CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Megtartotta idei első tanácsülését az Eurégió West/Nyugat Pannónia elnöksége

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke az osztrák-magyar határon húzódó településközi utak, kerékpárutak helyzetéről, továbbá a kijelölt határátlépési pontokon történő gyalogosforgalom helyzetéről tartott előadást.

Január 9-én tartotta idei első tanácsülését az Eurégió West/Nyugat Pannónia elnöksége Győrött a Megyeházán. Az ülésen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat átadta az elnökséget Vas Megye Önkormányzatnak. A napirendi pontok között Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke az osztrák-magyar határon húzódó településközi utak, kerékpárutak helyzetéről, továbbá a kijelölt határátlépési pontokon történő gyalogosforgalom helyzetéről tartott előadást.


Az ülésen elhangzott: a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye, de Burgenland számára is egyformán fontos a vasútfejlesztés, a településközi utak kérdése, és kiemelten Vas Megye számára a Rába szennyezésének kérdése, illetve annak megoldása.

Dr. Székely Csaba, a GySEV Zrt. vezérigazgatója a megvalósítandó projektekhez kérte a résztvevők politikai támogatását. Az egész régió alapvető érdeke, hogy a logisztikai központot képviselő vasúttársaság fejlődjön és jól működjön – mondta el Firtl Mátyás az ülést követően, ezért a térségbeli vállalkozások, a gazdaság fejlődésének lehetőséget adó, másrészt az emberi kapcsolatok erősödését elősegítő infrastrukturális fejlesztések támogatását mindenképpen szükségszerűnek és célszerűnek nevezte.

Hozzátette: A GySEV a régió vasúttársasága. Új dimenzió nyílik a térség gazdasági szereplőinek, a Körmend-Zalalövő irányú vasútfejlesztéssel, amely egyben az emberi kapcsolatok erősödését is segíti a térségben. A vasútfejlesztéssel kapcsolatos napirendi pontban az ülésen a továbbiakban a Sopront érintő pályakorrekciókról is szó esett.

Előadásában Firtl Mátyás utalt arra, hogy a GySEV érdeke is, hogy a régió útjai újjáépüljenek. A közelmúltban megnyitott határátkelési pontok pedig szintén szükségessé teszik a határ két oldalán fekvő települések közötti útfejlesztést, amit a határon átnyúló projektekkel kellene megvalósítani. Ebben a régió érdekeit szolgáló kérdésben a VÁTI jelenlévő képviselője is egyetértett, aki egyben előadásában

A résztvevők tárgyaltak arról is, hogy a Rába szennyezésének a kérdésének megoldásának szorgalmazása a munkacsoport egyik kiemelt feladata, annál is inkább, hogy a Rába ökológiai egyensúlyának helyreállítása az egész régiót érinti.

A munkacsoport idei első ülésén napirenden szerepelt még a 2007-2013 osztrák-magyar operatív program bemutatása, az Európai Testületi Együttműködési Csoportosulás működtetése, a határon átnyúló foglalkoztatási paktum előkészítésével kapcsolatos Interreg-projekt, az Eurégió West/Nyugat Pannónia Művészeti Díj, amelyet idén Zala Megye Önkormányzata ír ki, és amelyről kiadvány kiadását tervezi az Eurégió West/Nyugat Pannónia Munkacsoport.

.(V)




2007. január 10., szerda 11:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület