CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Vámszakmai Napok

November 16-án és 17-én tartották a Hotel Sopronban a Vámszakmai Napokat.

A rangos előadók között az eseményt Bók Mihály a VJASZ Szövetség főtitkára köszöntötte. A gazdasági környezetben végbement változások hatása a Vám- és Pénzügyőrségre címmel tartott előadást Dr. Nagy János vezérőrnagy, VPOP országos parancsnoka. A további témák között szerepelt Adómentes termékimport; kiviteli vámeljárások számítógépesítésének hazai és nemzetközi eredményei (Teleki József alezredes, VPOP osztályvezető), Szellemi tulajdonjog védelmében a Vám- és Pénzügyőrség (márka védelem) (Zátonyi Zoltán, VPKMRP), Az e-vám technikai kérdései (fejlesztési és beruházási igények) (Vályi-Nagy Vilmos ezredes, VPOP főosztályvezető), Az Európai Unió új támogatási rendszerének bevezetése (2007-2013-ig szóló nemzeti program, vidékfejlesztési támogatás) (Bokor Péter főosztályvezető MVH), A szállítmányozói- és vámszolgáltatások piaca 2004-2007 (Torma Imre főtitkár, Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége).


A második nap előadásai között elhangzott: Vámeljárások, mint a logisztikai folyamatok meghatározó elemei, (Előadó: Szabó Zsolt ezredes, VPOP vámigazgató) , A szolgáltatók közreműködése a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésében (Előadó: Borsányi Bognár Levente főosztályvezető helyettes, KVVM Környezetgazdasági Főosztály), A magyar külkereskedelem aktuális kérdései (Előadó: Dr. Botos Balázs főtitkár, Magyar Külgazdasági Szövetség), Az eseményen a VJASZ Szövetség és a Magyar Külgazdasági Szövetség együttműködési megállapodást írt alá.

További előadások témája volt: a lobbitörvény, érdekérvényesítés, gazdaságpolitika ( Előadó: Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke), márkavédelem az EU-ban regisztrációs adó, az ÁFA csalás elleni küzdelem az EU-ban (Előadó: Kovács László az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa)

- A vámszakmai napok célja, feladata az eredeti induláshoz képest megváltozott – mondta Berényi János, a Vám- Jövedéki és Agrárszolgáltatási Szövetség (VJASZ ) elnöke.


-A vámszakma elsődleges megoldandó gondja 2006-ban a túlélés, mert az EU-csatlakozást követően a vámszakmában dolgozók nagy részének pályát kellett módosítania, hiszen megszűnt az a munka, amire a vállalkozásokat a kilencvenes évek elején alapozták.

A rendezvény előadásai erre a túlélésre adtak iránymutatást, megoldásokat, amelyek között kiutat a jövedéki szakma, a vidékfejlesztés, az agrárszakma felé való irányulás mutat, azaz olyan szakmák felé kell váltaniuk a vámszakértőknek, amelyekben eddig megszerzett speciális felkészültségüket és szakmai tudásukat fel tudják használni.

- Fontos, hogy ,,a szolgáltató vám”-elve megvalósuljon, ugyanis ma már az ügyfél választhat: nem köteles az árút Magyarországon vámkezelni. Ott vámkezel, ahol az érdekeinek legjobban megfelel. Ezért közös érdekünk, hogy a vámszakma olyan átalakuláson menjen át, amelyek során az európai mintákat is alapul véve a követelményeknek meg tudjon felelni.

Az uniós bővítés tovább nehezíti a szakmában dolgozók körülményeit, ezért még inkább az lesz kérdés, hogy milyen területeken lehet tovább munkát találni: a kiemelt területek közé tartozhatnak – többek között – a márkahamisítás, a regisztrációs adó, az ÁFA-csalás, az agrárterület – fejtette ki Berényi János, aki bízik abban, hogy a vámszakma ,,túl fogja élni ezt a nehéz időszakot is.”


Fotó: Németh Péter



2006. november 20., hétfő 17:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület