CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS ÜNNEPÉLYES ALÁÍRÁSA

A Soproni Ipari Park fejlesztése jelentős állomáshoz érkezett. A hosszas előkészítő munka eredményeképpen március 17-én került aláírásra a Phare Brüsszeli Bizottsága által jóváhagyott támogatási szerződés mind a Phare-ral, mind pedig a kivitelező Egri Útépítő Kft-vel. Az aláírásra a Városházán került sor.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester beköszöntőjében hangsúlyozta, a vállalkozói zóna megvalósulása hozzásegíti Sopront, hogy az Európai Unió határvonalának eltűnésével a város újra visszanyerje azt a regionális helyzetét, melyet már 1921-ben is betöltött.

Balogh Ottó, a FVM Területfejlesztési PHARE Programirányító Iroda igazgatója annak a kérdésnek a megválaszolásával kezdte köszöntőjét, hogy "Miért támogatja az EU illetve Ausztria ezt a projektet? Azért, mivel a 1995/96-os tárgyalásokon sikerült meggyőzni az osztrák partnert arról, hogy egyenrangú szomszéddal együttműködve lesz lehetősége eredményt elérni. Ehhez azonban magyar oldalról is ki kell építeni azokat a vállalkozói zónákat, melyeket Ausztriában már kiépítettek. Ezen úton járva Szentgotthárd, Szombathely és Lenti után most itt, Sopronban kezdünk neki a kivitelezési munkáknak. 
A közel 900 Mft-os beruházással szeretnénk helyzetbe hozni a várost, hogy a gazdasági, kulturális terület erősítésével visszakaphassa regionális szerepét. Mindez Sopron vezetőinek támogatása nélkül elképzelhetetlen, ezért is köszönöm a pozitív hozzáállásukat, anyagi szerepvállalásukat." Balogh Ottó elmondta, bízik abban, hogy a soproni beruházás a város tudományos, szellemi kisugárzását fogja erősíteni, mely további út lehet a regionális szerep visszanyeréséhez.

A kivitelezési munkákat végző Egri Útépítő Rt elnök vezérigazgatója, Ligetvári Ferenc örömét fejezte ki, hogy munkájukkal hozzájárulhatnak az ország egyik kapujának, Sopronnak a fejlődéséhez. Reméli, hogy a fejlődés a Dunánál nem áll meg, s az ország egységes képet fog mutatni a vállalkozói zónák tekintetében.

Gálné Kapás Márta a SIP Kft. ügyvezető igazgatója megtiszteltetésnek veszi, hogy részese lehet e projektnek. 
"A szerződések aláírása rendkívül jelentős pillanat nemcsak az Ipari Park, hanem a város, a régió életében. Megköszönöm a minisztériumok, a Regionális Phare Iroda, az Egyetem és kiemelten a város vezetősége támogatását, közreműködését" - mondta az ügyvezető. Összegzésként: a SIP magas technológiai igényű gyártó tevékenységet folytató külföldi és hazai kis- és középvállalkozásokat szeretne a parkba telepíteni. A most induló beruházás megváltoztathatja hosszútávon Sopron gazdasági fejlődését.

A megyei Területfejlesztési Tanács elnökhelyettese, Firtl Mátyás zárásként arról is szólt, hogy Sopron hosszú idők óta szellemi, tudományos központja a régiónak, és a jövőben is az lesz. A minisztériumok, irodák mellett megköszönte a város vezetőinek, hogy a mai nappal egy sokéves probléma megoldását segítették elő.

A megjelentek között ott volt Ágota Gábor alpolgármester, dr. Kovács Zsolt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektor-helyettese, Györfy Gábor, a Regionális Phare Iroda vezetője, valamint az Ipari Park megvalósulásában eddig és a jövőben is együttműködő partnerek képviselői. A program további részében a Park területén információs tábla avatásán vettek részt a meghívottak.

NZs.

Polgármesteri Hivatal



2000. március 17., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület