neckenmarkt)-Harka; Vas Megyében: Németlövő (Deutsch Schützen)-Pornóapáti, Rönök-Borosgödör (Inzenhof) és Szentgotthárd-Nagyfalva (Mogersdorf). Az aláíró felek Liese Prokop, az Osztrák Szövetségi Köztársaság belügyminisztere és Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter voltak. A határátkelő-pontok a gyalogos-, kerékpáros- és lovas átkelésre lesznek alkalmasak. A határátkelők nyitvatartása egyelőre nem lesz folyamatos, azt igények szerint szabályozzák.


Franz Steindl tartományfőnök helyettes emlékeztetett a múlt örökségére, az '56-os levert magyar forradalomra, és annak következményeire, majd szólt az 1989-es határnyitás, és a 2004-es magyar csatlakozás következtében beállt változásokról. Magyarország EU-hoz való csatlakozása Burgenland fejlődését is segítette - mondta Steindl, aki hozzátette: a cél a jövőben a földrajzi jellegű határok megszüntetése, és ami ennél is fontosabb: a fejekben, a gondolkodásban még meglévő ,,határok" eltüntetése.

Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök hangsúlyozta: ma már Burgenland és Nyugat-Dunántúl, a határmenti régiók kapcsolata a két ország közötti integrációt segíti, szemben az előző évtizedekkel, amikor komoly töréspontot jelentett Európa testében. Emlékeztetett: harminchárom millió euros támogatás áll majd a régió rendelkezésére a határon átnyúló projektek megvalósítására. ,,Nincs még egy olyan régió az unióban, amelyben a miénkhez hasonló intenzív kapcsolat működne" - tette hozzá a tartományfőnök
Petrétei József miniszter szólt az 1989-es páneurópai pikniknek az egységes Európa felé vezető folyamatokban betöltött szerepéről, hangsúlyozta a határátkelők nyitása egy új lépést jelent Ausztria és Magyarország együttműködésében.


Lies Prokop osztrák belügyminiszter kiemelte: a határnyitásoknak gazdasági vonzata is van, ugyanakkor a már Csehországgal bevált gyakorlatra és tapasztalatokra alapozva a belügyminiszter kifejtette: a magyar határátkelők működtetésének gördülékenységében bízik, ugyanakkor szélesíteni kívánják a két ország közötti bűnügyi, rendőri együttműködést.

***

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő a közúti járműközlekedésre alkalmas határátkelőket és a közútak kiépítését szorgalmazza

Firtl Mátyás, az Eurégió West/Nyugat Pannónia Munkacsoport soros elnökségét betöltő Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke a munkaközösség következetes szakmai munkájának eredményeként is értékelte a határátkelők megnyitását. A két ország közötti, aláírt megállapodás ellenére eddig a burgenlandi tartomány gátolta a két éve aláírt megállapodás érvényesítését, ezért az Eurégió West/Nyugat Pannónia képviseletében Firtl Mátyás mindvégig a magyar álláspont határozott, kemény és következetes érdekérvényesítését vállalta fel, ami végül is ahhoz az eredményhez vezetett, amely nem csak a magyar fél, de az egész régió érdekét szolgálja – fejtette ki a képviselő.

Hozzátette: a schengeni határok megszűnésének időpontjáig a fő cél mindenképpen az kell hogy legyen, hogy a megnyitásra kerülő határátkelők a közúti járműforgalom számára is megnyíljanak, mert csak így szolgálják érdemben a helyi vállalkozások, a turizmus, a kereskedelem, a kulturális élet fellendítését.

A politikus a Parlament Európai ügyek bizottságának alelnökeként is fontos lépésnek tartja a 6 határátkelő megnyitását, ugyanakkor a régiós kapcsolatok erősítésének egyik alapvető és elengedhetetlenül fontos feltételének, a legszükségszerűbb megoldandó kérdésnek a határ két oldalán fekvő településeket összekötő utak kiépítését, felújítását tartja.

***
Az érintett magyar települések érdekeit a közúti forgalom lehetőségének megteremtése szolgálná

Újságírói kérdésre válaszolva Petrétei József miniszter leszögezte: az említett határátkelőpontok kifejezetten ,,turitautak" és nem is tervezték a közúti közlekedés számára való megnyitásukat. Mindezzel együtt a helyiek véleménye szerint a határátkelők átjárhatósága – bár kétségtelenül eredménynek számít – ebben a formában nem szolgálja teljes mértékben a magyar oldalon élők érdekeit, akiknek, amennyiben személygépkocsival szeretnének a szomszédos településre eljutni, az 1-2 kilométeres út helyett továbbra is több tíz kilométeres kerülőt kell tenniük, ráadásul a Fertőrákos-Szentmargitbánya átkelő kifejezetten kikerüli Fertőrákos, ami a településnek nem szolgálja hosszú távú érdekeit - véli a település egyik vezető embere, aki, több határmenti településsel együtt a továbbiakban is abban bízik, hogy a közúti járműforgalom számára is megnyílnak a határátkelők, amelyekhez valójában nem ,,turistautak", hanem a trianoni döntésig kiépített – mára már természetesen felújításra, fejlesztésre szoruló – közutak vezetnek.
(vásárhelyi)



2006. november 04., szombat 13:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület