CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Áremelések - menetrend szerint

Áremelések - menetrend szerint
Drágul a közlekedés, a közszolgáltatások, az egészségügy

Szakértők előzetes becslése szerint 15-20 ezer forinttal marad kevesebb a hónap végén a családi kasszában az ár- és járulékemelések és az állami támogatások szigorítása miatt. Az alapvető élelmiszerek mellett az inflációt meghaladóan drágulnak a közszolgáltatások is.

A kormány számításai szerint az életszínvonal a 2005-ös szintre esik vissza, ami 4 százalékos reálbércsökkenésnek felel meg.

Egészségügy

Vizitdíj, kórházi napidíj, nyilvános várólista és gyógyszerdrágulások - a legtöbb változás az egészségügyben lesz 2007-ben. Január 15-től a gyógyszerártámogatás csökkenésével egyes medicinák ára a duplájára emelkedik, de olyan is lesz, például a koleszterincsökkentő szerek, amelyekért a korábbi ár háromszorosát kell fizetni. Tb-támogatás csak a legolcsóbb készítményekre jár. Az eddig ingyenes gyógyszerekért pedig 300 forintos dobozdíjat kell fizetni. Február 15-től minden egyes orvoslátogatás 300 forintba kerül és ugyanennyi lesz a kórházi kezelés napi díja is.

Fűtés

A gáz ára egyelőre nem emelkedik, a támogatási rendszer változása miatt azonban többezer családnak a korábbi összeg másfélszeresét kell fizetnie a fűtésért. Azoknak a családoknak ugyanis nem jár támogatás ahol az egy főre jutó havi jövedelem eléri a 93 ezer forintot. A fogyasztók harmada 60-70%-kal többet fizet a gázért és a távfűtésért. Ők azok, akik semmilyen állami kiegésztést nem kapnak a rászorultsági alapúvá tett támogatási rendszerben. Lesznek olyanok, köztük nyugdíjasok is, akik a kompenzáció ellenére fizetnek 30%-kal többet.

A távfűtés a nagyobb városokban 45-65%-kal drágul, miután az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatók nem kedvezményes, hanem piaci áron kapják a gázt a megszigorított támogatási rendszerben.

Közszolgáltatások

A közszolgáltatások a legtöbb nagyvárosban inflációt meghaladó mértékben drágulnak. A csatornadíj Budapesten és Debrecenben több mint 9, Győrött 7, Szegeden pedig 10 százalékkal magasabb januártól. A vízért Budapesten és Debrecenben egytizedével kell többet fizetni. További növeli a rezsiköltséget a szemétszállítási díj 8 és fél százalékos drágulása. 10%-kal kell többet fizetni a kábeltévéért is.

Közlekedés

Drágább január elsejétől a tömegközlekedés is. A helyi tömegközlekedés - várostól függően - 15-50%-kal drágul. A helyközi pedig 10, illetve 35%-kal a kétlépcsős, februári és májusi áremeléssel. Négy hónap múlva ugyanannyiba kerül a vonatjegy, mint a jelenleg drágább távolsági buszjegy. Miskolcon, Szegeden, Győrött és Pécsett az infláció sokszorosával emelkednek a díjak. Budapesten átlagosan 13 százalékkal kell többet fizetni. Egy felnőtt bérlet 7.350, a tanuló és -nyugdíjas bérletek 2950 forintba kerülnek. A vonaljegyekért 230 forintot kell fizetni.

Májustól lesz egységes a vasúti és buszjegyek ára. Ehhez a MÁV és a Volán tarifáit két lépcsőben emeli a kormány. Januártól a vasúti jegyek 16%-kal kerülnek többe, májusban ezt egy újabb 17 százalékos drágulás követi. A Volán járatain 6 és 4%-kos lesz az áremelés. A kormány tervei szerint 2007-ben megszűnik az esti és a levelező tagozatos hallgatók utazási kedvezménye, a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások pedig 67 és fél helyett ötven százalékos kedvezménnyel utazhatnak kizárólag a lakóhelyük és az iskola között.

Élelmiszerek

Az élelmiszerek eltérő mértékben drágulhatnak januártól. A húsipari szövetség csak húsvét után emelné az árakat, a baromfi termékek esetében 10-15 százalékos drágulást tartanának indokoltnak. A tejtermékek ára 6-8 százalékkal emelkedhet 2007 első hónapjaiban. A kenyérért a tervek szerint 15 százalékkal kérnének többet a pékek.

Adó

Adóemeléseket is hoz az új év, számos kedvezmény pedig megszűnik. Mától nem jár a 60 ezer forintos sulinetes kedvezmény, de a szellemi tevékenység sem adózik kedvezményesen. Az új lakáshitelt felvevőknek már nem jár a személyi jövedelemadó-kedvezmény, a régebbi kölcsönnel rendelkezők ezt 2010-ig még igénybe vehetik. Ezentúl a nyugdíj összege is beszámít az adóalapba, ha a nyugdíjas dolgozik. Tavasztól az őstermelőknek és a háztartásbelieknek is járulékot kell fizetni. Az évi 6 és fél millió forintnál többet keresőknek pedig 4 százalékos szolidaritási adót kell fizetniük 2007-től.

A 18 százalékos személyi jövedelemadó sávhatára az eddigi 1 millió 550 ezerről 1 millió 700 ezer forintra emelkedik, de megszűnik a felsőoktatási tandíj adókedvezménye is. Az adókedvezmények igénybevevőinek körét szűkítette a kormánytöbbség azzal, hogy évi 6 millióról 3,4 millióra vitte le a felső jövedelmi határt.


www.hirtv.hu



2007. január 01., hétfő 18:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület