CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Göncz Kinga jelenlétében felvonták az EU zászlaját Bukarestben
2006. december 31.

Göncz Kinga külügyminiszter is részt vett vasárnap a bukaresti kormánypalota előtt - több európai ország magas rangú politikusával együtt - Románia EU-csatlakozása alkalmából rendezett ünnepélyes zászlófelvonáson. Ezzel egyidőben az ország minden megyeszékhelyén felvonták az Európai Unió zászlaját. A kormányhivataloknak otthont adó Victoria-palota előtt helyi idő szerint este fél nyolckor kezdődött a fennkölt ceremónia. Traian Basescu államfő és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök együtt vonult el a katonai díszsorfal előtt, majd rövid beszédben üdvözölte a vendégeket.

A meghívottak sorában ott volt Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa, Margot Wallström kommunikációs biztos, Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke, Frank-Walter Steinmeier német, Göncz Kinga magyar, Ivailo Kalfin bolgár és Per Stig Moller dán külügyminiszter is.

Tariceanu hangsúlyozta: Románia bizakodással tekint a jövőbe, tudva, hogy elsősorban saját erejére támaszkodva boldogulhat, de számíthat a nagy európai család szolidaritására, támogatására is. Basescu arra hívta fel a figyelmét, hogy az európai integráció legfőbb szempontja a térség békéjének és biztonságának szavatolása.

Göncz Kinga délután érkezett különgéppel Bukarestbe, ahol Mihai Razvan Ungureanu, az államfő és a miniszterelnök egyaránt fogadta őt. A magyar vendég érkezésének pillanatában a fővárosban már láthatóak voltak a nem mindennapi szilveszter-éjszaka előkészületei: mind a Forradalom terén, mind az Egyetem téren felszerelték már a díszeket, a reflektorokat, a tűzijáték kellékeit.

A nagy ünneplés előtt a magyar diplomácia vezetőjének alkalma volt rövid megbeszélést folytatni a román külügyminiszterrel. A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón a két politikus arra helyezte a hangsúlyt, hogy Románia uniós csatlakozása mindkét országnak, mindkét nemzetnek a javára válik.

Göncz Kinga leszögezte: Románia csatlakozása elősegíti az ország fejlődését, a román-magyar kapcsolatok elmélyítését. Emlékeztetett arra, hogy a csatlakozás megvalósulásában a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) is nagy szerepe volt.

Az Európai Unió remélhetőleg nem csupán gazdasági közösség lesz, hanem az európai értékek közössége is - fogalmazott a magyar politikus, példaként említve az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. A miniszter-asszony megállapította: egy adott ország számára szellemi gazdagságot jelent, ha többkultúrájú, többnemzetiségű.

Ungureanu kifejezte reményét, hogy a közös integrációs szervezetben a két ország közötti párbeszéd folyamatos lesz.

Egy kérdésre válaszolva Göncz Kinga jelezte, hogy a jövőben Románia és Magyarország elsősorban az energiapolitika terén, a Nyugat-Balkán kérdésében, valamint az EU keleti szomszédság-politikájának a témájában folytathat szorosabb együttműködést.

www.mti.hu



2007. január 01., hétfő 01:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület