CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

’56-os kiállítás a dániai Aarhus megyében

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 1995 óta ápol testvérmegyei kapcsolatot Aarhus megyével. Idei évben felkérés érkezett, hogy az ’56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából vándorkiállítást szeretne a dán megye bemutatni polgárainak.

A Xántus János Múzeum, a győri Városi Levéltár munkatársai által készített, a Qualigráf Bt. által kivitelezett kiállítási anyag látható volt „1956 Győr” címmel októberben Győrben, ennek angol nyelvű változatát állították ki Dániában. A megyei anyaggal egy időben és azonos helyen került bemutatásra a magyar Külügyminisztérium fotókiállítása és kiadványai.


A kiállítás megnyitójára 2006. november 14-én került sor az Aarhus-i városházán, a győri Palestrina Kórus közreműködésével.

A megnyitón Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés tagja, Mosonmagyaróvár polgármestere emlékezett a helyi eseményekre, majd Róna Ottó hazánk koppenhágai nagykövete elevenítette fel a forradalom napjait. Az Aarhus Megyei Önkormányzat elnöke, Johannes Flensted-Jensen személyes élményeit, a dánok adománygyűjtését osztotta meg a jelenlévőkkel. A kiállítás posztereit kiegészíti egy film, amely a korabeli dokumentumokból válogatott és angol nyelvű feliratokkal ellátott. A Városháza után a kiállítás bemutatásra kerül az Aarhusi Egyetemen és Silkeborg városában is.

Megyei delegáció - utoljára Aarhus megyében

A tízéves múltra visszatekintő jó kapcsolat ellenére november 13-16. között utoljára járt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat delegációja az Aarhus Megyei Önkormányzatnál. Ugyanis 2007. január 1-jétől a négy éve tartó önkormányzati reformfolyamat eredményeképpen megszűnik mind a 14 megye Dániában és helyüket 5 önkormányzati régió váltja fel.

Aarhus megye összeolvad a Jüttland-i félsziget másik két közigazgatási területével és együtt alkotják a Közép-Jüttlandi Régiót. A lakosságszám 1,3 millióra növekszik és Viborg székhellyel látja el feladatát az új 41 fős politikai testület és hivatala. A közgyűlések két éve párhuzamosan működnek a zökkenőmentes átalakítás érdekében. Az önkormányzati reform jelentősen csökkenti a helyi önkormányzatok számát is. A jelenlegi 280 helyi önkormányzat számát 100-ra csökkentik a feladat-és hatáskörök szétosztásával.

A rendszer célja, hogy hatékonyabb, szakszerűbb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani az önkormányzatok állampolgáraiknak a költségkímélés messzemenő szempontja mellett. Nagy elvárásokat fogalmaztak meg a helyi politikusok az új rendszer kapcsán, véleményük szerint évi 4-5%-os megtakarítást remélnek hosszú távon.

A Közép-Jüttlandi Régió továbbra is kapcsolatot szeretne fenntartani a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzattal, ennek részleteit 2007 áprilisáig fogják kidolgozni.

P.Z.
Fotó: Perger Gyula



2006. november 21., kedd 16:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület