CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Chagall - mesterművek 1908-1922-ig

Kunstforum Wien (Bank of Austria, Wien Freyung 8 1010 Wien)
Web:http://www.ba-ca-kunstforum.at/

Katalógus € 30.00
Nyitvatartás: naponta 10-től 19 óráig
Péntekenként 10-től 21 óráig
Belépőjegy € 8.70

Szerevezettségből a komoly kiállításoknál megszokott tökéletesség. Helyszín a belváros, az idézett osztrák bank kiállítóterme, most éppen egy karácsonyi zsibvásár szomszédságában, némi parkolási nehézségek közepette. Kevés terelőút, tél előtti standard állapot. A kiállítás célszerű látogatási ideje a nyitás környékén, mert 2 órával később már "telt ház" van, a művekhez nehezebb hozzáférni.

A kiállítás területe a belépővel együtt 7 terem. Négy hatalmas, három közepes magassággal. A terület adott, megtöltésében a szervezőnek már hatalmas gyakorlata van, a világítás a bécsi nagy múzeumokban megszokott színvonalú. A Chagall életműrészlet azon tárlatok folytatója, melynek során nem egy teljes életművet, hanem annak egy szempont vagy időintervallum szerinti (jelenleg ez utóbbi), jól körülhatárolható részletét mutatja be a Kunstforum.


A nagy művészek megbecsültségének folyamatos mutatója az a "töltelékanyag", melyben jónevű művészettörténészek felfedezik a nagy alkotások részletmegoldásait. Ezek többsége alig-alig marad meg a látogatóban, aki - befogadóképessége korlátozottságában természetesen - a "nagy művekre" koncentrál, próbálja azokat rögzíteni emlékezetében, hogy a nyomatok alapján létrejövő "szellemi rekonstrukciója" hű legyen a valósághoz.


Jelen esetben ezt jól segítheti a mi zsebünkhöz meglehetősen drágán mért katalógus, mely a valósághoz képest csak egy árnyalattal sikerült sötétebbre, egyébként színhelyes és standard minőségű.


A kiállítás anyaga azon oroszországi évek termése, melyek közvetlenül megelőzik a végleges Nyugatra emigrálást.A főként a moszkvai és szentpétervéri múzeumok anyagából álló tárlat több, mint száz képből álló anyaga valóban a későbbi, emigrációban készült nagy művek szellemi bázisa, az orosz-zsidó hagymányok és azok megjelenése részben a valóságban, részben átformáltan, a művész fantáziájában. Többnyire megtalálhatók benne mindazon bázis-formák, melyek a középkorú Chagall nagy műveit is jellemzik. Nyomonkövethető a művek sorában a forma- és színvilág, a többszintű eseménykezelés festői kifejezőeszközök fejlődése.

A Kunstforum Chagall kiállítása természetesen minden, a kultúrára fogékony, művészetkedvelő számára ajánlható. Nehéz, nem is lehet kifejezni azt, hogy egy kiállítás megtekintése mennyire "éri meg". Mégis ki kell mondanunk, hogy akik minden további nélkül megengedhetik maguknak a látogatással együttjáró kiadást, vagy szakmailag erősebben kötődnek, azoknak feltétlenül ajánljuk. Akik átfogó, egyben teljességre törekvő kiállítások látogatói, azoknak is megfontolásra ajánljuk ennek a tizennégy évet átfogó visszaemlékezésnek szép képeit.

A képanyagot a Kunstfórum sajtóanyagából vesszük.
- DI -



2006. november 26., vasárnap 18:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület