CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

...és akkor mi van,...?

Mk 12,38-44 Ő pedig tanítás közben ezt mondta nekik: ,,Óvakodjatok az írástudóktól, akik szeretnek hosszú köntösökben járni, és a piacon a köszöntéseket fogadni! Az első helyeken ülnek a zsinagógákban, vendégségben pedig a főhelyeken. Felélik az özvegyek házait, és színleg nagyokat imádkoznak. Ezeket súlyosabban ítélik majd meg!'' Jézus ezután leült a templomkincstárral szemben, és figyelte, hogyan dob a tömeg pénzt a kincstárba: sok gazdag sokat dobott be. Aztán jött egy szegény özvegy, és bedobott két garast, ami egy negyedpénz. Akkor odahívta tanítványait, és azt mondta nekik: ,,Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindazoknál, akik pénzt dobtak a kincstárba. Mert azok mind abból adtak, amiben bővelkedtek, ez pedig az ő szegénységéből bedobta mindenét, amije volt, egész megélhetését.''

Így, az egyházi év vége felé közeledve, talán alakulunk, formálódunk Jézus tanítása szerint. A sok fekete-fehér példa, mint a nem színes fotográfia erőteljessége, szinte sokkolólag, közti állapotot nem ismerve teszi fel csupa nagybetűvel, jelképesen és valóságosan is kiáltva a kérdéseit, kikényszerítve a válaszainkat.

A Könyvből már nagyon jól ismerjük a homo christiánus ismérveit, aki akadályt nem is ismerve vagy éppen csak egy kézmozdulattal félresöpörve minden nehézséget, tör az egyetlen cél felé. Állandóan maga előtt látja a felhozott kudarcokat és egy fölényes mozdulattal lerázva magáról a kételyek röpke gyanúját is, minden megingás nélkül áldoz fel mindent, hoz - a sakk nyelvén - úgy tisztáldozatot, hogy az előre nem ismert ikszedik lépésben biztosan tudni véli (hiszi), hogy visszakapja kamatostul.

S mi történik? Amikor felpillant a sakktáblából talán meglátja a kibicek arcán a tétovaságot, a megvolt vállak tétova mozdulatát, s kizökken. Megtorpan anélkül, hogy valaki egyetlen szót is kiejtene a száján. Anélkül, hogy valaki is elérné képzeletben, lehetetlenül, minden variáción áthatolva a matt előtti utolsó húzásokat vagy hangosan feltenné a kérdést: és akkor mi van, ha...

Akkor nem segít rajtunk a korban benünket megelőző "nagy játékosok" tanulmányozása, amikor azt az egyetlen lépést tettük meg, amit csak mi tehettünk meg, senki más. Ez az a pillanat, amit az életnek ismét más területére kacsintgatva az igazság pillanataként nevezünk meg. Amikor kiderül, hogy a példabeszéd melyik felét "játszottuk el". Feléltünk másokat vagy a saját szegénységünkben lettünk gazdagok. Mert a látszólagos függetlenség mellett egy pillanatra se higgyük, hogy bennünk a kettő olyan elválaszthatatlan, olyan távol áll egymástól!
- DI -



2006. november 10., péntek 19:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület