CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Firtl Mátyás a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj Pályázatról
Az önkormányzatokat érintő egyre kedvezőtlenebb gazdálkodási körülmények ellenére a megyének fontos a a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók támogatása

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke, oktatásért felelős tisztségviselője a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj Pályázat jelenlegi állásról adott friss információkat január 22-i győri sajtótájékoztatóján.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj Program 1999 júliusában a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdeményezésére indult és a szakminisztérium támogatásával az eltelt évek alatt országos méretűvé vált. Tekintettel a kedvező fogadtatásra és elismertségre, a tapasztalt, megnyilvánuló igény növekvő mértékére, a megyei önkormányzat minden évben több milliós keretet különített el a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók támogatására. Tette ezt annak ellenére, hogy nem kötelező önkormányzati feladatról van szó.

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjban azok a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók részesülhetnek, akiket az állandó lakóhelyük szerinti települési önkormányzat támogat, s államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat. A rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói nem részesülhetnek támogatásban.

Firtl Mátyás elmondta, hogy az önkormányzatokat érintő egyre kedvezőtlenebb gazdálkodási körülmények miatt a megyei önkormányzat vezetése kérte az általa fenntartott intézmények vezetőit, hogy 2007. évi költségvetésüket a 2006. évi kiadásaikhoz képest 10 százalékkal csökkentsék. „Partnerséget kértünk az intézményeinktől. Tudjuk, hogy ez nem egy népszerű döntés, kérés, de a kényszerűség ezt diktálja. A 10 százalékos csökkentést a Bursa Hungarica-ra elkülönített keret esetében is meg kellett lépnünk, ezért a tavalyi 6 millió forinttal szemben az idei évben 5,5 millió forintot különítettünk el erre a célra.”


Az összesített megyei adatok alapján 148 települési önkormányzat biztosít ténylegesen szociális ösztöndíj-támogatást összesen 1758 hallgatónak. Közülük a megyei önkormányzat 152 főt támogat, a települési önkormányzatok által a rászorultság alapján felállított fontossági sorrend első helyére sorolt hallgatókat, településenként egy főt.

Az alelnök tájékoztatása szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az „A” típusú ösztöndíjat alkalmazza, mely szerint a tárgyév február 1-től kezdődően két féléven át, összesen 2x5 hónapra szóló támogatást jelent. A támogatás mértéke a települési önkormányzat támogatásának mértékével egyező, de maximum 5000 forint. Újdonság az előző évekhez képest, hogy az idén győri és soproni – tehát megyei jogú városban lakó - rászoruló diák is van a kedvezményezettek között. Újdonság az is, hogy 2007-ben a szakminisztérium támogatásának felső határát is maximálták, szintén 5000 forintban.

Az ösztöndíjban részesülő hallgatók a 2006/2007. tanév II. félévére és a 2007/2008. tanév I. félévére, összesen 10 hónapra kapják a megítélt támogatást.
(gymsmo.hu-cyberpress.hu)

Győr-Moson-Sopron Megye ismét bemutatkozott a Slovakiatour-on

Január 18-21. között rendezték meg Pozsonyban a 13. Slovakiatour Nemzetközi Utazás Kiállítást, amelyen Pozsony megye meghívására Győr-Moson-Sopron megye is – ismét - bemutatkozhatott. A négy nap alatt több száz érdeklődő fordult meg a szlovák-lengyel-magyar-orosz-cseh közös standon.

Győr-Moson-Sopron Megye iránt óriási volt az érdeklődés, főként a wellness- és gyógyfürdőkről kértek információkat. Sokan érdeklődtek még a Fertő-menti kerékpáros utakról, az épített örökségekről, Pannonhalmáról és a különböző fesztiválokról.
P.Z.



Megyei szociálpolitikai kerekasztal

Január 25-én, csütörtökön délelőtt 10.00 órakor Győrött, a Megyeházán tartja ülését a megyei szociálpolitikai kerekasztal, melynek tagjai a megyei önkormányzat működési területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői, továbbá a fogyatékossággal élők Győr-Moson-Sopron megyei érdekvédelmi szervezeteinek képviselői. A rendezvényre meghívást kaptak a megyei nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek vezetői is. A program házigazdája Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke lesz.

A szociális törvény (1993. évi III. törvény 58/B. § (2) előírásai szerint a testület évente legalább egy alkalommal ülésezik (első ízben 2004 szeptemberében). Feladata a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése, a területet érintő aktuális feladatok, problémák megtárgyalása.
P.Z.



2007. január 24., szerda 10:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület