CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Nyolcvanöt év után nyílt meg ideiglenesen két határátkelő

Elengedhetetlenül fontos, hogy az évszázadok óta meglévő, a településeket összekötő,de évtizedek óta elhanyagolt utak felújítása, korszerűsítése minél előbb megtörténjen.

Több szónok is történelminek nevezte a Harka-Sopronnyék (Neckenmarkt), majd azt követően az Ágfalva –Somfalva (Schattendorf) határátkelőpontok megnyitását december 1-jén tartott két egymást követő ünnepségen.



Harka-Sopronnyék

Az eseményeken magyar részről részt vett Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője. Firtl Mátyás a Harka-Sopronnyék határátkelőn mondott ünnepi köszöntőjében kiemelte: hogy az ezerévesnél is régebbi Borostyánkőút mindig is összekötötte a térséget egészen a 85 évvel ezelőtti határmegvonásig, majd a második világháborút követően természetellenes módon épültek meg azok a határok, amelyek vasfüggönnyel választották el évtizedekig egymástól a két világrendet, az ismerősöket, rokonokat, jó szomszédokat.



Franz Steindl tartományfőnök-helyettes (Burgenland), Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Liese Prokop osztrák belügyminiszter
Harka-Sopronnyék

A nagyszámmal megjelent gyerekek és fiatalok láttán Firtl Mátyás örömét fejezte ki, hogy a megnyíló határok egy olyan újabb lépést jelentenek, amelyeknek eredményeképpen a ma felnövő nemzedék már csak hallomásból fog arra emlékezni, hogy voltak olyan idők, amelyek átjárhatatlan határokat emeltek két szomszédos település, ember és ember közé.

Tizenhat évvel a vasfüggöny lebontása után eljött az ideje annak, hogy a régi utak újból, a valóságban is összekössék a településeket, vállalkozásokat, az embereket, megteremtve a közös kulturális, gazdasági és emberi kapcsolatok erősítését, amely a határ mindkét oldalán élő közösségek gyarapodását, egymás értékeivel való gazdagodását.


Mindehhez Sopron országgyűlési képviselője azt is elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy az évszázadok óta meglévő, a településeket összekötő,de évtizedek óta elhanyagolt utak felújítása, korszerűsítése minél előbb megtörténjék. Ezt a gondolatot hangsúlyozta Kránitz László (MSZP) képviselő is, aki reményét fejezte ki, hogy a jövőben a közös munka eredményeként minél több határszakasz válik átjárhatóvá a térségben.

Az osztrák részről megjelent politikusok között jelen volt, és ünnepi beszédet mondott Liese Prokop, szövetségi belügyminiszter.

A harkai határnyitást követően az ünnepség az Ágfalva-Somfalva határátkelőpont helyszínén folytatódott.


*

A Harka–Sopronnyék (Neckenmarkt) és Ágfalva–Somfalva (Schattendorf) közötti átkelőket kizárólag turisztikai céllal lehet használni március végéig reggel 7-től este 7-ig, míg a tavaszi és a nyári időszakban reggel 6-tól este 10-ig. A határon csak érvényes okmányokkal lehet átmenni.

firtl.sopron.hu






2006. december 03., vasárnap 18:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület